Three Mile Island väcks till liv – Microsoft tecknar avtal
Constellation Energy satsar motsvarande 16 miljarder kronor på att ta kärnkraftverket Three Mile Islands andra reaktor i bruk, efter att den stängdes 2019 av ekonomiska skäl. Det rapporterar AFP. Planen är att produktionen ska återupptas till 2028.
Energibolaget har med sig Microsoft på tåget. Bolagen har ingått ett avtal där Microsoft förbinder sig att köpa all el som produceras av verket under två decennier.
Three Mile Islands första reaktor har varit stängd sedan en partiell härdsmälta som inträffade 1979, vilket i Sverige är känt som Harrisburgolyckan.
bakgrund
Harrisburgolyckan
Wikipedia (sv)
Harrisburgolyckan betecknar det haveri som reaktor nummer 2 vid kärnkraftverket Three Mile Island (TMI-2) utanför Harrisburg, Pennsylvania i USA drabbades av den 28 mars 1979. Orsaken till olyckan var en kombination av komponentfel, missvisande processinformation och otillräckligt instruktionsstöd för den uppkomna situationen. Flera åtgärder som vidtogs förvärrade situationen och ledde till omfattande härdskador innan man förstod vad som hänt och kunde återställa kylningen av härden.
Olyckan föregicks av ett underhållsarbete, där personal av misstag lämnat ventiler stängda. Det medförde att flera reservmatarpumpar för kylvatten inte gick att använda, innan personalen upptäckt felet. Vid sidan av den ganska uppenbara insikten om vikten av god processkännedom och operatörsträning medförde olyckan ett ökat intresse för probabilistisk säkerhetsanalys - PSA. Olyckan gav även upphov till stor allmän debatt i många länder kring kärnkraftens säkerhet.
Upprensningen tog nästan 12 år och anläggningen står sedan dess oanvänd men öppen för besökare.
Driften i det intilliggande blocket TMI-1 (som startade 1974) stoppades kort efter olyckan, men återupptogs 1985 efter vissa ombyggnader och förbättringar. Det ursprungliga drifttillståndet för 40 års drift löpte ut 2014, men förlängdes 2009 till år 2034. I maj 2019 meddelade anläggningens ägare Exelon att TMI-1 ska stängas ner den 30 september 2019.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen