Ubåtsutredare: Regeringen måste hålla sig kallare
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist borde inte ha redovisat Försvarets preliminära analys efter ubåtsjakten 2014. Det säger den tidigare diplomaten Rolf Ekéus, som utredde ubåtsfrågan i början av 2000-talet, till SvD.
Strax efter ubåtsjakten hösten 2014 gick Löfven och Hultqvist ut på en pressträff och ställde sig bakom Försvarsmaktens bedömning. SvD har avslöjat att det som sågs som det avgörande beviset då, senare visade sig vara en ljudsignal till en av SMHI:s bojar.
– Man måste vara kallare och lugnare och gör man fel så gör man det och då måste man erkänna det också, säger Ekéus.
Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård 2014
Wikipedia (sv)
Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård (kallad Operation Örnen) var en militär operation som pågick i Stockholms mellersta skärgård i mitten av oktober 2014. Försvarsmakten beskrev den som en "underrättelseoperation" som "syftar till att kunna bekräfta främmande undervattensverksamhet". Enheter från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen, Sjöinfobat med marinens radio, sjöinformationskompaniet på Muskö och Hemvärnet deltog. Insatsen inleddes efter en observation från en privatperson som Försvarsmakten betecknar som en trovärdig källa. Försvarsmakten har presenterat en bild på ett okänt föremål, som setts i samband med sökandet. Inledningsvis koncentrerades sökningarna till Kanholmsfjärden, och flyttades senare söderut till Nämdöfjärden och Jungfrufjärden.[källa behövs] Operationen avbröts 24 oktober och uppskattas ha kostat cirka 20 miljoner kronor.Den 14 november samma år gjordes det gällande, vid en presskonferens på Rosenbad, att en ubåt kränkt svenskt territorium. Detta efter Försvarsmaktens analys av den inhämtade informationen. Under denna presskonferens medverkade statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och Sveriges överbefälhavare Sverker Göransson. Statsminister Stefan Löfven underströk tydligt under presskonferensen allvaret i den påstådda kränkningen och Försvarsmaktens förmåga att nyttja militära medel om så skulle behövas vid en framtida liknande händelse.
bakgrund
Rolf Ekéus
Wikipedia (sv)
Carl Rolf Ekéus, född 7 juli 1935 i Kristinehamns församling i Värmlands län, är en svensk diplomat och ambassadör. Ekéus har under flera år arbetat med nedrustningsfrågor, och han ledde den svenska delegationen vid nedrustningsförhandlingarna i Genève 1983–1988. Ekéus har varit Sveriges ambassadör vid ESK i Wien och i Washington (1997–2000).
Rolf Ekéus har en jur.kand. och började på UD 1962. Han var 1991–1997 ordförande i FN:s specialkommission för Iraks nedrustning (UNSCOM, United Nations Special Commission). Denna kommission hade till uppgift att övervaka Iraks avveckling av sina biologiska och kemiska vapen samt kärnvapenbärande missiler. Ingen tidigare organisation har haft liknande befogenheter att kontrollera vapenproduktionen i en suverän stat. Ekéus och Hans Blix besökte 1991 Irak där de överlade med Saddam Husseins regering om att tillåta Unscom att inspektera landets vapentillgångar. USA förde fram Rolf Ekéus som sin kandidat att leda vapeninspektionerna i Irak mellan hösten 2002 och våren 2003, istället för Hans Blix. Rolf Ekéus har efter kriget kritiserat Hans Blix för att ha varit naiv och alltför mjuk mot Saddam Hussein. Ekéus har även riktat kritik mot USA för att de infiltrerade gruppen av inspektörer och försökte att utnyttja dessa som spioner med uppdrag att upptäcka och förmedla känslig information.Rolf Ekéus invaldes år 2000 som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Han är sedan 2005 ordförande i Svenska Pugwash samt i SIPRI.
Han var "sommarpratare" i radioprogrammet Sommar på Sveriges Radio P1 2010.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen