Hem
Illustrationsbild. (Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Trendbrott: Inget upptäckt fusk på högskoleprovet

Universitets- och högskolerådet (UHR) har inte upptäckt något fusk efter vårens högskoleprov, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

– Analyserna av vårens provsvar gav inte några avvikande svarsmön­ster liknande dem vi fann efter höstens prov, och provvakterna tog heller inga fuskare på bar gärning den 1 april, säger UHR:s avdelningschef Tuula Kuosmanen.

Efter rapporter om utbrett fusk de senaste proven har UHR gjort flera regelskärpningar, bland annat har man gjort alla typer av fusk straffbara.

bakgrund
 
Högskoleprovet
Wikipedia (sv)
Högskoleprovet är ett svenskt nationellt lämplighetstest som skall pröva kunskaper och färdigheter som behövs vid högre studier. Resultatet från högskoleprovet utgör en särskild sökandekategori till utbildningar vid Sveriges högskolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner. Provet kan därmed sägas ge presumtiva studenter en andra chans vid antagningen, vid sidan om slutbetyget från studier på gymnasienivå. Provet hålls två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Då proven alltid görs på lördagar skiftar datumen lite för varje år, men vårprovet är så gott som alltid i slutet av mars eller i början av april, medan höstprovet hålls i september eller oktober. Ett provresultat är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller fem år efter provtillfället. Provet är avgiftsbelagt. Under militär grundutbildning har man rätt att göra provet till en lägre kostnad. Ansvarig myndighet är Universitets- och högskolerådet (UHR).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen