Regeringstrogen soldat i Hodeida.  TT
Kriget i Jemen

Trots oron – rebeller kallar avtal för en ”framgång”

Huthirebellerna beskriver på lördagen avtalet om vapenvila i hamnstaden Hodeida som en ”framgång” – samtidigt som civila vittnar om nya strider i stadens utkanter, skriver AFP.

Enligt avtalet skulle vapenvilan inledas omedelbart för att därefter ge parterna några dagar att dra tillbaka sina styrkor från staden. Men en beväpnad man som patrullerar en gata i Hodeida är av en annan uppfattning:

– Vi förväntar oss inte att fienden ska följa avtalet för de är förrädiska, inte fredliga, säger han till AFP, och fortsätter:

– Fred kommer genom vapen.

Toppnyheter

Två personer sköts ihjäl i danska Herlev. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Herlev

Uppgifter: Gängledare sköts till döds i Köpenhamn

En av de två personerna som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn var en svensk gängledare, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan tidigare har dansk polis gått ut med att inledande uppgifter pekar på att offren var två unga svenska män. Den svenskregisterade bil de satt i sköts ett tiotal gånger med pistol och automatvapen.

Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022”, till Expressen.

Ett anonymt vittne till händelsen som Ekstrabladet talat med säger att det fanns en tredje man som klarade sig undan oskadd.

2 tim
Stora avspärrningar på platsen. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två döda efter skjutning mot svensk bil i Danmark

Två personer har dött efter en skottlossning i Herlev utanför den danska huvudstaden Köpenhamn, skriver TT. På bilder från brottsplatsen syns en bil med skotthål i motorhuven och svenska registreringsskyltar.

Den danska polisen säger till Aftonbladet att offren ännu inte är identifierade.

Enligt polisen har en person gripits efter händelsen.

Aftonbladet skriver att bilen hör hemma Malmö. Polisen där säger att man känner till ärendet men inte vill kommentera det ytterligare.

Idag 03:14
Läs mer om Dödsskjutningen i Herlev
Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump/Robert Mueller. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump till hård attack: ”Mueller har begått brott”

USA:s president Donald Trump går till hårt angrepp mot den särskilde utredaren i Rysslandsutredningen, Robert Mueller, och anklagar honom för att ha begått brott.

I en intervju med Fox Business Network säger presidenten, utan att lägga fram bevis, att Mueller på ett illegalt sätt förstört FBI-kommunikation såsom textmeddelanden och mejl.

– De är borta. Och det är illegalt. Det är ett brott, säger Trump.

Attacken kommer efter att Mueller gått med på att frågas ut inför representanthusets underrättelseutskott, där Demokraterna är i majoritet.

7 min
Robert Mueller  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Tystlåtna Robert Mueller ska nu vittna i kongressen

Den särskilda utredaren i Rysslandsutredningen om USA:s president Donald Trumps kampanj ska vittna offentligt i kongressen 17 juli, rapporterar flera medier.

Demokraterna i representanthuset har i två månaders tid förhandlat med utredaren Robert Mueller för att han ska vittna. Mueller har varit tystlåten både under sitt arbete och efter att rapporten presenterades. Nu ska han svara på frågor i öppna utfrågningar i både justitieutskottet och i underrättelseutskottet.

– Vi här glada att amerikanska folket ska få höra direkt från Mueller. Vår nationella säkerhet är hotad och det amerikanska folket förtjänar svar, sa Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi.

Idag 03:38
Läs mer om Trumps USA
Familjen Hagens advokat Svein Holden. Arkivbild. Terje Pedersen/NTB scanpix / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna miljardärsfrun i Norge

Familjens advokat om nya teorin: ”Håller inte med”

Familjen Hagens advokat, Svein Holden säger att familjen informerats om polisens nya huvudspår: att den norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen mest troligt har dödats, rapporterar norska Dagbladet. Man arbetar också efter teorin att kidnappningen kan ha varit iscensatt.

– Den uppfattningen delar inte jag. Jag menar att det är en kidnappning som utvecklat sig till att bli ett mord, säger Holden enligt tidningen.

39 min
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen/Familjens hem.  TT
undefined

Polisens nya teori: Miljardärsfrun dödades

Polisen tror inte längre att den norska miljardärfrun Anne-Elisabeth Hagen har kidnappats utan att hon har dödats, rapporterar norska medier. Det framgår av en presskonferens som polisen höll på onsdagseftermiddagen.

– Vi tror fortsatt att hon har utsatts för ett allvarligt brott, men vi anser att det är mindre troligt att hon förts bort på grund av ett ekonomiskt motiv, säger Tommy Brøske vid polisen under presskonferensen.

Polisen arbetar bland annat utifrån teorin att kidnappningen är iscensatt. Man utesluter dock ännu inte att hon kan ha blivit bortförd.

5 tim
Hagens bostad Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen utlovar nyheter om försvunna miljardärsfrun

Polisen i Norge har kallat till en presskonferens under torsdagen med anledning av fallet med Anne-Elisabeth Falkevik Hagen som varit försvunnen i snart åtta månader, skriver Dagbladet.

I ett pressmeddelande skriver polisen att man kommer att ge senaste nytt kring några centrala frågor i utredningen.

”Vi ska ge en statusuppdatering och prata om saker vi tidigare inte har pratat om”, skriver polisen.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är gift med en av Norges rikaste män. Hon försvann från sitt hem i oktober och misstänks ha blivit kidnappad.

Igår 14:26
Läs mer om Försvunna miljardärsfrun i Norge
Illustrationsbild Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grundvattennivåerna låga – upplagt för restriktioner

Grundvattennivåerna är ovanligt låga på flera håll i landet, rapporterar TT. Bland annat är vattennivåerna låga i de stora magasinen på Gotland, i östra Svealand och i nordöstra Götaland. Det råder redan bevattningsförbud på flera håll i landet – och det kan bli fler.

– Får man sitt kommunala vatten från grundvattnet i de stora rullstensåsarna finns det all anledning att vara försiktig och att vara beredd på att införa restriktioner, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, till Nyhetsbyrån.

2 tim
TT
undefined

Extrema regn på ingång – risk för översvämningar

SMHI varnar för extremväder, rapporterar SVT. Det gäller främst Västra Götaland som kan få stora mängder regn i värmen.

– På sina håll kan det komma skyfallsliknande regn och då finns det risk för översvämningar när det kommer så mycket regn på så kort tid, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand och menar att det är Europas extremhetta som påverkar nederbörden.

De kraftiga skurarna väntas dra in under morgonen och förmiddagen men senare på eftermiddagen och kvällen kan även Gotland, Öland och Kalmar län få mycket regn.

Idag 04:02
Läs mer om Sommarvädret