Hem
Ranim flydde med sina sju barn från den syriska staden al-Raqqa till Jordanien. Här med sonen Adel. Hon längtar hem till Syrien och drömmer om en bättre framtid för sina barn. (Rana Habahbeh/Rädda Barnen/TT)

Tusentals flyktingar kan tvingas tillbaka till Syrien

Syriens grannar är hårt pressade av flyktingmottagandet. Därför kan hundratusentals syrier tvingas återvända – trots eskalerande strider, varnar hjälporganisationer. Mer stöd behövs till Turkiet, Libanon och Jordanien, säger chefen för International Rescue Committee (IRC), David Miliband under ett besök i Stockholm.

Sjubarnsmamman Ranim bor just nu i Jordanien. Hennes hem i Raqqa i Syrien ligger i ruiner. Marknaden och skolorna i staden har stängt och det går inte att röra sig fritt. Innan hon känner att det finns en möjlighet till ett liv i Syrien önskar hon vägar som är säkra att färdas på, så att hon kan resa till Aleppo eller Damaskus om barnen skulle behöva sjukvård.

”Vi kan inte åka hem nu. Allt är beroende av hur säkert det är. Vår stad har förvandlats till aska. Det finns ingen elektricitet, inget vatten”, berättar hon i en rapport från sex hjälporganisationer.

 
Syriska inbördeskriget
Wikipedia (sv)
Syriska inbördeskriget eller Syrienkriget är en pågående väpnad konflikt mellan syriska regeringstrupper, ledda av president Bashar al-Assad, och stridande från olika oppositionella grupperingar. Konflikten inleddes under den arabiska våren med de första lokala missnöjesyttringarna i januari 2011, vilka i mitten av mars växte till organiserade landsomfattande protester. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde, och möttes med omfattande våld av polis, säkerhetsstyrkor och militär. Under konfliktens gång växte inblandningen från utländska intressegrupper och Syrien såg ett inflöde av pengar och vapen från utlandet. Strider pågår på flera fronter mellan regimstyrkor och en lång rad olika organiserade rebellgrupper (med ett inte obetydligt inslag av utländska stridande), som i sin tur också strider mot varandra. Det ursprungliga motivet till proteströrelsen – demokratisering av Syrien – spelar numera en mindre roll, religiösa och etniska orsaker har istället trätt fram.I november 2013 uppskattade FN att minst 120 000 människor hade dödats under konflikten. Tre miljoner beräknades ha flytt till grannländer och sex och en halv miljon var på flykt inom landet 2015. Hälften av alla syrier var i behov av hjälp utifrån för att överleva.

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

I Turkiet finns 3,5 miljoner syrier registrerade som flyktingar, i Libanon 995 000, i Jordanien nästan 660 000 och i Irak nästan 250 000, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Källa: TT.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen