Hem
Flaggceremoni vid Chiang Kai-Sheks minneshall i Taiwan. (Louise Delmotte / AP)

Tar bort hundratals statyer av Chiang Kai-Shek

Taiwans regering har beslutat att plocka bort de resterande 760 statyer av Chiang Kai-Shek, militärdiktatorn som styrde ön fram till sin död på 1970-talet, från offentliga platser, rapporterar The Guardian.

Det finns ett stort antal statyer och avbildningar föreställande Chiang Kai-Shek i Taiwan. De senaste åren har regeringen och samhället varit inblandade i en debatt om vad som ska hända med dem.

Regeringen vill se att landet slutar hylla Chiang Kai-Shek. Vissa oppositionspartier anklagar regeringspartiet för att vilja radera Taiwans historia, enligt tidningen.

Försvarsmakten i landet menar att man måste ta hänsyn till ”den militära traditionen”.

bakgrund
 
Chiang Kai-shek
Wikipedia (sv)
Chiang Kai-shek (uttal på mandarin: Jiǎng Jièshí ) eller Jiǎng Zhōngzhèng, född 31 oktober 1887 i Xikou, Zhejiang, död 5 april 1975 i Taipei, Republiken Kina, var en nationalistisk kinesisk militär och politiker. Han var Kinas ledare från 1927 till inbördeskrigets slut 1949 och var allmänt känd under sin titel generalissimus. Chiang Kai-shek övertog ledarskapet för nationalistpartiet Kuomintang successivt efter Sun Yat-sens död 1925 och åren 1926-28 erövrade han det centrala Kina i Nordfälttåget och upprättade en centralregering i Nanking som fick det internationella samfundets erkännande som Kinas lagliga regering. Han var Republiken Kinas statschef 1928-1931 och 1943-1949, samt även regeringschef under större delen av perioden 1935-1945, men på grund av det kinesiska inbördeskriget och den japanska imperialismen lyckades han aldrig fullständigt kontrollera hela Kina. Efter Japans invasion av Kina 1937 ledde han det kinesiska motståndet mot den japanska ockupationsmakten och upprättade en tillfällig huvudstad för sin regering i Chongqing. I samband med USA:s och Sovjetunionens inträde i andra världskriget 1941 förenade sig Chiangs regim med de allierade under andra världskriget och stod som en av segrarmakterna vid Japans nederlag i augusti-september 1945. Trots att Chiangs prestige stod högt efter kriget hade hans regim försvagats av åtta års japansk ockupation och på grund av allvarliga strategiska misstag i det kinesiska inbördeskriget tvingades han flytta Republiken Kinas regering till Taiwan när Kinas kommunistiska parti och dess ledare Mao Zedong tog över det kinesiska fastlandet och grundade Folkrepubliken Kina hösten 1949.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen