Hem
Michael Sahlin, före detta ambassadör i Turkiet/ambulans kör från platsen (TT)

Tidigare ambassadör: Dåd kan påverka Nato-förhandling

Turkiets utpekande av PKK för det misstänkta terrordådet i centrala Istanbul på söndagen kan få konsekvenser för Sveriges förhandlingar om Natomedlemskap. Det säger Michael Sahlin, före detta ambassadör i Turkiet till Dagens Arena.

– Det skulle stärka turkarnas kravlista i synen på PKK, vilket rimligen skulle innebära en hårdare inställning, säger han.

Det blir även svårare för andra länder att ifrågasätta terrorproblematiken i landet, fortsätter Sahlin.

bakgrund
 
PKK
Wikipedia (sv)
Kurdistans arbetarparti (kurdiska: Partiya Karkerên Kurdistan eller Kurdistanê), vanligen omnämnt med sin kurdiska förkortning PKK, är en kurdisk organisation i Turkiet som är terroristklassad av Turkiet, EU, Nato, USA, Sverige, Finland och en rad andra länder. Europeiska unionens domstol har dock i efterhand upphävt EUs klassning för de år domstolen har granskat, då den fann att beslutet saknade giltigt underlag.PKK grundades 1978 och har sedan 1984 varit den ena parten i ett inbördeskrig mot den turkiska staten som varit olika intensivt under olika perioder och där båda parter har gjort sig skyldiga till angrepp mot civila och andra brott mot mänskliga rättigheter.Striden gällde mänskliga rättigheter och självstyre för den kurdiska folkgruppen i Turkiet. Kurderna utgör 10–25 % av befolkningen och har ända sedan det moderna Turkiet grundades 1923 utsatts för statlig repression. Organisationen grundades 1978 och har ända sedan dess letts av Abdullah Öcalan. Sedan 1999 sitter Öcalan fängslad i Turkiet och partiet leds (2021) i praktiken av Murat Karayilan.PKK:s ideologi var ursprungligen en blandning av revolutionär socialism och kurdisk nationalism och syftade till att grunda en oberoende, marxist–leninistisk stat i området som skulle komma att kallas Kurdistan. Senare har man övergivit både marxism-leninismen och målet att bilda en egen stat, och arbetar i stället för kurdernas rättighet inom Turkiet PKK:s väpnade gren kallades fram till 2000 People's Liberation Army of Kurdistan (ARGK) och bytte då namn till Folkets försvarsstyrka (HPG) Namnet PKK används dock oftast både för partiet och dess militära gren.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen