Trudeau. LARS HAGBERG / AFP
Politiska stormen i Kanada

Trudeau bryter tystnaden: ”Misstag har begåtts”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommenterar nu för första gången skandalen kring byggföretaget SNC-Lavalin Group.

Trudeau medger att regeringen gjort misstag i hanteringen av affären, men hävdar att inga lagbrott begåtts och vill inte be om ursäkt.

– Det här har varit några tuffa veckor (...) jag har lärt mig mycket under den här tiden, säger han.

Skandalen rör en korruptionsutredning mot SNC-Lavalin i Libyen. Två ministrar har avgått efter att ha vittnat om hur regeringstjänstemän utövat påtryckningar för att stoppa utredningen.

Toppnyheter

Finansminister Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska åtgärderna

Regeringen öppnar för ökat statligt ägande i storbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisande storbolag, säger hon i en intervju med DN.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon till tidningen.

Hon lägger till att det handlar om ett fåtal större bolag för vilka det kan bli aktuellt.

Andersson säger vidare att skattebetalare som är med och tar en risk ska kunna få tillbaka en del av pengarna när det vänder.

1 tim
Illustrationsbild/Björn Eriksson.  TT.
undefined

Idrottsbasen: Halv miljard kanske inte räcker i stöd

En halv miljard kronor har utlovats i krisstöd till idrottsvärlden för att mildra coronavirusets effekter – men Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson flaggar redan för att mer pengar kan behövas.

– Vi får försöka leva så gott vi kan på de här 500 miljonerna under det första halvåret, säger han i en intervju med TT, men han vill redan nu markera att det inte är säkert att summan räcker om krisen blir långvarig.

I en tidigare intervju har Eriksson sagt att han hoppas att pengarna kan börja delas ut i mitten av april.

3 tim
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Läs mer om Svenska åtgärderna
Coronaviruset Smittan i Sverige
Fältsjukhuset i Älvsjö. Bildbyrån
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholms vårdbehov ökar dramatiskt: ”Går snabbt nu”

Behovet av intensivvård i Stockholm ökar dramatiskt, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i en intervju i P1-Morgon.

Medan statsepidemiolog Anders Tegnell de senaste dagarna talat om en positiv utveckling och färre personer intagna på intensiven för covid-19 har Eriksson en annan bild.

– Det går snabbt nu, men vi har hela tiden planerat för det värsta även om vi hoppats på det bästa, säger han.

Om det ökade sjukvårdsbehovet fortsätter behöver fältsjukhuset som färdigställts vid Älvsjömässan antagligen tas i bruk för att avlasta sjukhusen, enligt Eriksson.

22 min
Jihan Mohamed.  SVT.
undefined

Larmet: Myndigheternas råd kan misstolkas i Järva

Myndigheternas information riskerar att misstolkas bland svensk-somalier i Järvaområdet, varnar Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensk-somaliska läkarföreningen, i SVT.

Uppmaningen att ”värna om de äldre” kan tolkas på ett helt annat sätt än att hålla avståndet och därför behövs tydligare direktiv, enligt Mohamed.

– Hos oss betyder det kanske att ”ta hand om sina äldre, vara där för dem”. Hur kan man då skydda dem? Det blir väldigt svårt, säger hon.

Tidigare har det rapporterats att smittan spritts bredare i Järvaområdet än i resten av Stockholmsregionen. Flera av de döda var hemmahörande i området.

3 tim
Kung Carl XVI Gustaf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kungens uppmaning till folket: Lyssna på experter

Kung  Carl XVI Gustaf sitter just nu isolerad tillsammans med drottningen då de båda på grund av sin ålder tillhör en riskgrupp för coronavirus. I en längre intervju med DN uppmanar han svenska folket att följa myndigheternas råd.

– Det är de som har den samlade informationen och överblicken som kan göra den bästa bedömningen, säger kungen.

Han uppmanar också sina generationskamrater att passa på att ta vara på tiden då de behöver hålla sig hemma till att göra saker som de annars inte hinner med, som att läsa böcker eller måla om huset. Han påminner också om att det är viktigt att röra på sig och att hålla kontakt med anhöriga även om man inte träffas fysiskt.

Igår 15:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Fältsjukhuset byggs i Central Park. JEENAH MOON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 1 000 döda i New York – Central Park får sjukhus

Den officiella dödssiffran till följd av det nya coronaviruset har passerat 1 000 bara i New York. Det första barnet har också dött av covid-19 i staden, rapporterar New York Times.

Samtidigt byggs ett fältsjukhus upp i jätteparken Central Park, mitt i staden. NBC New York skriver att sjukhuset kommer att få 68 sängar och förväntas öppna redan på tisdag.

På söndagen förlängde Donald Trump landets restriktioner gällande social distansering fram till 30 april, skriver CNN. På en pressträff medgav han då för första gången att över 100 000 amerikaner kan dö av viruset. Om siffran stannar där har USA ”gjort ett väldigt bra jobb”, sa presidenten.

4 tim
undefined

Uppgifter: USA corona-spårar via mobilannonser

Enligt uppgifter från källor till Wall Street Journal så ska det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC tillsammans med myndigheter i landet har börjat spåra spridningen av det nya coronaviruset via platsdata från mobiltelefoner. Men det handlar inte om information direkt från operatörerna, utan om data från mobilannons-industrin. Målet ska vara att skapa en portal med information från runt 500 städer, som visar i vilken grad människor följer uppmaningen att stanna hemma. Man ska redan ha upptäckt en större samling med människor i en park i New York, skriver WSJ.

Operatörerna i USA har däremot inte fått frågan om att tillhandahålla platsdata, enligt vad WSJ erfar. Däremot hävdade Washington Post för en tid sedan att sådana samtal ska ha förts.

3 tim
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Svante Werger/Sergels torg.  TT.
Coronaviruset Svenska jobben

MSB varnar: Viruset kan ge motsättningar i samhället

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för att arbetslösheten som följer i coronavirusets spår kan orsaka sociala motsättningar på sikt, skriver Aftonbladet.

– Det finns en situation där vissa har jobb som är extremt efterfrågade, och väldigt många andra arbetar inom verksamheter där efterfrågan helt har försvunnit, säger Svante Werger, rådgivare vid MSB.

Enligt myndigheten kan även begränsningar inom skola och barnomsorg, samt föreningslivet, få ”omfattande psykosociala effekter för befolkningen och försämra folkhälsan”.

2 tim
Arkivbild på Göran Arrius, här tillsammans med nuvarande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saco: Januaripartierna måste göra om hela sin jobbpolitik

Opinion Januariöverenskommelsens planerade ändringar inom arbetsmarknadspolitiken måste omprövas till följd av coronakrisen, skriver Sacos ordförande Göran Arrius i Dagens Samhälle.

Att luckra upp lagen om anställningsskydd just nu vore ansvarslöst, menar Arrius. Arbetsförmedlingens verksamhet behövs också, och a-kassan måste omfatta fler, fortsätter han.

”Sverige har goda förutsättningar att klara denna dramatiska arbetsmarknadsförändring. Regeringen och samarbetspartierna måste dock ompröva beslut som fattades i en annan tid.”

8 min
Illustrationsbilder TT
undefined

Sjukskrivningar öppnar upp tusentals jobb ute i landet

Landets kommuner skriker efter arbetskraft till följd av att många svenskar är sjukskrivna för att minska spridningen av det nya coronaviruset. Tusentals tillfälliga jobb är lediga, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Personal behövs bland annat inom barn- och äldreomsorg, städ och transporter. När Östersunds kommun la ut en jobbannons förra veckan där man efterlyste personal ”inom samhällskritiska funktioner” kom det in 150 ansökningar på två dagar. Ett stort gensvar, men ändå inte tillräckligt.

– Vi gör det här för att vara förberedda inför att vi får ännu fler sjukskrivningar än de vi redan har, säger kommundirektören Anders Wennerberg till SR.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Bilderna visar bland annat utsläppsminskningen i Paris Europeiska rymdorganisationen ESA
undefined

Utsläpp i europeiska städer minskar i smittans spår

Utsläppen av skadlig kvävedioxid har minskat kraftigt i europeiska städer som Paris, Madrid och Rom de senaste veckorna. Det visar nya satellitbilder från Europeiska rymdorganisationen ESA.

Bilderna är tagna mellan den 5 och 25 mars och har jämförts med bilder från samma period förra året.

Tiden då bilderna är tagna sammanfaller till stor del med spridningen av coronaviruset i Europa som gjort att många länder infört utegångsförbud och satt sina invånare i karantän.

2 tim
Njurtransplantation JACK MIKRUT
undefined

Transplantationer stoppas på grund av virusutbrottet

Njurtransplantationer med levande donatorer har stoppats i hela landet på grund av utbrottet av det nya coronaviruset, rapporterar Ekot.

Åtgärden görs bland annat för att underlätta situationen på landets intensivvårdsavdelningar.

Per Lindnér, chef för transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger till radion att det inte är farligt för patienter som behöver nya njurar att vänta i ytterligare några månader.

– Då är det kanske bättre att göra ingreppet tre månader senare än att riskera att få en infektion direkt i det postoperativa förloppet.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Behöver Sverige ett större lager av mediciner? GP:s Håkan Boström vill se ökad beredskap. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: I avvecklingen gick vi för långt – som vanligt

Opinion Vänster eller höger spelar inte någon roll – samtliga stora ledarsidor fokuserar fortsatt på coronakrisen. Medicin och beredskap är den röda tråden i dag.

Ansvaret för avvecklingen av den svenska beredskapen ligger på både socialdemokratiska och borgerliga regeringar, skriver GP:s Håkan Boström. Han menar att Sverige ”sin vana trogen” gått för långt för att ligga i framkant, oavsett om det handlat om nedrustning, skolreformer eller invandring.

Aftonbladets Pernilla Ericson fokuserar på avregleringen av apoteken. Först i denna kris syns det hur ”enormt allvarligt” det är att översynen av läkemedelsförsörjningen har försvunnit.

”Slakten på det allmänna drabbar oss alla”, skriver hon.

Expressen skriver i stället om ”den tysta pandemin” – antibiotikaresistensen. Om den utvecklingen fortsätter varnar tidningen för att världen snart kan stå ”utan effektiva verktyg mot bakterierna”.

2 tim
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Kvinnan ska ha vårdats på Södersjukhuset. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Uppgift: 26-årig kvinna yngsta svenska dödsoffret

En 26-årig kvinna i Stockholm är den hittills yngsta person som dött till följd av coronasmitta i Sverige, skriver DN. Enligt tidningens uppgifter hade kvinnan ingen känd bakomliggande sjukdom, däremot förelåg en annan riskfaktor.

Region Stockholm vill inte bekräfta uppgifterna med hänvisning till patientsekretessen.

Tidigare i dag bekräftade Region Jönköping att en man i 30-årsåldern med flera bakomliggande sjukdomar dött.

Igår 22:10
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Per Folin säger till Aftonbladet att läget i Stockholmsvården just nu är ansträngt. Han lägger inte så stor vikt vid att siffrorna går upp eller ner enskilda dagar.

– Det viktigaste är den generella trenden, och där ser vi en fortsatt ökning, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Ekot att utvecklingen under veckan har legat på en jämn nivå, men att man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser.

Igår 13:27
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

Igår 12:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Cyklist i ansiktsmask i Lima.  Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Rasmus fast i Peru: Sverige sopar oss under mattan

Bröllopsresan för svenske Rasmus Toresson och hans fru gick inte som planerat. För två veckor sedan isolerades han och hans fru på ett hotell i Peru och om de försöker ta sig ut motas de bort av militärer med skarpladdade vapen, säger han till SVT. Rasmus Toresson är kritisk till UD som han menar inte har gjort tillräckligt för att hjälpa paret hem under coronakrisen.

– Vi blev jättearga när vi såg utrikesministerns uttalande om att Sverige tar hem svenskar. Det känns som att de sopar oss under mattan.

Enligt Toresson är informationen från UD knapphändig. Sverige har inte heller skickat något eget flygplan för att evakuera svenskar i Peru.

2 tim
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jair Bolsonaro om viruset: ”Vi ska alla dö en dag”

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter tona ned coronavirussmittan, som han tidigare kallat för ”en liten influensa”. Några större åtgärder eller restriktioner vill han inte se, eftersom det skulle skada landets ekonomi, skriver al-Jazira.

– Viruset är här, nu får vi konfrontera det. Konfrontera det som en man – inte som en pojk, sa Bolsonaro till en grupp supportrar på söndagen och tillade:

– Vi ska alla dö en dag.

Igår 20:58
Lagosbor bunkrar inför nedstängningen av Nigeria. Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nigeria sätter huvudstad och storstad i karantän

Nigerias huvudstad Abuja samt dess största stad Lagos ska sättas i karantän i två veckor för att hindra spridningen av coronaviruset. Det meddelar landets president Muhammadu Buhari, enligt AFP. Undantag görs för sjukhus, matbutiker och bensinstationer.

– Det handlar om liv och död, säger Buhari.

Med sina 190 miljoner invånare har Nigeria i nuläget endast 97 bekräftade smittofall och ett enda dödsoffer – men på grund av begränsad testning kan mörkertalet vara stort.

Igår 19:56
Läs mer om Coronaviruset