Hem
Children interrupt BBC News interview - BBC News

Tips för att jobba hemifrån med barn: Skapa gränser

Coronaviruset har lett till att många jobbar hemifrån – men hur gör man egentligen det effektivast?

BBC:s första tips handlar om kommunikation. Se till att ha verktygen som behövs, och att vara tydlig kring vad som förväntas av medarbetaren. De andra tipsen är att hantera det som ett riktigt jobb, undvika att känna sig isolerad och att hålla modet uppe.

För personer som dessutom har barn hemma kan utmaningarna bli ännu större. New York Times har sammanställt en guide för hur man arbetar hemma med barn och där är ett av de första tipsen att skapa gränser.

– Om man börjar sudda ut gränserna mellan arbetslivet och familjen, så kan det leda till mycket stress. Inte bara för dig utan även för familjen, säger Teresa Douglas, som skrivit en bok i ämnet, till tidningen.

Andra tips är mer handfasta. Ta tillvara på sovtiden, frigör händerna och stäng ute ljudet. Bunmi Laditan, även hon skribent i ämnet, slår ett slag för mute-knappen.

– De vet när du har ett jobbsamtal. Muteknappen är fantastisk på ett telefonmöte, så dina kollegor inte behöver höra att du i själva verket är på toaletten med en tvååring som säger ”jag bajsar”.

Bilden: Videoklippet på statsvetaren Robert Kelly och hans barn och fru som dundrar in i BBC:s sändning fick stor spridning över världen 2017.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons