Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nations League 18/19

Tyska herrlandslaget har aldrig varit sämre

Det tyska herrlandslaget i fotboll har aldrig varit sämre, rapporterar Sportbladet. Efter VM-fiaskot har kräftgången fortsatt och Tyskland har i år förlorat fler tävlingsmatcher än något tidigare år.
Det är framförallt defensiven som inte har fungerat för tyskarna. Laget har bara noterats för en enda nolla på elva landskamper under 2018, den sämsta statistiken på 54 år.
Tysklands förlust mot Frankrike var den andra raka förlusten i Nations League.

Toppnyheter

Lilian Elmquist, områdeschef barn och ungdom på Socialförvaltningen, Linda Schön, kammaråklagare i Jönköping och Maria Blomkvist, kriminalinspektör. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrantmordet i Huskvarna

Åklagaren: ”De har utövat synnerligen grovt våld”

Två minderåriga pojkar misstänks för mordet på hemlöse Gica i Huskvarna i augusti.
– De har visat synnerlig hänsynslöshet och utövat synnerligen grovt våld, säger åklagaren Linda Schön under en pressträff.
Utredningen har visat att Gica utsatts för trakasserier av barnen och att de haft olika öknamn för honom. Då pojkarna trakasserade mannen under kvällen, och dessutom misstänks för att under lång tid ha trakasserat honom, anser åklagaren att mordet begicks med uppsåt.
Även polisen inledde först en förundersökning om vållande till annans död, men efter att obduktionen blivit klar ändrades brottsrubriceringen till mord.

42 min
Mordplatsen i Huskvarna/Gica TT/Mikael Good
Migrantmordet i Huskvarna

16-åring åtalas för migrantmord i Huskvarna

En 16-årig pojke åtalas för mordet på hemlöse Gica i Huskvarna i augusti, skriver TT.
Två pojkar, 14 respektive 16 år, har pekats ut som skyldiga till att misshandlat Gica till döds. Enligt åtalet ska han ha utsatts för slag och sparkar och de slog honom bland annat med en livboj och en vägkon.
De misstänkta pojkarna har även ofredat och skadat den hemlöse mannen genom att bland annat kasta stenar, äpplen och urin på eller mot honom.
Delar av händelseförloppet filmades, och filmerna skickades vidare till andra personer.
Den äldre pojken har suttit häktad misstänkt för mord. Båda barnen har omhändertagits av socialtjänsten.

2 tim
Läs mer om Migrantmordet i Huskvarna
Regeringstrogen soldat i Jemen. STRINGER / AFP
Kriget i Jemen

Klart: Jemens regering till Sverige för fredssamtal

Jemens regering kommer delta i de planerade fredssamtalen i Sverige, bekräftar utrikesdepartementet enligt AFP.
”Regeringen har meddelat FN-sändebudet att vi kommer skicka en delegation till samtalen med målet att hitta en politisk lösning”, lyder ett uttalande som förmedlats av statliga nyhetsbyrån Saba.
FN-sändebudet Martin Griffith kommer besöka huvudstaden Sanaa inom de kommande dagarna för att förbereda mötet och föra samtal med Huthirebellerna.

1 tim
Arkivbild. Huthirebeller. Khaled Abdullah / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Huthirebeller: Vill stötta FN-sändebudets arbete

Huthirebellerna manar alla parter i kriget i Jemen till vapenvila efter beskedet att man stoppar sina robotattacker i landet. Även motparten, den saudiskledda alliansen, har meddelat att man trappar ner sin offensiv mot hamnstaden Hodeida.
I ett uttalande säger Huthiledaren Mohammed Ali al-Huthi att beslutet har fattats efter kontakter med FN:s Jemensändebud Martin Griffiths, och är ett sätt att ”stötta sändebundets arbete och visa att vi har välvilliga intentioner”.
Griffiths hoppas kunna samla de stridande parterna till fredssamtal i Sverige under november.

Idag 04:30
Jemenitiska soldater i hamnstaden Hodeida. SALEH AL-OBEIDI / AFP
Kriget i Jemen

Rebeller avbryter attacker – redo för vapenvila

Huthirebellerna i Jemen avbryter sina robotattacker mot den saudiskledda alliansen och säger sig vara redo för en vapenvila, rapporterar Reuters. Beskedet kommer sedan alliansen meddelat att man trappar ner sin offensiv mot den viktiga hamnstaden Hodeida.
FN har krävt ett stopp i striderna som dödat över 10 000 människor och lett till att flera miljoner lever på svältgränsen. FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har sagt att han hoppas kunna samla de stridande parterna till fredssamtal i Sverige.

Igår 23:22
Läs mer om Kriget i Jemen
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Tankesmedjans rapport: Partiet var för spretigt

Den fackliga tankesmedjan Katalys menar att Socialdemokraterna var för spretigt under valrörelsen och sträckte sig åt alla håll på den politiska skalan som kallas GAL-TAN.
– Det fanns många bra jämlikhets- och vänsterförslag i den ekonomiska politiken, men de hamnade hela tiden i skymundan för de tuffare tagen, säger Enna Gerin som är en av de som tagit fram rapporten.
Katalys har gått igenom alla utspel som gjorts från partiet under valrörelsen och konstaterar att de gjort ett katastrofval.

2 tim
Jenny Madestam, statsvetare. SVT.
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Madestam: Debatten borde ha kommit före valet

De splittrade alliansledarna tappar stort i förtroende till följd av det utdragna regeringsbildandet. Det är inte märkligt, men inget man behöver vara orolig över sa statsvetaren i Jenny Madestam när hon gästade SVT:s Agenda.
– Är det någon demokrati som borde kunna stå på pall för det här så är det den svenska, sa Madestam, som konstaterade att demokratin nu testas på allvar.
Hon sa vidare att det som pågår är en viktig politisk debatt.
– Men jag önskar att den hade kommit före valet.
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, menade att det är viktigt att statsministeromröstningarna nu kommit igång.
– Det gör det lättare för partiledarna att röra på sig, sa han.

Igår 20:50
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Katalys: Räddningen för S är vänsterpopulismen

Opinion S har sedan 1990-talet fört en ekonomisk politik som helt kapitulerat inför nyliberalismen, och nu utmanas också partier på riktigt av SD om rollen som det stora arbetarpartiet, skriver Enna Gerin och Daniel Suhonen, vid fackliga tankesmedjan Katalys på DN Debatt.
För att vända detta bör S bli mer vänsterpopulistiskt, anser de. Med inspiration från Jeremy Corbyn och Bernie Sanders bör S bland annat driva på för en reformerad finanspolitik, höjda skattekvoter och ett nytt pensionssystem.
Dessutom bör partiet på nytt väcka liv i gräsrötterna, och lyssna på dem, anser debattörerna:
”Partiets ledning måste sluta att betrakta medlemmarna och deras åsikter som en belastning.”

Igår 21:21
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit Förhandlingarna
Michel Barnier talar med EU-ministrar i Bryssel på måndagen. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

EU-ministrar ger klartecken till avtal: Får inget bättre

De 27 kvarvarande EU-länderna har enats om att gå vidare med den brexituppgörelse som förhandlats fram med Storbritannien under det senaste året. Det säger EU-minister Ann Linde till TT efter förmiddagens möte i Bryssel.
– Det kommer inte att bli en omförhandling av avtalet. Det var många som sade det: Det här avtalet ligger.
Enligt Linde får det som inte är färdigt ännu i första hand lösas på andra sätt än via nya skrivningar i utträdesavtalet.
– Vi kommer inte att nå någon uppgörelse som är bättre än den som ligger på bordet, säger den tyske ministern Michael Roth enligt Reuters.

1 tim
Ann Linde (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Linde: Olika syn på vad britterna ska få ta del av

På måndagen väntas EU-ministrarna ge klartecken för brexitavtalet, trots att vissa EU-länder fortfarande har invändningar, skriver Direkt.
EU- och handelsminister Ann Linde (S) menar att man från svensk sida vill se en så lång övergångsperiod som möjligt. Man hoppas även på ett avtal som förutom handel innefattar bland annat terroristbekämpning, forskning och utbildning.
– Där finns det olika syn bland EU-länderna. Hur stor del av EU-samarbetet kan man få om man står utanför? säger hon enligt Direkt.

4 tim
Theresa May lämnar en tv-studio på söndagen. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Parlamentsledamot: Blir en avgörande dag för May

Storbritanniens premiärminister Theresa May står inför en avgörande dag när revolterande parlamentsledamöter försöker få till en misstroendeomröstning mot henne. Det säger Torypolitikern Simon Clarce till BBC Radio.
Det är oklart om Mays motståndare lyckats samla ihop tillräckligt många namn för att dra igång en misstroendeomröstning mot henne. Reuters rapporterar, med hänvisning till EU-kritiska The Sun, att Mays motståndare fortfarande behöver samla ihop ytterligare sex brev för att komma upp i de 48 som krävs. I helgen kom uppgifter som sa att man hade 48 brev.
De kvarvarande EU-ländernas EU-ministrar väntas i dag ge klartecken till avtalet, det säger Sveriges EU-minister Ann Linde säger till journalister i Bryssel, även om hon framhåller att vissa länder fortfarande har invändningar.
Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier varnar för ändringar i avtalet.
– Jag är säker på att om man försöker sig på ändringar på ett ställe i det här paketet så kommer det att göras försök att ändra på annat också.

5 tim
Läs mer om Brexit