Tre partier hänger löst med månaden kvar: ”Går inte att lita på stödröster i EU-val”
EU-valet blir en kamp för överlevnad för Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Det visar en ny Omnipoll med alla EU-valsmätningar.
– Det är ett allvarligt läge för alla småpartier, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson.
Om exakt en månad ska svenska folket rösta fram sina representanter till EU-parlamentet. Partierna slåss om 21 mandat, men flera av partierna riskerar att missa fyraprocentsspärren och bli helt utan.
Kristdemokraterna får 3,5, Liberalerna 3,6 och Centerpartiet 4,2 procent i Omnipoll, som är Omnis och Demoskops nya sammanvägning av alla opinionsmätningar inför EU-valet. Partierna har nu exakt en månad på sig att övertyga svenskarna att de förtjänar en plats i parlamentet.
– Det vore en prestigeförlust att bli av med sina mandat i EU-parlamentet och ett svaghetstecken inför nästa riksdagsval, säger Johan Martinsson till Omni.
Även inför flera riksdagsval har småpartierna legat nära spärren och räddats av stödröster på valdagen. Men vid EU-val kan partierna lita på stödröster i mycket mindre utsträckning, enligt Martinsson.
– Det går inte alls att lita på stödröster på samma sätt som i ett riksdagsval.
De två krispartierna C och L ingår båda i den liberala partigruppen Förnya Europa i EU-parlamentet. KD sitter i den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP, samma som Moderaterna.
Omnipoll uppdateras löpande hela vägen fram till valdagen 9 juni via länken nedan.
De ingår i senaste Omnipoll
Verian, 5 maj. Mätningen publicerades av SVT Nyheter. Totalt 1 900 intervjuer genomfördes mellan 25 och 30 april. Utgör 45 procent av Omnipoll.
Novus, 2 maj. Mätningen publicerades i TV4. Totalt 2 311 intervjuer genomfördes mellan 1 och 28 april. Utgör 31 procent av Omnipoll.
Indikator Opinion, 30 april. Mätningen publicerades av Sveriges Radio. Totalt 2 584 intervjuer genomfördes mellan 28 mars och 22 april. Utgör 24 procent av Omnipoll.
Kort om Omnipoll
Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar omedelbart mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.
Frågor? Tankar? Reaktioner? Mejla omnipoll@omni.se.
Metodbeskrivning
Omnipoll är en sammanvägning av samtliga opinionsmätningar som genomförs av det svenska opinionsläget. Mätningar från SCB, Verian, Novus, Ipsos, Indikator, Demoskop, Sentio och Skop ingår i underlaget.
Sammanvägningen tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes samt antalet intervjuer. En mätning har alltså som mest effekt på Omnipoll när den är helt ny, och har sedan en avtagande effekt i takt med att nya mätningar publiceras. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.
Det övergripande syftet är att visa vilket parti svenskarna skulle rösta på om det var val i dag. Upplägget är dynamiskt, vilket innebär att varje ny publicering av en väljarbarometer genererar en uppdaterad Omnipoll. Det innebär i praktiken att Omnipoll alltid är uppdaterad med de allra senaste opinionssiffrorna.
Opinionsinstitutet Demoskop har hjälpt Omni att ta fram modellen för sammanvägningen, som ser ut som följer:
1. Vikten för antalet intervjuer beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran visar hur tungt det enskilda institutets intervjuer väger i förhållande till det totala antalet intervjuer som för närvarande ingår i Omnipoll. En mätning med fler genomförda intervjuer kommer alltså att väga tyngre i sammanvägningen.
2. Vikten för aktualiteten beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran avgörs av tiden mellan datainsamlingen och senaste gången Omnipoll uppdaterades. Dagen för datainsamlingen är satt till den angivna fältperiodens mittersta dag. Här används linjärt avtagande vikt.
Dessa två vikter – antalet intervjuer och tiden – kombineras sedan till en totalvikt. Ju högre vikt en mätning har, desto större påverkan på Omnipoll.