Bevaka
Narkotikapolitik

Illustrationsbild av Djursholmsvilla, Löfven TT
Svenska brottsbekämpningen

Ledare: ”S klasshat har närmast avancerat”

Opinion Narkotikapolitiken är ämnet på flera av dagens ledarsidor. Den satsning mot narkotika som regeringen annonserat saknar substans, menar Sydsvenskan som i sin huvudledare konstaterar att de fyra åtgärder som lades fram ”var lika andefattiga som ministrarnas formuleringar”.

”Presskonferensens mest intressanta inslag var frågestunden, då två mer angelägna spörsmål togs upp (...) frågan om regeringen har några tankar på att se över konsumtionsförbudet av narkotika och om satsningarna innehåller någon hjälp till dem som redan är fast i missbruk”, fortsätter tidningen.

Dagens Industri skriver om statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att knarkandet i rika förorter ”göder gängkriminalitet”. Uttalandet är ett tecken på att Socialdemokraternas ”klasshat närmast har avancerat”.

”Med samma logik skulle även män, miljöpartister och vänsterpartister kunna skuldbeläggas för blodet på våra gator, eftersom män brukar narkotika i större utsträckning än kvinnor och eftersom andelen miljöpartister och vänsterpartister som använt narkotika är större än i andra partier. Att påstå något sådant vore givetvis absurt”, skriver tidningen.

Widar Andersson i Folkbladet är av annan uppfattning vad gäller Löfvens uttalande.

”För att hålla på med droger krävs framförallt tid och pengar (...) Därmed inte sagt att det är de rikas fel att Sverige ligger i världstopp när det gäller dödligt vapenvåld. Men alla har sitt ansvar”.

15 aug