bakgrund
Ukraina har en BNP i nivå med länder som Sudan och Sri Lanka
Wikipedia (sv)
Ukraina (ukrainska: Україна, Ukrajina) är ett land i Östeuropa. Det har landgräns mot Rumänien, Moldavien, Ungern, Slovakien, Polen, Vitryssland och Ryssland. I söder har landet kust mot Svarta havet. Huvudstad är Kiev.
Ukraina har en yta på 603 000 km². Det gör landet till det näst största landet i Europa – efter Ryssland (samt Danmark när Grönland räknats in) – och det största landet helt och hållet beläget i Europa. Ukrainas territorium befolkades av människor för 44 000 år sedan, och landet har både nämnts som plats för tämjandet av hästen och indoeuropéernas urhem.
Under medeltiden blev området ett centrum för östslavisk kultur, förtydligat av den stora staten Kievrus (Kievriket). Efter att den staten löstes upp under 1200-talet var området ett stridsäpple och ofta uppdelat mellan de olika grannstaterna. Kosackkulturen hade en viss storhetstid med viss autonomi under Hetmanatet 1649-1775, men det blev aldrig en självständig nation. Området blev en nationell enhet (delvis i linje med språket i området) först genom bildandet av den kortvariga Ukrainska folkrepubliken och sedan som en sovjetrepublik under 1900-talet. Först 1991 blev Ukraina en egen, stadigvarande nationalstat.
Stora delar av Ukraina är bördigt jordbruksland. År 2011 var landet världens tredje största spannsmålsexportör. Dessutom har Ukraina en välutvecklad tillverkningssektor, särskilt inom flygsektor och verktygsproduktion. Landet är uppdelat i 24 oblast (provinser), den autonoma republiken Krim och två städer med särskild status – Kiev (huvudstad/största stad) plus Sevastopol (inhyrt hem för Rysslands svartahavsflotta). Ukraina styrs av en president och premiärminister med sin regering, med separata lagstiftande (Verchovna Rada) och juridiska enheter. Landet har, alltsedan Sovjetunionens upplösning, den näst största militärstyrkan i Europa, endast mindre än Rysslands dito.
Ukraina har knappt 46 miljoner invånare, varav knappt 78 procent är etniska ukrainare. Bland minoriteterna finns ryssar (17 %), vitryssar, ungrare och rumäner. Ukrainska är officiellt språk i landet, skrivet med det ukrainska alfabetet som är en variant av det kyrilliska alfabetet. Det nära besläktade ryska språket är också vitt spritt i större delen av landet och används minst lika mycket av landets massmedier. Dominerande religion är östligt ortodox kristendom, vilken starkt påverkat arkitekturen, litteraturen och musiken.
Ukrainas inrikespolitik har alltsedan självständigheten präglats av starka motsättningar mellan väst- och östorienterade krafter. Dessutom har en utbredd korruption förhindrat större reformer av det ekonomiska systemet. 2004 och 2014 ledde motsättningarna till orangea revolutionen respektive Euromajdan, där massprotester från oppositionen resulterade i politiska omvälvningar. När Euromajdan ledde till att den valde, proryske presidenten avsattes, genomförde Ryska federationen (med hjälp av lokala proryska krafter) en ockupation och annektering av Krim. Euromajdan och Krimkrisen 2014 har lett till en inrikespolitisk destabilisering, en växande ukrainsk och rysk nationalism, som har medfört ett inbördeskrig med utländsk inblandning i östra Ukraina samt gjensidiga internationella protester och sanktioner, mellan främst EU/USA och Ryssland men även mellan Ukraina och Ryssland.