Hem
Carl Bildt och Alf Svensson 1991, efter att Kristdemokraterna klarat riksdagsspärren. Redan vid valet 1988 var KDS nära att klara spärren genom den särskilda tolvprocentsregeln. (Joakim Roos/TT)

Tolvprocentsregeln: Bakväg in i riksdagens korridorer

Det krävs fyra procent av rösterna för att klara riksdagsspärren. Men genom en särskild regel i regeringsformen kan ett småparti faktiskt få en riksdagsplats utan att klara spärren.

Det finns 29 olika riksdagsvalkretsar i Sverige. Om ett parti får över tolv procent av rösterna i en av valkretsarna får partiet delta i mandatfördelningen till riksdagen i just den valkretsen – oberoende av partiets storlek på riksplanet. Detta innebär dock inte per automatik en riksdagsplats.

Valkretsarna har på förhand tilldelats olika antal mandat i riksdagen beroende på hur många som bor i varje krets. Det innebär att de minsta kretsarna har väldigt få platser; Gotlands län har exempelvis bara två fasta mandat i årets val. Därför är det möjligt att få över tolv procent i en valkrets och ändå inte kvalificera sig för ett riksdagsmandat.

Bakvägen in i riksdagen är alltså snäv – och hittills har inget parti tagit sig in i riksdagen på det här sättet.

Närmast var Kristdemokraterna 1988. Partiet fick bara 2,9 procent av rösterna i hela riket, men hela 10,6 procent i Jönköpings län, som var partiledaren Alf Svenssons hemvalkrets.

bakgrund
 
Spärregler i allmänna val
Wikipedia (sv)
Spärregler i allmänna val eller småpartispärr kallas de regler som hindrar eller försvårar för de minsta partierna att få mandat i allmänna val.

Om ”Valet i siffror”

Partierna kampanjar och jagar röster in i det sista. Varje dag fram till valet den 11 september presenterar Omni en nyckelsiffra som på ett eller annat sätt kan bli avgörande när allt ska avgöras.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen