Polis och kriminaltekniker på plats efter att två människor skjutits ihjäl i en svenskregistrerad bil i Köpenhamnsförorten Herlev. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Herlev

Tre gripna i Stockholm efter dubbelmordet i Danmark

Tre personer har gripits i Stockholm misstänkta för dubbelmordet på två svenska män i Herlev utanför Köpenhamn i slutet av juni, skriver Kvällsposten.

Enligt tidningens uppgifter hade de ihjälskjutna männen kopplingar till den kriminella grupperingen ”Shottaz” som har sin bas i Stockholmsförorten Rinkeby. Kvällsposten skriver att de gripna männen har kopplingar till den rivaliserande gruppen Dödspatrullen.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Johan Carlsson SVT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Carlson försvarar Sveriges väg: ”Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästar SVT:s Agenda.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen.

Han säger att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vänder sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och säger att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, säger Carlson.

1 tim
Anders Tegnell. TT
undefined

Tegnell tveksam till nyttan med spårande appar

Flera länder har använt olika typer av appar för att hjälpa till i smittspårningen kring coronaviruset. En liknande app är under utveckling i Norge.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att han haft viss kontakt med andra läder om sådan teknik, men att han tror att andra digitala hjälpmedel kan göra mer nytta i nuläget.

Han nämner exempelvis en app eller sajt som MSB nu utvecklar där människor själva kan registrera sina symptom.

– Då skulle vi kunna få en viss insikt i utbredning och hur det utvecklas i olika delar av landet, säger Tegnell.

2 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell positiv till M:s förslag om fler virustester

Statsepidemiolog Anders Tegnell är positiv till Moderaternas förslag om att utöka testerna av bland annat sjukvårdspersonal, så att de inte behöver stanna hemma ”för säkerhets skull” trots att de inte är sjuka. Till TT säger Tegnell att även andra viktiga grupper kan testas, men att det viktiga är att de utökade testerna inte går ut över de i sjuk- och äldrevården.

Han påpekar också att det är viktigt att hela kedjan med personal samt skydds- och testutrustning är på plats innan man börjar.

– Det är inte bara att köra det i en maskin på labbet, säger Tegnell.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

36 min
Virustest. Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationalekonomer: Testa fler – för ekonomins skull

Opinion God tillgång på olika typer av tester är avgörande för att begränsa de ekonomiska effekterna av coronakrisen, skriver en grupp nationalekonomer på SvD:s debattsida.

Genom att testa många kan man snabbt isolera de som är sjuka. Dessutom kan fler tester göra att insatser kan göras mer precisa än i dag. I stället för generella restriktioner kan insatser göras där de verkligen har effekt. Samtidigt kan omfattande tester göra att de som inte har smittats eller redan har varit sjuka kan röra sig friare i samhället.

”Smittan bekämpas samtidigt som samhället och ekonomin hålls igång”, skriver de.

2 tim
Johan Rockström. TT
undefined

”Vi borde mobilisera på samma sätt för klimatet”

Även om det viktiga för stunden är att bekämpa de akut negativa effekterna av den pågående coronakrisen måste vi också redan nu börja tänka på vilken ekonomi vi vill ha när krisen är över. Det skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap i en krönika i SvD.

Att försöka återgå till hur situationen var tidigare vore förödande för klimatet, skriver Rockström. Istället bör världen ta lärdom över hur coronakrisen hanteras.

”Vi borde vara fullt kapabla att mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen – och vi kan göra det nu”, skriver Rockström.

Alex Schulman väljer i sin krönika i Expressen att hylla vårdpersonalen som arbetar vidare trots larm om brist på skyddsutrustning.

”Det är både mardrömslikt och hjältelikt och hopplöst, för jävligt på en och samma gång”, skriver han.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Fakta om smittan

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

42 min
Det vänstra stapeldiagrammet visar konstaterade sjukdomsfall per åldersgrupp, det högra visar de svenska dödsfallen. Folkhälsomyndigheten
undefined

Siffror visar hur 50-åringar insjuknar och hur äldre dör

Det är svenskar i åldrarna 50 till 59 år som oftast blir sjuka i covid-19, men de allra flesta återhämtar sig. Bara 4 av 710 av de insjuknade i åldersspannet, eller 0,6 procent, har dött. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror på söndagen.

Färre 80-plussare blir sjuka, men betydligt fler dör. Av 642 insjuknade har 75 personer dött, motsvarande 11,7 procent. Den officiella dödssiffran i Sverige är nu 110 personer.

Tidigare i dag rapporterade SVT Nyheter Jönköping att en man i 40-årsåldern dött i smittan i helgen. Det är det första dödsfallet som är yngre än 50 år, men det saknas i tabellen ovan. Folkhälsomyndighetens officiella siffror har även tidigare haft ett visst eftersläp jämfört med andra sajter som kartlägger virusets utbredning.

Idag 12:36
WHO
undefined

USA och Tyskland går om Italien i nya rapporterade fall – 26 494 döda i världen

Både USA och Tyskland går om Italien i antal nya bekräftade fall, visar WHO:s senaste dygnsrapport. USA rapporterar 16 894 nya fall.

Med 62 514 nya bekräftade fall hamnar den totala siffran globalt på 571 678. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

26 494 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 3 159 under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 28 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 29 mars klockan 06.50.

Idag 04:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Illustrationsbild Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Åland stoppar svenskar från att resa in

En svensk medborgare har nekats inresa till Åland. Sjöbevakningen uppmanar nu svenska fritidsboende att inte resa dit, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det känns konstigt för oss att jaga svenska medborgare. Vi brukar ha blickarna riktade mot annat håll, säger stationschefen Kim Westman till tidningen.

Sedan Finland infört inre gränskontroller tillåts i stort sett endast finländska medborgare och utländska medborgare som är bosatta i landet, att resa in.

1 tim
Karin Tegmark Wisell.  TT
undefined

”För tidigt att säga om Sveriges strategi lyckas”

Det är för tidigt att säga om Sveriges strategi i hanteringen av coronaviruset är lyckosam eller inte, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i en intervju med P1:s ”Godmorgon, världen!”.

Hon säger att smittan särskilt i Stockholmsregionen nått de sårbara grupperna i samhället – vilket gör att Sverige haft fler dödsfall än exempelvis Norge och Finland.

– Om det beror på att de har lyckats bättre går inte att säga ännu. Tiden får utvisa om de lyckas skydda de sårbara äldre eller inte.

Idag 08:54
Coronatest. TT
undefined

Norge kopierar taktiken på Island – testar symptomfria

Island har testat 6 163 symptomfria personer för det nya coronaviruset för att få en uppfattning om hur stor andel av befolkningen som är smittad. Av de testade i den gruppen hade 52 personer smittats med covid-19, rapporterar NRK.

Masstesterna görs för att kunna planera strategin. Om testerna hade visat att hälften av befolkningen redan var smittad så hade det inte längre funnits någon mening med att försöka hindra spridningen.

– Du vet inte vad du ska begränsa om du inte har information om hur viruset sprider sig i samhället, säger forskaren Karí Stefánnson.

Norge har tagit inspiration av sin nordiska granne och man har nu ett liknande projekt på gång. I veckan meddelade också Folkhälsomyndigheten att en slumpmässigt utvald grupp på omkring 1 000 personer ska testas för att bättre förstå var Sverige befinner sig på coronakurvan.

Idag 06:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Sanering i Italien. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Minister: ”Italiens karantän kommer behöva förlängas”

Italien har sedan 20 dagar tillbaka varit i total karantän – något som ”oundvikligen” kommer vara längre än till den 3 april som varit det satta slutdatumet. Det säger Francesco Boccia, minister för regionala frågor, enligt Reuters.

Beslutet måste först tas av landets premiärminister och regeringen, men Boccia själv menar att det vore ”opassande och ansvarslöst” att diskutera öppnande av skolor, butiker och fabriker.

Italien är det land i världen med flest dödsoffer orsakade av coronapandemin. Det var också det första västerländska landet som införde hårda restriktioner för att stoppa smittspridningen.

1 tim
Bilder på räddningspersonal i Italien TT
undefined

Växande desperation: ”Vi kommer få se revolution”

Efter snart tre veckors isolering bubblar missnöjet bland italienarna. Tålamodet i kampen mot coronaviruset har bytts ut mot desperation och det kommer rapporter om folk som stjäl mat för att ha något att äta när pengarna tagit slut, skriver Sky News.

Ett filmklipp som spridits på nätet visar hur en man i Apulien i södra Italien hamnar i bråk med poliser – efter att banken stängt och han inte kunnat få ut familjens enda inkomst, moderns pension. Mannen ber poliserna att följa med dem hem så de får se att familjen står utan mat.

I ett annat klipp ses en man tillsammans med en flicka som äter en bit bröd.

– Precis som min dotter kommer andra barn inte ens ha en sådan här bit bröd att äta om några dagar. Ni kommer att ångra det här för det kommer att bli revolution.

Idag 04:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

6 500 frivilliga har anmält sig till Stockholmsvården

Drygt 6 500 personer – bland annat läkare, sjuksköterskor och vårdstudenter – har anmält intresse för att hjälpa till i vården i Stockholm. Det rapporterar TT.

– En fantastisk respons och utan det här engagemanget hade vi inte klarat att utöka kapaciteten så mycket som vi har gjort, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukhusdirektör i Region Stockholm.

Regionen har tillfälligt pausat möjligheten att anmäla sig men Eriksson gör bedömningen att ännu fler frivilliga kommer att behövas framöver.

3 tim
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Bilder från Turkiet. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Över 100 dödsfall i Turkiet – 7 400 smittade av viruset

Turkiet har nu 108 bekräftade dödsfall av coronaviruset och 7 402 bekräftade fall av smittan, skriver AFP. Enligt myndigheterna har 70 personer tillfrisknat, medan 445 personer intensivvårdas.

Enligt officiella siffror har över 55 000 tester gjorts, i ett land med 83 miljoner invånare.

Turkiet har vidtagit fler åtgärder för att hindra smittspridningen. Bland annat måste invånare numera ha skriftlig tillåtelse för att få resa mellan städer med buss.

2 tim
Ryssar håller avståndet. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskvaborna uppmanas sätta sig i karantän

Alla Moskvas invånare uppmanas av stadens borgmästare att sätta sig i karantän hemma från och med måndag, enligt AFP. Över helgen har antalet bekräftade fall av smittan passerat 1 000 stycken.

Karantänen kommer gälla invånare av alla åldrar. Moskvaborna kommer endast få lämna hemmet för exempelvis vård, resor till jobbet och att handla mat.

”Den extremt negativa utvecklingen i större städer i Europa och USA har skapat stor oro för våra invånares liv och hälsa”, skriver borgmästaren Sergei Sobyanin på sin hemsida.

4 tim
Bilder från Ischgl Wikimedia/TT
undefined

Hundratals vill stämma efter smitta på afterski

Runt 400 personer säger sig vara redo att medverka i en gruppstämning mot myndigheterna i österrikiska staden Ischgl – där en bar utreds för att ha mörkat smittfall. Det skriver AFP.

Myndigheterna avfärdade också varningar om smitta från en grupp turister och vidtog åtgärder först när en bartender på ett afterski-ställe blivit smittad – och sedan smittade ytterligare 15 personer.

Österrikiska konsumentskyddsorganisationen VSV skriver i sin gruppstämning att regionen Tyrolen, där staden ingår, fördröjde stängningen ”av kommersiella skäl”.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Lagosbor bunkrar inför nedstängningen av Nigeria. Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Nigeria sätter huvudstad och storstad i karantän

Nigerias huvudstad Abuja samt dess största stad Lagos ska sättas i karantän i två veckor för att hindra spridningen av coronaviruset. Det meddelar landets president Muhammadu Buhari, enligt AFP. Undantag görs för sjukhus, matbutiker och bensinstationer.

– Det handlar om liv och död, säger Buhari.

Med sina 190 miljoner invånare har Nigeria i nuläget endast 97 bekräftade smittofall och ett enda dödsoffer – men på grund av begränsad testning kan mörkertalet vara stort.

1 tim
Hjälparbetare i Aleppo syr skyddsmasker.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första dödsfallet i Syrien: ”Kan bli katastrof ”

Syriens första officiella dödsfall i covid-19 har rapporterats, skriver AFP. En kvinna avled strax efter att hon kommit till ett sjukhus, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Humanitära organisationer befarar att coronaviruset kan leda till en katastrof om det får spridning i det krigshärjade landet. Minst nio fall av smittan har konstaterats i Syrien, enligt officiella siffror men enligt sjukhuskällor ska antalet vara fler än så.

4 tim
Brandmän i Teheran rengör gator. Illustrationsbild. Wana News Agency / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Massflykt från fängelser – skyller på smittan

Under de senaste veckorna har flera rymningar och upplopp ägt rum på iranska fängelser. Enligt åklagare skyller fångarna på spridningen av det nya coronaviruset. Mest omfattande är rymningen från Saqqezfängelset i västra Iran för en vecka sedan. Då flydde 54 fångar, rapporterar AFP och TT.

Flera fångvaktare har gripits efter flykten.

– Fångvaktare förhördes och fyra av dem greps, medan andra är fria mot borgen, säger en representant i provinsen Kurdistan enligt statliga nyhetsbyrån Irna.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset