Hem
Kärnkraftsverket i Grafenheinfeld. (Karl-Josef Hildenbrand / TT / NTB Scanpix)

Tysk överenskommelse med kärnkraftsbolag nära

Den tyska regeringen är nära en överenskommelse med landets kärnkraftsbolag om hur mycket pengar som ska sättas av till framtida kostnader för att ta hand om kärnavfallet, skriver Wall Street Journal.

Sedan tidigare har bolagen Eon, RWE AG, EnBW AG och Vattenfall satt av 17 miljarder euro, och i den nya överenskommelsen, som i går meddelades från regeringspartiet CDU, ska ytterligare 6 miljarder skjutas till från bolagens sida till en särskild fond.

För pengarna slipper bolagen framtida kostnader för hanteringen av det radioaktiva materialet, som experter befarar kan öka kraftigt i framtiden.

bakgrund
 
Kärnkraft i Tyskland
Wikipedia (sv)
Kärnkraft i Tyskland står för cirka en fjärdedel av landets energiproduktion, men frågan om kärnkraftens vara eller icke vara har länge varit föremål för politisk debatt. 2002 beslutade den röd-gröna regeringen, med socialdemokraten Gerhard Schröder som förbundskansler, att alla landets kärnkraftverk skulle stängas ner senast 2021. I september 2010 förlängde dock Angela Merkels regering driftstiden för kärnkraftverken med i genomsnitt 12 år. Frågan aktualiserades på nytt efter katastrofen i japanska Fukushima, i mars 2011, då en tsunami orsakade flera haveri med radioaktiva utsläpp och med tre härdsmältor. Koalitionsregeringen i Tyskland enades om att ta alla kärnkraftverk ur bruk senast år 2022, och åtta tillfälligt stoppade reaktorer stängdes med omedelbar verkan. Detta preliminära regeringsbeslut väntades formellt bekräftas den 6 juni 2011, vilket också gjordes.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen