Labinot Harbuzi.  Andreas Hillergren / TT NYHETSBYRÅN
Labinot Harbuzi 1986-2018

Tidigare Malmö FF-spelaren död – 32 år gammal

Den tidigare Malmö FF-spelaren Labinot Harbuzi har dött, rapporterar Sportbladet.

Enligt tidningen segnade Harbuzi ihop i sitt hem under torsdagsmorgonen. Han fick hjärt- och lungräddning och hämtades av ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

– Jag och min fru gjorde hjärt- och lungräddning och sedan kom ambulans och brandkår tillsammans och fortsatte, säger Labinots pappa Ismet Harbuzi till Sportbladet.

Den förre U21-landslagsspelaren blev 32 år gammal.

Toppnyheter

EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Ebba Busch Thor/Annie Lööf/Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kritiken mot SD: ”Sänder väldigt märkliga signaler”

Flera partiledare ifrågasätter hur SD-ledaren Jimmie Åkesson hanterat skandalen kring EU-kandidaten Peter Lundgren.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att det är märkligt att kvinnan som larmar får gå, medan mannen som erkänner att han tagit på en kvinnas kropp får vara kvar.

– Det sänder väldigt märkliga signaler om vilka värderingar som gäller och hur man får bete sig i partiet, säger hon till DN.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är också kritisk.

– För mig framstår det som att de är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken, säger hon till Expressen.

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt”, twittrar C-ledaren Annie Lööf. V-ledaren Jonas Sjöstedt ifrågasätter varför den kvinna som slår larm straffas. ”Jimmie Åkesson måste kliva fram och ta ställning till det som nu sker i hans parti”, twittrar han.

1 tim
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Peter Lundgren ställer in flera debatter: ”Behöver lugn och ro med familjen”

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) hoppar av Sveriges Radios slutdebatt och Aftonbladets toppkandidatsdebatt inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Aftonbladet. Han har även ställt in medverkan i SVT:s Aktuellt och Malou efter tio i TV4.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger till flera medier att politikern behöver några dagar i lugn och ro med familjen för att fylla på batterierna. På torsdag väntas han återgå till sitt kampanjschema.

– Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan, säger Gustafsson.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – mot hennes vilja – på en fest förra året. SD har släppt en video där kvinnan och Lundgren säger att de har lagt händelsen bakom sig.

3 tim
Peter Lundgren, Magnus Berggren och Ulrika Rogland. TT
Anklagelserna mot Lundgren

Kan falla under allmänt åtal – ”går inte att trolla bort”

Att SD-politikern Peter Lundgren tagit en kvinna på brösten mot hennes vilja kan vara sexuellt ofredande – och därmed kan det falla under allmänt åtal, skriver DN. Brott som faller inom allmänt åtal behöver inte anmälas av ett eventuellt brottsoffer, det kan vem som helst göra.

Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala tingsrätt, säger till tidningen att ärendet sannolikt skulle utredas av åklagare inom den Särskilda åklagarkammaren, eftersom en politiker är inblandad.

Trots att både Lundgren själv och SD-kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen så menar Ulrika Rogland, tidigare förundersökningsledare och numera advokat, att det tydligt rör sig om ett brott.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt när man håller fast någon, tar dem på brösten och tvingar henne att pussa honom. Man kan inte trolla bort det här, säger Rogland till Expresen.

4 tim
Läs mer om EU-valet
Illustrationsbilder. TT
Svenskarna i IS-kriget

Svensk dömd för terror i Grekland – har nu släppts

En svensk man i 30-årsåldern dömd till 15 års fängelse i Grekland för terrorbrott har släppts i förtid och återvänt till Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

– I ärendet du refererar till kan vi säga att mannen är frigiven, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till tv-kanalen.

Mannen dömdes tillsammans med en kamrat mot sitt nekande för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmateriel. Den grekiska polisen misstänkte att de var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

29 min
Johan Forssell (M). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Forssell: S nya lagförslag kommer inte lösa problem

”Det är bra att man gör något, men det löser inte problemet”, säger M:s rättspolitiska talesperson, Johan Forssell, om S-beskedet att man lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer. Det skriver Ekot.

– Det kommer ju fortsatt inte under många år att vara kriminaliserat att ha deltagit i en terrororganisation trots att Sverige har mycket stora problem med återvändare, säger han.

Socialdemokraternas förslag skickas nu ut på remiss och kan enligt justitieminister Morgan Johansson (S) träda i kraft nästa år.

1 tim
Morgan Johansson, arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Efter lagrådets kritik: Nytt förslag mot terrorsamröre

Regeringen lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer, rapporterar Ekot. Ett tidigare förslag fick kritik av lagrådet eftersom det ansågs kunna strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det nya förslaget, som nu skickas ut på remiss, inte omfattar så kallat deltagandebrott. Däremot utvidgas samröresbrott till att omfatta fler gärningar, exempelvis att upplåta lokaler eller mark för en terrororganisation.

Enligt Johansson kan lagen träda i kraft nästa år.

Idag 03:15
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Bilder från brottsplatsen tagna efter gripandet.  TT
Våldtäkten i Billdal

Offret 24 år efter brottet: Skönt att han blivit dömd

Den 58-årige man som överföll en 8-årig flicka på väg hem från skolan och våldtog henne för 24 år sedan har dömts. Kvinnan som utsattes vill inte uttala sig om hur hon känner sig, men hälsar via sitt målsägandebiträde att det känns skönt att han har blivit dömd.

– Just i och med att det har gått så lång tid är det skönt att det i vart fall har kommit fram till ett avslut nu, säger målsägandebiträdet Anna Rösman till TT.

Fallet är det första där så kallad familjesökning i dna-registren har lett till en dom. Mannen dömdes till sex års fängelse.

2 tim
Rättegången i så kallade ”Billdalsfallet” åklagare Thomas Ahlstrand pratar med reportrar. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Unik dom: Man döms för grov barnvåldtäkt 1995

En 58-årig man döms till sex års fängelse för en nära 24 år gammal våldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal i Göteborg, meddelar tingsrätten. Det är den första domen i ett rättsfall där polisen hittat en misstänkt gärningsman genom familjesökning i dna-registret.

Vid nyår ändrades en lagtext så att polisen kan göra en ny typ av sökningar i sitt dna-register. Sökningen innebär att dna från en brottsplats matchas så att man kan hitta nära släktingar till den som lämnat dna-spåret, om denna person inte själv finns i registret.

Ett sådant, som polisen snabbt tog tag i, var överfallet på en åttaårig flicka i Billdal år 1995. Flickan cyklade hemåt från skolan, men blev stoppad på en väg genom ett skogsparti. En vuxen gärningsman våldtog och misshandlade åttaåringen så att hon behövde sjukhusvård i flera dagar.

6 tim
Göteborgs tingsrätt.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Tingsrätten om brottet: Har ödelagt offrets liv

Den våldtäkt som en åttaårig flicka utsattes för i Billdal 1995 var ett ”hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn”, skriver tingsrätten om domen mot den 58-årige man som i dag dömts till sex års fängelse.

”Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skriver tingsrätten vidare.

Mannen kunde gripas efter att polisen gjort en så kallad familjesökning i dna-registret. Göteborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att det inte finns någon anledning att ifrågasätta dna-analysen.

”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den tilltalade som är gärningsmannen”, skriver rätten.

6 tim
Läs mer om Våldtäkten i Billdal
Kurz ROLAND SCHLAGER / APA
Ibizaskandalen i Österrike

Misstroendeomröstning mot Kurz efter Ibizaskandal

Det blir en misstroendeomröstning mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Det meddelar parlamentets talman efter ett par turbulenta dagar, rapporterar AFP.

En politisk skandal har rullats upp i landet sedan en video med vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache publicerats i medier. I filmen, som är från 2017, ser man hur en berusad Strache samtalar med en kvinna som påstås vara släkting till en rysk oligark. I videon diskuteras bland annat hur kvinnan kan ta över ägandet av Österrikes största tidning för att gynna Straches parti FPÖ i det då nära förestående parlamentsvalet.

På måndagen avgick alla FPÖ-ministrar efter att Kurz velat sparka inrikesminister Hebrert Kickl (FPÖ). Misstroendeomröstningen kan hållas så snart som nästa vecka, skriver Bloomberg.

5 tim
Ibizaskandalen i Österrike

Vengaboys på topplistor efter Ibizaskandalen

Vengaboys-låten ”We’re Going to Ibiza!” från 1999 klättrar på topplistorna efter den så kallade Ibizaskandalen i Österrike, rapporterar AFP.

Låten ligger just nu på tredjeplats i på den österrikiska Itunes-topplistan och på plats 75 på Spotify. En video från The Guardian visar även hur demonstranter spelade och sjöng låten utanför regeringsbyggnaden i Wien i helgen.

Det var på Ibiza som den tidigare partiledaren och vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache från högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) fångades på en film där han diskuterar att rigga offentliga upphandlingar med en kvinna som han trodde var släkting till en rysk oligark.

2 tim
Förbundskansler Sebastian Kurz.  TT
Ibizaskandalen i Österrike

FPÖ stödjer misstroende mot förbundskansler Kurz

Högerpopulistiska FPÖ i Österrike kommer att stödja en misstroendeomröstning mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, rapporterar Oe24.

Beskedet kommer efter skandalen där FPÖ:s tidigare ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, påkommits med att diskutera bland annat att rigga offentliga upphandlingar med en kvinna som utgav sig för att vara rysk oligark.

På måndagen avgick alla FPÖ-ministrar efter att Kurz velat sparka inrikesminister Hebrert Kickl (FPÖ).

Kurz har utlyst ett nyval som kommer att hållas i september efter att koalitionen mellan hans parti ÖVP och FPÖ spruckit.

Idag 08:41
Läs mer om Ibizaskandalen i Österrike

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Efter skrällen: Tre Kronor ser ut att få möta Finland

Sverige ser ut att få en tuff uppgift i ishockey-VM:s kvartsfinal. Detta efter att Finland överraskande förlorat mot Tyskland med 2–4 i dag och slutat tvåa i sin grupp.

Detta innebär att Sverige måste vinna mot gruppettan Ryssland i kväll med minst tre mål – annars slutar man trea i gruppen och då väntar Finland i kvartsfinal.

Om Sverige vinner med 3–0 blir man tvåa i gruppen. Alla andra segrar med tre mål eller mer innebär gruppseger, skriver Expressen.

1 tim
 William Nylander, Nikita Zaitsev.  TT / Wikipedia
Ishockey-VM 2019

Zaitsev om klubbkamraten: ”Ska köra över honom”

I kväll ställs NHL-klubbkamraterna William Nylander och Nikita Zaitsev mot varandra när Tre Kronor spelar sin sista gruppspelsmatch i VM – mot Ryssland.

– Jag ska köra över honom, säger Nikita Zaitsev, som spelar i NHL-laget Toronto tillsammans med Nylander.

Nylander gjorde två nya poäng i Sveriges seger mot Lettland i går och toppar VM-turneringens poängliga på fyra mål och elva assist. Och just av den anledningen pekar Zaitsev ut svensken som ett offensivt hot.

– Man får absolut inte ge honom tid eller utrymme. Han är en otroligt bra skridskoåkare, har bra händer och om man ger honom tid kommer han att skapa något farligt, säger han till TT.

3 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Grönborg sågas av expert: ”Idiotiskt och osmart”

SVT-experten Mikael Renberg var mycket kritisk mot Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg efter matchen mot Lettland.

Skälet var Grönborgs beslut att ta en så kallad coach’s challenge på Lettlands 4–4-mål efter en misstänkt offside. Eftersom målet visade sig vara regelrätt fick Sverige en utvisning, och Lettland en utmärkt chans att avgöra matchen. Något som hade kunnat kosta Sverige en slutspelsplats.

Renberg kallar Grönborgs beslut ”idiotiskt”.

– Det står 4-4 och man behöver inte chansa i det här beslutet. Det är osmart av Sverige att utmana det här, säger han i SVT.

Igår 17:11
Läs mer om Ishockey-VM 2019
Aspfrön på marken.  TT
Vårvädret

Aspfrön ger ’snö’ i maj: ”Kalla det Guds navelludd”

I luften och på marken syns det vita snöliknande luddet. Det är aspfrön i rekordmängder som virvlar runt i luften, skriver Aftonbladet.

– De är jättesmå och har vitt ludd på sig för att kunna spridas med vinden. När det blir så här mycket ludd så kan man väl kalla det för Guds navelludd, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till tidningen.

Att det är ovanligt mycket aspblomning i år beror sannolikt på förra årets rekordvarma sommar. Träden har bland annat gynnats av de bränder som har härjat, säger Vanhoenacker.

Pia Östensson, också biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger till TT att pollenallergier inte behöver oroa sig för att få luddet i ansiktet. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan.

3 tim
En kvinna i solstol.  Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Vårvädret

Sommarvärme över hela landet – åska på sina håll

Det blir sommarvärme i nästan hela landet i dag, med uppåt 20 grader från Skåne till norra Norrland, skriver flera medier.

– Vi ser ut att få en varm dag. Det kan vara så att vi når ett nytt högsta för i år, säger Henrik Reimer på SMHI till TT.

Årets maxtemperatur hittills noterades i Ullared den 26 april, 26,4 grader. Bäst chans att slå det rekordet finns i västra Svealand.

Samtidigt väntas skurar över Gotland, Kalmar och Östergötland. Mot kvällen når de västkusten.

– Vi har lagt in en risk för stora regnmängder i både Halland och Bohuslän, det kan komma 35 millimeter på tre timmar samtidigt som det är en del åska i detta, säger Henrik Reimer.

4 tim
Läs mer om Vårvädret