Turkisk dom banar väg för Hagia Sofia att bli moské
Ett beslut i Turkiets högsta domstol banar väg för landets regering att omvandla ikoniska Hagia Sofia till moské.
Den populära turistattraktionen fungerar i dag som museum och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Helgedomen var en kristen kyrka i hundratals år och därefter moské i ytterligare flera hundra år.
Nationalistiska och religiösa grupper, liksom president Recep Tayyip Erdogan, har på senare år kämpat för att åter göra Hagia Sofia till moské, skriver Svenska Yle.
bakgrund
Hagia Sofia
Wikipedia (sv)
Hagia Sofia (turkiska Ayasofya, grekiska Ἁγία Σοφία (Hagia Sofia), latin Sancta Sophia eller Sancta Sapientia, turkiska Ayasofya, "Heliga visheten") i Istanbul i Turkiet byggdes ursprungligen som en kristen kyrka åren 532–537 av Justinianus I. Till följd av brytningen mellan den västliga och östliga kristenheten blev den senare förknippad med den grekisk-ortodoxa kyrkan. Byggnaden omvandlades till moské efter Konstantinopels fall år 1453, men blev år 1934 ett museum efter beslut av Kemal Atatürk.
Hagia Sofia är den bysantinska arkitekturens mästerverk och har sedan dess uppförande väckt världens beundran. Kyrkan intog en viktig plats i den bysantinska propagandan där den betraktades som acheiropoiet (grekiska: "ej av människohand") – ett rum där de jordiska och himmelska sfärerna möttes och som återspeglade Guds kosmiska ordning. Med patriarken Germanos ord: "Kyrkan är den jordiska himmel där övre himlens Gud dväljs och rör sig; mässan är återskenet av en mässa utan slut som änglarna håller i himlen." Samma byggnad betraktades av muslimer som den fulländade moskén, "den översta himlen", och den blev en förebild även inom islamisk arkitektur. Än idag omnämns ofta Hagia Sofia som en av arkitekturhistoriens vackraste byggnader.
Det centrala rummet i Hagia Sofia täcks av en mäktig kupol och omges av gallerier i två våningar. De ursprungliga mosaikerna och de mångfärgade marmorplattorna återspeglade ljuset från de många fönstren och levande ljusen. Exteriört har Hagia Sofia byggts om i etapper och tillförts minareter och nödvändiga förstärkningar.
Här ligger Hagia Sofia
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen