Bevaka
Krisen inom Svenska Akademien

Rossana Dinamarca talar i samband med Knytblusmanifestation.  TT
Krisen inom Svenska Akademien

Hundratals i manifestation – visade stöd för Danius

Hundratals personer samlades utanför Börshuset i Stockholm under eftermiddagen för att protestera mot Svenska Akademien och stötta den avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius. Knytblusen, Danius signaturplagg, var symbol för arrangemanget.
– Avgå alla! Avgå alla! skanderade folkmassan, rapporterar Aftonbladet på plats.
Kriminologen Nina Rung, föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin stod bakom manifestationen som uppmanade alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar.
– Vi vill sätta fokus på förflyttningen. Att det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp nu i stället handlar om Sara Danius förmåga att leda Akademien, sa Nina Rung till SVT.
Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin var en av flera talare som riktade hård kritik.
– Sara Danius får lämna medan de som har känt till övergreppen i årtionden och inget gjort, de stannar tyst bakom sina stora svarta solglasögon. Nej hör ni, vi känner igen gubbröror när vi ser dem, sa hon enligt DN.
Samtidigt ska Akademien ha möte inne i Börshuset, med start klockan 17. Inga ledamöter har synts till – en förklaring kan vara att de kommit långt tidigare eller tagit en annan väg in i lokalerna, skriver TT.
En rad viktiga frågor står på agendan. Bland annat ska priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

Igår 15:18