Tonåringar spelade Pokémon vid folkmordsmuseum
Efter att besökare vid ett folkmordsmuseum gått runt och jagat Pokémon i sina mobiltelefoner har museet, som ligger i Kambodja, beslutat att förbjuda mobilspelet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Museet, som skildrar Röda khmerernas folkmord i landet i slutet på 70-talet, är en plats för sorg – inte spel. Det säger Chhay Visoth, chef på folkmordsmuseet S-21 Tull Sleng i Phnom Penh.
– Vi har vakter som som står beredda. Turister med Iphone eller Ipad som spelar det här spelet kommer uppmanas att lämna platsen, säger han.
Enligt Visoth avvisades en handfull kambodjanska tonåringar från platsen i onsdags efter att ha spelat mobilspelet. Det skriver DN.
bakgrund
Röda khmererna
Wikipedia (sv)
Röda khmererna (franska: Khmers Rouges; khmer:ខ្មែរក្រហម – “Khmer Krahom”), sedan början av 1970-talet det mest kända namnet på ett kambodjanskt kommunistparti och en gerillarörelse som styrde Demokratiska Kampuchea 1975–1979 och därefter tillsammans med prins Norodom Sihanouk ledde motståndet mot den vietnamesiska ockupationen och företrädde Kambodja i FN:s generalförsamling fram till det vietnamesiska trupptillbakadragandet.
Röda khmererna är särskilt ihågkomna för att ha legat bakom det kambodjanska folkmordet som begicks i Demokratiska Kampuchea. Sammanlagt ska runt 2 miljoner människor ha dött av undernäring, tvångsarbete under ett försök att reformera landets jordbrukspolitik, samt på grund av bristande sjukvård, tortyr och avrättningar i Demokratiska Kampuchea, vilket motsvarade drygt en femtedel av landets befolkning.
Officiellt namn var Kampucheas kommunistiska parti (1960–1975) och Demokratiska Kampucheas parti (1975–1981). Rörelsens huvudsakliga grund var radikal kommunism och kambodjansk nationalism, där ett av målen var att bygga ett självständigt socialistiskt land baserat på jordbruk och en självförsörjande basindustri.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen