Hasse Holmberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Bostadsbristen

Tvister om svarta hyreskontrakt ökar

Tvister som gäller svarta hyreskontrakt har ökat i sju av Sveriges åtta hyresnämnder under de senaste två åren, enligt en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.
Att bostadsmarknaden är tuff och att fler hyresvärdar är medvetna om problemet kan vara två anledningar till ökningen.
– Det har varit markant ökning av den typen av ärenden som gäller otillåten andrahandsuthyrning och även när man ser att hyresgästen saknar behov av lägenheten, säger Lise-Lott Wilkens, hyresråd på Hyresnämnden i Göteborg.
Sedan 2015 har nästan 640 lägenheter kommit ut på Göteborgs bostadsmarknad igen sedan det kommunala Bostadsbolaget infört en särskild satsning. Genom att jurister bland annat kopplats till störningsjouren både driver och vinner Bostadsbolaget fler ärenden i hyresnämnden.

Toppnyheter

HO / TURKISH PRESIDENT OFFICE
Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Mest intressant var det Erdogan aldrig nämnde

Recep Tayyip Erdogan lade inte fram någon ”smoking gun” när han talade i parlamentet under tisdagen. Det må ha glatt både Saudiarabien och Donald Trump men Erdogan sitter med trumf på hand skriver CNN:s Nic Robertson i en analys.
”Erdogan behövde inte avslöja sin hand – de tre viktigaste åhörarna kommer ändå förstå budskapet”, skriver han och spår att den turkiska presidenten kommer fortsätta strössla information om fallet tills han får vad han vill ha: en rättegång i Turkiet mot de 18 gripna saudierna ”och vem vet vad från Trump”.
The Guardians Patrick Wintour tror att Erdogan är ute efter att få Saudiarabiens kung Salman att tygla kronprinsen Bin Salman.
”Det var avslöjande att Erdogan sa sig tro på att kung Salman är uppriktig och samarbetar med utredningen, men att han inte nämnde Bin Salman”, skriver han.
Bloombergs Bobby Ghosh tror Erdogan knåpat ihop en mer konkret önskelista. För en uppgörelse som gör att Saudiarabien slipper undan med hedern i behåll tror han Turkiet kan kräva en finansiell injektion, för att stötta en stapplande ekonomi, samt minskat tryck på dess allierade Qatar.

Igår 22:51
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Trump: ”En av historiens värsta mörkläggningar”

Donald Trump ryter ifrån mot Saudiarabien och landets hantering av fallet Jamal Khashoggi. Han menar att landets myndighet har iscensatt en av historiens sämsta mörkläggningar, rapporterar Reuters.
– Någon har verkligen klantat till det. Och mörkläggningen är en av de värsta mörkläggningarna i mörkläggningarnas historia, säger han från ovala rummet.
USA har samtidigt identifierat några av de personer från Saudiarabien som ligger bakom mordet på Khashoggi och kommer att vidta åtgärder mot dem. Det handlar bland annat om att dra in visum och utreda sanktioner, säger utrikesminister Mike Pompeo enligt Reuters.

Igår 20:51
OZAN KOSE / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggis dator kan ha hittats i konsulatets bil

Obekräftade uppgifter till Sky News gör gällande att delar av den saudiska journalisten Jamal Khashoggis kropp har hittats. Enligt källorna har kroppen styckats och kroppsdelarna ha hittats i den saudiska konsulns trädgård.
Uppgifterna kom kort efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal i parlamentet på tisdagen sagt att kroppen ännu inte påträffats.
CNN Türk rapporterar samtidigt att utredare hittat en dator och dokument som ska ha tillhört Khashoggi, i samband med en genomsökning av en bil med koppling till det saudiska konsulatet i Istanbul.

Igår 16:28
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Khashoggifallet

Sjöstedt: Följ Tyskland – stoppa vapenexporten

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uppmanar på nytt Stefan Löfven att följa Angela Merkels och Tysklands exempel och stoppa exporten av vapen till Saudiarabien, som en reaktion på journalisten Jamal Khashoggis död.
– Nu säger man att man ska bedöma det från fall till fall. Men det här är en politisk situation som kräver tydlighet handling. Och kan en konservativ förbundskansler i Tyskland vara det så borde en svensk socialdemokrat kunna vara det, säger han i SVT Aktuellt i kväll.
Under måndagen uppmanade Tysklands näringsministern Peter Altmeier övriga EU-länder att följa efter, så länge det är oklart hur Khashoggi egentligen dödades.
– För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställning, sa han till tv-kanalen ARD då.

Igår 20:39
Arkivbild: Wallström. TT
Reaktioner på Khashoggifallet

Wallström: Är djupt oroad över situationen i landet

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är ”djupt oroad” över situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien efter journalisten Jamal Khashoggis död, skriver hon på Facebook.
”Sveriges syn på MR-situationen i landet är väl känd, och tas återkommande upp med landets företrädare”, fortsätter hon.
Wallström har tidigare kallat Jamal Khashoggis försvinnande skandalöst, skriver SVT Nyheter.

Igår 16:31
Illustrationsbild: Modell av fartyg från Navantia. BENOIT TESSIER / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Khashoggifallet

Spanien fortsätter sälja vapen till Saudiarabien

Spaniens parlament röstade under tisdagen ner ett förslag att stoppa försäljning av militär utrustning till Saudiarabien, rapporterar Reuters. Socialistiska regeringspartiet PSOE röstade ner förslaget tillsammans med borgerliga oppositionspartiet Partido Popular – trots den växande internationella opinion som vill se repressalier mot gulfstaten för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det rapporterar AFP.
Frågan är extra känslig för landet eftersom statliga varvet Navantia avtalat om att sälja krigsfartyg till Saudiarabien till ett värde av 1,8 miljarder euro.

Igår 18:53
Läs mer om Reaktioner på Khashoggifallet
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Arkivbild: Åkesson med Alliansens partiledare. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson: Är beredda att stödja en moderat budget

Sverigedemokraterna är beredda att rösta för en M-budget om den innehåller en skattesänkning för pensionärer. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson i Expressens politikmagasin ”Bara Politik”.
– Det sannolika är att den är bättre än den budget som vi får från övergångsregeringen och från Socialdemokraterna, säger han i programmet.
Tidigare har SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt öppnat för att partiet kan stödja en budget från Moderaterna.

Igår 19:18
Arkivbild: Benjamin Dousa. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Muf-toppen vill sätta press på C och L med M-budget

Trycket ökar inom Moderaterna för att partiet ska lägga fram en egen budget, rapporterar Aftonbladet. Muf-ordföranden Benjamin Dousa är en av dem som driver frågan och han menar att partiet kan lyckas få igenom budgeten med hjälp av KD och SD.
Dessutom skulle en egen M-budget kunna sätta press på Centerpartiet och Liberalerna, menar han.
– Det är tråkigt att vi just nu har två partier som inte vill få igenom sin egen politik, säger Dousa till tidningen.

Igår 19:40
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spelet om regeringsmakten

Alliansen öppnar för sänkt pensionärsskatt

Skatten på pensioner kan sänkas nästa år, trots problemen med att få fram en ny regering. Det rapporterar TT.
Regeringen och Alliansen har diskuterat frågan.
Om ingen ny regering finns på plats den 15 november kommer övergångsregeringen att lägga en övergångsbudget som inte får innehålla tydligt partipolitiska förslag. Frågan om pensionärsskatten uppfattas i det sammanhanget ligga i en gråzon.
– Det är väldigt många frågor som kan behandlas efter den 1 januari, men just när det gäller skatt på pension så är det en fråga som man behöver besluta om innan, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till nyhetsbyrån.

Igår 12:04
Läs mer om Valet 2018
Grete Lien Metlid  NRK/Skärmdump.
Misstänkta Majorstuen-mordet

Polisen: Har varit en intensiv jakt dag och natt

Den efterlyste mordmisstänkte 20-åringen från Uppsala greps i Dijon i Frankrike på tisdagen, bekräftar Oslopolisen vid en presskonferens på tisdagskvällen. Utredarna har haft samarbete med polismyndigheter i flera europeiska länder, säger polisinspektör Grete Lien Metlid.
– Det har varit en intensiv jakt som pågått dag och natt, säger åklagare Kristian Hatlo.
I övrigt är de mycket förtegna kring detaljerna i utredningen.
20-åringen hade varit efterlyst sedan i torsdags förra veckan, misstänkt för att ha mördat en 24-årig man i Oslo den 15 oktober.

Igår 17:43
Arkivbild: Polisstationen i stadsdelen Majorstuen i Oslo. Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta Majorstuen-mordet

Efterlyst mordmisstänkt svensk 20-åring gripen

Den 20-åring från Uppsala som varit efterlyst misstänkt för mord i Oslo har gripits. Det uppger polisen i ett pressmeddelande, skriver NRK. Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen greps svensken i Frankrike.
20-åringen har varit efterlyst sedan i torsdags förra veckan, misstänkt för att ha mördat en 24-årig man. Denne hittades knivmördad i en bostad i den norska huvudstaden den 15 oktober. Samma morgon inträffade ett knivrån i ett garage i närheten och polisen misstänker ett samband.
Svensken ska ha synts i området i samband med brotten.

Igår 16:38
Grete Lien Metlid. TT
Misstänkta Majorstuen-mordet

Polisen: Efterlyst 20-åring tog tåget till Stockholm

Den svenske 20-åring som misstänks för mord i Oslo kan ha lämnat landet och återvänt till Uppsala, rapporterar P4 Uppland. Grete Mettlid vid polisen i Norge säger till radiokanalen att den efterlyste inte är gripen, men att det pågår en stor utredning för att hitta honom.
Polisen har bilder som visar hur 20-åringen sätter sig på tåget till Stockholm efter händelsen, uppger P4 Uppland.

Igår 12:49
Läs mer om Misstänkta Majorstuen-mordet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund