Tegnell slår tillbaka: Exakt vad hade vi kunnat göra?
Statsepidemiolog Anders Tegnell slår tillbaka mot kritiker som anser att en tillfällig större nedstängning i Sverige hade gett tid att lösa problem med smittspridning på äldreboenden, i Söndagsintervjun i P1. Han säger att problemen går tillbaka till äldrereformen och inte hade kunnats lösas på några veckor.
– Vad exakt hade vi kunnat göra som hade förändrat så mycket? När jag ställer den frågan får jag inte så många svar längre, säger Tegnell.
Han reagerar också mot bilden av att Sverige ”offrar” äldre för att snabbare uppnå flockimmunitet.
– Ingen skulle kunna drömma om att ta den typen av beslut, säger Tegnell och påpekar att smitta tagit sig in på äldreboenden även i flera länder som stängt ner helt.
bakgrund
Ädelreformen
Wikipedia (sv)
Ädelreformen genomfördes i Sverige den 1 januari 1992 och innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service,
vård och omsorg för äldre och handikappade och genom detta ta över en del ansvar som tidigare legat på landstingen.
I samband härmed infördes i socialtjänstlagen en skyldighet för kommunerna att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för människor med behov av särskilt stöd. Till de särskilda boendeformerna hör ålderdomshem, servicehus, gruppbostäder och de sjukhem som överfördes från landstingen i samband med reformen.
Kommunerna fick även ett ansvar för hälso- och sjukvård (exklusive läkarinsatser) samt för enklare handikapphjälpmedel i särskilda boendeformer.
Efter överenskommelse med landstinget har kommunerna även möjlighet att överta ansvaret för hemsjukvård i den enskildes hem. Hittills har cirka hälften av landets kommuner helt eller delvis övertagit detta ansvar.
Genom ädelreformen fick kommunerna dels ett lagreglerat betalningsansvar för sådan somatisk långtidssjukvård som de inte har verksamhetsansvar för (bedrivs av landsting eller enskild vårdgivare), dels ett betalningsansvar för medicinskt färdigbehandlade patienter inom den somatiska akutsjukvården och inom geriatriken.
Kommunernas betalningsansvar utökades genom psykiatrireformen 1995 som innebar att kommunerna även fick betalningsansvar för de patienter som efter tre månaders sammanhängande vårdtid bedöms vara medicinskt färdigbehandlade inom kvalificerad psykiatrisk vård.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen