Trots elnota på 70 miljoner – anläggningen hålls öppen
En elräkning på 70 miljoner kronor kan vänta forskningsanläggningen Max IV i Lund om årets prognos stämmer. Tidigare har det flaggats för att anläggningen kan tvingas stänga, men nu har Lunds universitetet garanterat 100 miljoner kronor som ska täcka kostnaderna, skriver Universitetsläraren.
– Vi tycker att det är viktigt att de kan känna sig trygga med att de ska hålla verksamheten öppen och tillgänglig för användare från hela landet, säger universitetsrektor Erik Renström till Sydsvenskan.
Max IV är en synkrotronljuskälla och anläggningens elförbrukning motsvarar den från runt 20 000 hushåll.
bakgrund
Synkrotronstrålning
Wikipedia (sv)
Synkrotronstrålning är strålning som produceras av elektroner som accelererats till ultrarelativistiska hastigheter och färdas genom magnetfält som böjer deras bana. Detta kan åstadkommas artificiellt genom lagringsringar i en synkrotron eller naturligt genom snabba elektroner som rör sig i rymdens magnetiska fält. Strålningen som produceras är mycket stark och har stor variation i våglängd: radiovågor, infrarött ljus, synligt ljus, ultraviolett och röntgenstrålning. Genom diffraktionsgitter kan man skilja ut exakt de våglängder man önskar och på så sätt bland annat få tillgång till mycket effektiv röntgenstrålning för att studera ämnens och materialens elektroniska och strukturella egenskaper.
Strålningen uppkallades efter sin upptäckt i General Electrics synkrotronaccelerator, byggd 1946, och tillkännagavs 1947 av Frank Elder, Anatole Gurewitsch, Irving Langmuir och Herb Pollock i en artikel med titeln "Radiation from Electrons in a Synchrotron".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen