Östersunds Alhaji Gero firar ett mål i en tidigare gruppspelsmatch i Europa League. Till höger: Thomas Wassberg (arkivbild). TT
Europa League 2017/2018

Thomas Wassberg med på supportertåg till Berlin

Vid 17-tiden på onsdagen rullade ett tåg med fotbollssupportrar från Östersund in i Berlin, inför Östersunds Europa League-match mot Hertha Berlin, rapporterar P4 Jämtland.
Tåget avgick på tisdagskvällen. Marita Godén, en av supportrarna ombord säger till radion att stämningen varit hög på resan.
– Alla är superglada och alla pratar med varandra. Det har varit party.
Med på tåget finns även den tidigare skidstjärnan Thomas Wassberg rapporterar Aftonbladet. Han säger till tidningen att han inte sett många matcher, men att han kände att nu var det dags.
– Nu när de har varit så bra tänkte jag att jag måste fara i väg och titta på dem.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

SD plockar in på S efter tapp i DN/Ipsos mätning

Socialdemokraterna ligger på 24 procent i DN/Ipsos senaste mätning. Inte sedan mätinstitutet påbörjade sina mätningar år 1979 har Socialdemokraterna legat så lågt i opinionen i maj månad ett valår. Sedan i februari har partiet tappat fem procentenheter.
– Socialdemokraternas framgångsrecept har under lång tid varit att man lyckats hålla ihop en stor och bred väljarkoalition. Nu verkar det inte gå längre, säger David Ahlin, som är opinionschef på Ipsos.
Samtidigt plockar SD in på S och nu skiljer det bara fyra procentenheter mellan partierna. Så litet har avståndet aldrig tidigare varit i DN/Ipsos mätningar.

1 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Åkesson: Landstingen bör försvinna på sikt

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, vill att staten ska få ett större ansvar för den svenska vården och på sikt anser han att landstingen ska upphöra. Det säger han i en debatt med Annie Lööf (C) i Expressen TV.
– Långsiktigt tror jag att det är den vägen vi behöver gå.
När det gäller vård- och omsorgsfrågan väljer Annie Lööf att lyfta fram att hennes parti vill ha en mer jämlik vård där man ska få hjälp i tid – oavsett var i landet man bor.

1 tim
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Polis medverkade i M-film – kritiseras av JO

En polischef som medverkat i en kampanjfilm för Moderaterna får nu kritik från Justitieombudsmannen, JO, rapporterar TT.
JO menar att det inte framgår tillräckligt tydligt om polisen agerade som privatperson eller tjänsteman eftersom han medverkade i filmen med både polisuniform och polisbil.
”Det inträffade har riskerat att skada allmänhetens förtroende för Polismyndighetens opartiskhet, vilket förstås är mindre lämpligt”, skriver JO.

5 tim
Läs mer om Valrörelsen
Horace Engdahl. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Horace Engdahl om kravet på hans avgång: ”Dumhet”

Horace Engdahl svarar nu på tre Akademiledamöters krav om att han borde avgå, rapporterar SVT Kulturnyheterna.
”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet. Om dessa avhoppare vill återvända till Akademiens arbetsgemenskap, får de lov att göra det utan bisarra krav och åthävor”, skriver han i ett mejl.
Inte heller ledamoten Per Wästberg vill kommentera kravet. Han säger att han inte känner till kravbrevet från de tre ledamöterna.

2 tim
Horace Engdahl/Sara Danius/Kjell Espmark/Peter Englund. TT
Krisen inom Svenska Akademien

Avhopparna Englund, Danius och Espmark kräver Horace Engdahls avgång

Akademieledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark kräver att Horace Engdahl avgår, skriver de i ett brev till SvD. Då skulle trion vara beredd att ”bistå Akademien”.
– Då skulle Akademien ha möjlighet att rösta in nya ledamöter, säger Sara Danius, som är en av de deltagarna i Akademien som inte deltar i arbetet, till tidningen.
I brevet står det att: ”Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien”.
Svenska Akademien består i nuläget av tio ledamöter, men enligt stadgarna krävs tolv röster för att kunna välja in nya medlemmar.

4 tim
Kjell Espmark. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Vi försöker rädda en fin akademi på villovägar”

”Det är en stor tragedi”, säger ledamoten Kjell Espmark om krisen inom Svenska Akademien. Uttalandet kommer i samband med att han tillsammans med ledamöterna Sara Danius och Peter Englund krävt Horace Engdahls avgång, avslöjar SvD.
– Vi försöker rädda en gammal fin akademi som har kommit på villovägar, säger Espmark till tidningen.
Trion är beredd att bistå Akademien under förutsättningen att Engdahl avgår, skriver den i ett brev.

3 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Örebros Filip Rogic (vänster) har slagit in sitt andra mål 2-1 och hyllas av Michael Junior Omoh. Conny Sillén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Örebro vände och vann efter sent mål av Rogic

Ett par minuter innan full tid stod det 1–1 mellan Örebro och Kalmar. Då klev Örebros Filip Rogic fram och stänkte in 2–1 vilket var hans andra mål för kvällen.
Men det var Kalmar som tog ledningen efter ett straffmål i den första halvleken. Örebro fick dock också med sig en straff och kunde kvittera efter att Rogic slagit in returen.
– Jätteskönt. Det var nära att Besara gjorde mål på straffen, men jag var där och det kändes väldigt skönt. Det andra målet är det jag och Besara som kombinerar oss fram, säger Rogic till C More enligt Expressen.

12 min
Läs mer om Herrallsvenskan 2018
Trumps USA Nordkoreakrisen
Mike Pence och Donald Trump.  SAUL LOEB / AFP
Nordkoreakrisen

Pence: ”Toppmötet mellan Trump och Jong-Un blir av”

Inför kvällens toppmöte mellan USA och Sydkorea berättar USA:s vicepresident Mike Pence för Fox News Radio att han fortfarande är positivt inställd till att ett toppmöte mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump blir av den 12 juni, men att inget har förändras i USA:s politik, rapporterar Reuters.
– Nordkorea kan inte ”lura” president Trump med falska löften om nedrustning. Det skulle vara ett stort misstag, säger Pence enligt Marketwatch.
Sydkoreas president Moon Jae-in och USA:s president Donald Trump kommer att träffas i Vita huset.

4 tim
Jimmy Carter.  DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Nordkoreakrisen

Jimmy Carter: ”Trump förtjänar Nobels fredspris”

USA:s förre president, Jimmy Carter tror att den nuvarande presidenten Donald Trump kan få Nobels fredpris om han har ett framgångsrikt möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och lyckas minska spänningen mellan länderna som funnits i årtionden, rapporterar flera amerikanska medier.
– Det skulle vara en värdig och betydelsefull prestation som ingen tidigare president lyckats förverkliga, säger Carter i en podcast.
Carter blev själv historisk då han efter sitt presidentämbete besökte Nordkorea för att inofficiellt möte 1994 med den dåvarande diktatorn Kim Il Sung.

4 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen