Terrorgruppen Boko Haram tar på sig kidnappningen av hundratals barn i Nigeria
Boko Haram har kidnappat hundratals skolbarn i nordvästra Nigeria. Det hävdar terrorgruppen på tisdagen, enligt AFP.
– Jag heter Abubakar Shekau och våra bröder står bakom kidnappningen i Katsina, säger islamistgruppens ledare.
Katsina ligger i norra Nigeria, nära gränsen mot Niger. Skolan attackerades i fredags och i samband med det fördes omkring 300 barn bort.
År 2014 kidnappade Boko Haram 276 tjejer från en skola i landet, en händelse som fick mycket stor uppmärksamhet internationellt.
bakgrund
Kidnappningen av skolflickor i Nigeria 2014
Wikipedia (sv)
Kidnappningen av skolflickor i Nigeria 2014 ägde rum natten mellan den 14 och 15 april 2014, då 276 kvinnliga elever på en skola i Chibok i Borno kidnappades av den islamiska extremistgruppen Boko Haram. Alla de kidnappade eleverna var i åldern 16 till 18 år och studerade sista året på skolan. Ett halvår efter kidnappningen var 219 av eleverna fortfarande saknade. Fyra år efter kidnappningen hade ungefär hälften av flickorna fritagits och hälften var fortsatt saknade. Cirka 12 av dem befaras ha dött i fångenskap.Kidnappningen väckte stor uppmärksamhet internationellt och personer som Malala Yousafzai och Michelle Obama uttalade sitt stöd för flickorna och engagerade sig i händelsen.Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har Boko Haram sammanlagt kidnappat 500 flickor sedan 2009. Många har utsatts för misshandel, övergrepp, våldtäkter och tvångsgifte och har under hot och våld tvingats konvertera till islam.
bakgrund
Boko Haram
Wikipedia (sv)
Boko Haram är en nigeriansk islamistgrupp, bildad 2002 av Muhammed Yusuf, och är sedan 2009 en beväpnad jihadistisk grupp (ursprunglig arabisk egenbeteckning جماعة اهل السنة للدعوة والجهاد 'Sunna-samfundet för missionering och jihad'). Gruppen fokuserade ursprungligen på att bekämpa icke-islamsk utbildning, och ser Nigerias och polisens omfattande korruption som en effekt av västerländskt inflytande. Man vill numera skapa en islamisk stat och störta landets federala regering, och kräver att de muslimska sharialagarna i norra landet ska bli mer strikta och att sharia även införs i övriga Nigeria.Gruppen har förövat attacker riktade mot poliser och andra tjänstemän som arbetar för regeringen, mot kyrkor, skolor och kristna bostadsområden, mot FN, men även mot muslimska ledare som kritiserat gruppen eller som hjälper regeringen. Man har dödat många skolpojkar och kidnappat skolflickor och unga mödrar i syfte att sälja dem som slavar, och för att de ska gifta sig istället för att gå i skolan. Man har utfört massakrer och lagt städer i ruiner, och kontrollerar ett växande territorium. Attackerna har främst utförts i norra Nigeria där majoritetsbefolkningen är muslimsk. Aktiviteter förekommer även i grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. Vid slutet av 2014 hade 1,5 miljoner människor flytt konfliktzonen.Bland lokalbefolkningen förefaller Boko Haram sakna brett stöd. Dock vill en majoritet av den muslimska befolkningen ha sharialagar i syfte att bekämpa landets korruption. När gruppen bildades 2002 kallades de inte för Boko Haram, utan istället Nigerias talibaner, och gruppen kritiseras skarpt av flera muslimska ledare. Den Ghanafödde journalisten Cameron Duodo har hävdat att lösningen på de problem som givit upphov till Boko Haram "kan sammanfattas i ett fåtal ord – eliminera fattigdomen genom att slå ner på korruptionen".Boko Haram betecknas som en terroristorganisation av USA, Nya Zeeland, Australien, Storbritannien, Kanada och FN:s säkerhetsråd och har beskrivit den som anknuten till Al-Qaida. Liksom andra jihadistiska rörelser (Islamiska staten och Al-Qaida) har rörelsens grundare i huvudsak skolats i eller inspirerats av den salafistiska wahabismens tolkning av Islam och dess antivästliga politiska argument, som exporterades från Saudiarabien till nätverk i bland annat Nigeria under 1970- och 80-talets olbjeboom. Boko Haram svor trohet till IS (Islamiska staten) den 8 mars 2015.
Katsina, Nigeria
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen