Hem
Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN

Talibanerna förlitar sig på förra regeringens expertis

Bakom kulisserna rådger teknokrater från det tidigare styret talibanerna hur de ska navigera den nya ekonomin i landet – trots att de inte ser något hopp att lösa landets ekonomiska kris, rapporterar AP.

När talibanerna tog makten tog rörelsen över en helt främmande ekonomi, jämfört med den som talibanregeringen styrde över för 20 år sedan, ett mångmiljardsystem baserat på internationellt bistånd och handel.

Talibanrörelsen har stått handfallen och beordrat högt uppsatta från den fallna väststödda regeringen, centralbanken och de statsägda bankerna att komma tillbaka till arbetet. Budskapet är enkelt, skriver AP: ”Gör ert jobb för vi klarar inte det”.

– De har sagt till oss: Vi är inte experter, ni vet vad som är bäst för landet och hur vi kan övervinna utmaningarna, säger en bankanställd till nyhetsbyrån.

Enligt nyhetsbyrån ser de ekonomiska experterna som nu tvingas hjälpa talibanstyret ingen väg ut ur krisen, där miljardbelopp är frusna och de inhemska intäkterna knappt kan täcka offentliganställdas löner eller tillgodose befolkningens basbehov.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons