Hem
Jenny Nordberg/barn i Afghanistan. (TT)

Tradition med flickor som kläs ut till pojkar kan hotas

Historiskt i Afghanistan har det förekommit att familjer framställer sina döttrar som söner – vilket gett barnen ökat handlingsutrymme innan puberteten.

Fenomenet kallas ”bacha posh”, vilket på dari betyder ”utklädd till pojke”. För vissa flickor har det inneburit tillgång till utbildning och idrott.

Företeelsen fanns i Afghanistan långt innan talibanerna tog makten första gången, men enligt journalisten Jenny Nordberg, som har skrivit en bok om ämnet, ökar nu riskerna för familjer som väljer den vägen för sina döttrar.

– Jag tror inte att talibanerna accepterar det här. Det har alltid varit riskabelt och det blir farligare under en hård regim, säger hon till CNN.

Nordberg menar att livet för kvinnor kommer att bli ytterst begränsat under talibanstyret.

– Deras trovärdighet när det gäller att garantera grundläggande mänskliga rättigheter för kvinnor och flickor är enligt mig noll.

bakgrund
 
Bacha posh
Wikipedia (sv)
Bacha posh ("utklädd till en pojke" på dari) är en kulturell företeelse i delar av Afghanistan där vissa familjer utan söner låter en av sina döttrar leva och bete sig som en pojke. Det ger barnet fler friheter som vanligtvis undanhålls flickor i ett annars könssegregerat samhälle: skolgång, möjlighet att eskortera sina systrar på allmänna platser, möjlighet att arbeta. Med bacha posh kan familjen också undvika det sociala stigmat förknippat med att inte ha några söner.I de flesta fall upphör flickan att klä sig som pojke när hon når puberteten och ofta är det föräldrarna som fattar det beslutet. Transformationen tillbaka kan upplevas som svår för flickan.Fenomenet blev mer känt för västvärlden efter att den svenska journalisten Jenny Nordberg i sitt reportage De förklädda flickorna i Kabul från 2015 avslöjat företeelsen som relativt vanlig i Afghanistan och i andra länder, som Indien och Pakistan.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen