Tidöpartierna tappade 200 000 väljare första året: ”De behöver lite framtidstro”
För en dryg vecka sedan avslutades riksdagsåret – ett år som präglats av en ekonomisk kris och en högljudd debatt om regeringens brutna vallöften.
När böckerna nu stängs har Tidöpartierna tappat över 200 000 väljare till oppositionen, visar Omnis och Demoskops sammanvägning Omnipoll.
– Hittills har oppositionen inte behövt göra så mycket annat än att betrakta Tidöpartiernas svårigheter, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Omni.
Vid riksdagsvalet 2022 samlade den nya konstellationen SD, M, KD och L tillsammans 49,6 procent av rösterna. Det räckte för seger och det historiska maktskiftet var ett faktum.
I den senaste Omnipoll, som sammanväger fem olika mätningar från i juni, får partierna bara 46,1 procent av stödet. Tappet på 3,5 procentenheter motsvarar över 200 000 väljare. Socialdemokraterna är den största vinnaren med en ökning på 5,3 procentenheter sedan valet.
– Hittills har oppositionen inte behövt göra så mycket annat än betrakta Tidöpartiernas svårigheter. Men den stund Tidögruppen börjar leverera tvingas oppositionen, och särskilt S, upp på banan, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Anders Sannerstedt, som är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger att väljarna brukar straffa den som regerar och konstaterar att det blir svårt för Tidöpartierna att vinna 2026.
Enligt honom är det viktigaste att räntorna sjunker, att inflationen bromsar in och att de ekonomiska kurvorna pekar uppåt. Det kommer ta lång tid och kommer kräva framtidstro.
– Men regeringen är inte rökt ännu, säger Sannerstedt till Omni.
Ta del av den senaste sammanvägningen nedan. Och är du Omni Mer-prenumerant, så kan du ta del av många fler expertkommentarer.
Opinionsläget just nu
Så fördelas stödet mellan partierna (valresultatet 2022 inom parentes):
Vänsterpartiet: 8,2 procent (6,75)
Socialdemokraterna: 35,6 procent (30.33)
Miljöpartiet: 3,6 procent (5,08)
Centerpartiet: 4,8 procent (6,71)
Liberalerna: 3,4 procent (4,61)
Moderaterna: 20,4 procent (19,1)
Kristdemokraterna: 3,8 procent (5,34)
Sverigedemokraterna: 18,5 procent (20,54)
Stödet för regeringsunderlagen
Notera att KD, MP och L hamnar under riksdagsspärren i sammanvägningen.
Utveckling sedan valet 2022
De ingår i senaste Omnipoll
Demoskop, 28 juni. Mätningen publicerades i Aftonbladet. Totalt 2 408 intervjuer genomfördes mellan 13 och 25 juni. Utgör 33 procent av Omnipoll.
Novus, 26 juni. Mätningen publicerades i GP och SvD. Totalt 3 140 intervjuer genomfördes mellan 29 maj och 21 juni. Utgör 29 procent av Omnipoll.
Ipsos, 21 juni. Mätningen publicerades i DN. Totalt 1 607 intervjuer genomfördes mellan 5 och 18 juni. Utgör 16 procent av Omnipoll.
Sentio, 21 juni. Mätningen publicerades i Nyheter Idag. Totalt 751 intervjuer genomfördes mellan 15 och 19 juni. Utgör 10 procent av Omnipoll.
Demoskop, 8 juni. Mätningen publicerades i Aftonbladet. Totalt 1 676 intervjuer genomfördes mellan 9 och 21 maj. Utgör 12 procent av Omnipoll.
Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar omedelbart mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.
Frågor? Tankar? Reaktioner? Mejla omnipoll@omni.se.
Metodbeskrivning
Omnipoll är en sammanvägning av samtliga opinionsmätningar som genomförs av det svenska opinionsläget. Mätningar från SCB, Sifo, Novus, Ipsos, Demoskop, Sentio och Skop ingår i underlaget.
Sammanvägningen tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes samt antalet intervjuer. En mätning har alltså som mest effekt på Omnipoll när den är helt ny, och har sedan en avtagande effekt i takt med att nya mätningar publiceras. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.
Det övergripande syftet är att visa vilket parti svenskarna skulle rösta på om det var val i dag. Upplägget är dynamiskt, vilket innebär att varje ny publicering av en väljarbarometer genererar en uppdaterad Omnipoll. Det innebär i praktiken att Omnipoll alltid är uppdaterad med de allra senaste opinionssiffrorna.
Opinionsinstitutet Demoskop har hjälpt Omni att ta fram modellen för sammanvägningen, som ser ut som följer:
1. Vikten för antalet intervjuer beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran visar hur tungt det enskilda institutets intervjuer väger i förhållande till det totala antalet intervjuer som för närvarande ingår i Omnipoll. En mätning med fler genomförda intervjuer kommer alltså att väga tyngre i sammanvägningen.
2. Vikten för aktualiteten beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran avgörs av tiden mellan datainsamlingen och senaste gången Omnipoll uppdaterades. Dagen för datainsamlingen är satt till den angivna fältperiodens mittersta dag. Här används linjärt avtagande vikt.
Dessa två vikter – antalet intervjuer och tiden – kombineras sedan till en totalvikt. Ju högre vikt en mätning har, desto större påverkan på Omnipoll.