Tunnelbråk om Stonehenge – Unesco läxar upp britter
Storbritannien måste göra mer för att förvalta landets viktiga historiska platser, däribland Stonehenge. Annars kan deras status som världsarv tas bort, varnar Unesco enligt The Guardian.
Unescos Mechtild Rössler, chef för Världsarvscentret, säger att stor hänsyn måste tas till den här typen av platser när potentiellt skadliga projekt planeras.
– Det är de mest spektakulära platserna vi har på jorden. Om vi inte är kapabla att skydda dessa, då undrar jag vad som kommer finnas kvar på den här planeten?
Uttalandet gjordes i samband med en kontrovers om ett tunnelbygge vid Stonehenge. En domstol slog i torsdags fast att transportministern Grant Shapps agerat felaktigt när tillstånd getts till en flera kilometer lång tunnel i området.
bakgrund
Stonehenge
Wikipedia (sv)
Stonehenge är ett bronsåldersbyggnadsverk i sydvästra England. Det består av en cirkelformad megalitisk stensättning, omgiven av en ringgrav och direkt utanför denna en cirkelformad jordvall. Det ligger nära Amesbury i Wiltshire, ungefär 12 km nordväst om Salisbury.
Stensättningen byggdes troligen mellan 2500 f.Kr. och 2000 f.Kr.. Vallen och graven är från ungefär 3100 f.Kr. (yngre stenåldern). Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder ’de hängande stenarna’.
Själva monumentet ägs och förvaltas av English Heritage medan de lägre liggande markerna runt omkring ägs av National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty. Stonehenge, Avebury och dess omgivningar upptogs 1986 på Unescos världsarvslista.
Här ligger Stonehenge
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen