Polis på platsen Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Gisslansituationen i Philadelphia

Två gisslantagna poliser fritagna i Philadelphia

Två poliser fritogs från en byggnad i Philadelphia natten till torsdagen i vad som beskrivs som en gisslansituation. Fritagningen, som genomfördes av insatsstyrkan Swat, skedde efter att en person avfyrat hundratals skott och skadat sex poliser.

De poliser som skadades är släppta från sjukhuset, skriver AP.

– Det är inget annat än ett mirakel att det inte slutade med att flera poliser dog idag, säger poliskommissarie Richard Ross till nyhetsbyrån.

Skytten kunde gripas tidigt på torsdagsmorgonen

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Emmanuel Macron. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Macron viftar bort brittiska kravet inför Johnsonbesök

Förhoppningarna om att EU och Storbritannien skulle kunna enas om ett utträdesavtal dämpades snabbt av Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen.

Efter att Angela Merkel och Boris Johnson hållit en pressträff, där Merkel uttryckte förhoppningar om att kunna hitta en lösning på Irlandsfrågan inom 30 dagar, valde Macron att se pessimistiskt på saken.

– Den omförhandling av villkoren som britterna har föreslagit är inte ett alternativ som ligger på bordet, sa Macron till reportrar i Paris.

I morgon torsdag möts Macron och Johnson i Paris.

Igår 22:39
Merkel och Johnson. Axel Schmidt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel har hopp om lösning på hårdaste knäckfrågan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hopp om att kunna lösa den hårdaste knäckfrågan i brexitförhandlingarna – hur det blir med gränsen på Irland.

Merkel träffade i dag Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Berlin för att diskutera Irlandsfrågan och EU:s så kallade backstop-lösning, som i korthet innebär att gränsen mellan Irland och Nordirland hålls öppen. Johnson och den brittiska regeringen kallar lösningen ”odemokratisk” och menar att det fråntar Storbritannien dess självständighet.

– Vi kanske hittar en lösning under de kommande två åren. Eller inom de kommande 30 dagarna – varför inte? sa Merkel på dagens pressträff.

Igår 17:18
Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel varnar för oro inför Johnson-besök

Timmar innan hon ska möta Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson på dennes första utländska statsbesök varnar den tyska förbundskanslern Angela Merkel för de ekonomiska konsekvenserna av en avtalslös brexit, skriver AFP.

– Den ekonomiska horisonten är inte fri från moln. Därför ska jag tala med den brittiska premiärministern, under hans besök i dag, om hur vi ska kunna undvika friktion i så hög grad som möjligt när Storbritannien lämnar EU. Vi kommer behöva kämpa för att skapa ekonomisk tillväxt, säger Merkel.

Johnson har tidigare insisterat på att britterna kommer lämna EU 31 oktober – oavsett om landet kommit överens med EU eller inte.

Igår 15:23
Läs mer om Brexit
Hanif Bali.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på petningen av Bali

Analys: Bali har blivit besvärlig för Moderaterna

Hanif Bali är mycket besvärlig för Moderaterna, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein när hon analyserar att han nu petas från politiska poster i riksdagen.

– Kristersson får frågor om Balis twittrande snarare än Moderaternas politik. Det är besvärligt för ett parti som vill komma ut med sina förslag, säger Marmorstein i SVT:s sändning.

Aftonbladets Lena Mellin håller med om att Balis upprepade angrepp i sociala medier blivit ett problem för Moderaterna. Att han den här gången öppet kritiserade Carl Bildt, högt uppsatt person inom det egna partiet, blev extra allvarligt för ledningen, menar hon.

– Det tas som bevis för en ännu större illojalitet när man ger sig på en partiikon som har tjänat partiet under en väldigt lång tid och dessutom framgångsrikt, säger hon i Aftonbladet TV.

Igår 16:22
Kent Persson, Hanif Bali och Annika Strandhäll  TT
undefined

Kritik mot Balis utspel från flera politiska håll

M-politikern Hanif Balis utspel mot Carl Bildt har fått kraftiga reaktioner från flera politiska håll.

Moderaternas före detta partisekreterare Kent Persson försvarar Bildt och skriver på Twitter att han är stolt över att tillhöra samma parti som den före detta stats- och utrikesministern.

”Carl har arbetat hela livet för frihetens idéer, nationellt och internationellt. Få politiker kan visa upp samma engagemang och resultat över tid. Det engagemanget är värd all respekt”, skriver han på Twitter.

Socialförsäkrings­minister Annika Strandhäll (S) kritiserar Bali och skriver på Twitter:

”Jag brukar inte dra en lans för före detta moderata statsministrar men detta känns tämligen hårt och obefogat, riktat mot en partikamrat som vigt sitt liv åt ett engagemang för Sverige och politiken”.

Igår 17:12
Läs mer om Reaktioner på petningen av Bali
Donald Trump/Mette Frederiksen. TT
Trumps Grönlandsplaner

Analyser: För en gångs skull röt någon ifrån mot Trump

Flera världsledare har kliat sig i huvudet och undrat hur man ska handskas med Donald Trumps hårda och ibland märkliga förslag, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

Enligt Blake valde Danmarks Mette Frederiksen en ovanlig väg när hon bemötte uppgifterna om att Trump vill köpa Grönland: Hon sa precis vad hon tyckte och kallade förslaget ”absurt” innan hon uttryckte förhoppningar om att det hela var ett skämt.

”Hon valde att visa styrka i stället för att utöva diplomati. Det är ovanligt”, skriver Blake.

Trump blev upprörd och krävde mer respekt, och nu tornar en diplomatisk kris upp sig. Relationen mellan USA och Danmark har aldrig varit sämre, skriver Kristian Mouritzen i en analys i Berlingske.

”Det saknar motstycke i historien. Danmarks närmsta allierade USA smäller igen dörren mot Danmark, låser och kastar bort nyckeln.”

Igår 20:01
Mette Frederiksen MADS CLAUS RASMUSSEN / Ritzau Scanpix
undefined

Mette Frederiksen: ”Jag är irriterad och förvånad”

Den danske statsministern Mette Frederiksen kommenterade på onsdagen Donald Trumps besked att på obestämd tid skjuta upp sitt planerade besök i Danmark efter att han fått nobben på planerna att köpa Grönland.

– Jag är naturligtvis både irriterad och förvånad över att USA:s president har avbrutit statsbesöket, säger hon vid en presskonferens.

Hon säger vidare att en försäljning av Grönland har diskuterats och att både hon och den grönländske ledaren Kim Kielsen har avvisat idén.

Igår 13:28
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump slår tillbaka: ”Inte ett trevligt sätt”

Donald Trump menar att den danska statsministern Mette Frederiksens bestämda avfärdande av de amerikanska planerna att köpa Grönland var ”elaka”.

– Det var inte ett trevligt sätt att göra det. Hon kunde bara ha sagt nej, vi vill helst inte göra det. Hon pratar inte med mig, hon pratar med hela USA, säger Trump enligt AFP.

Tidigare i dag blev det känt att Trump ställer in planerade statsbesök i Danmark.

Igår 16:41
Läs mer om Trumps Grönlandsplaner