Hem
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. (Gleb Garanich / AP)

Ukraina: Diplomatin har effekt – men fortsatt spänt

Den senaste tidens diplomatiska ansträngningar från europeiskt håll har haft positiv effekt för att på sikt trappa ner krisen vid ukrainska gränsen – men situationen är fortsatt mycket spänd. Det säger den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba.

– Hur det europeiska samfundet hanterar krisen kommer att avgöra framtiden för säkerheten i Europa och dess länder, säger Kuleba.

Han säger också att han vill att Ryssland bör beläggas med sanktioner eftersom han anser att landet brutit mot Minskavtalet som slöts efter den ryska annekteringen av Krim 2014.

 
Minskavtalet
Wikipedia (sv)
Minskavtalet är två avtal som skulle skapa förutsättningarna för en fredlig lösning av kriget i Donbass. Det så kallade Minsk I blev underskrivit av representanter för Ukraina, Ryssland, Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Lugansk den 5 september 2014 i Vitrysslands huvudstad Minsk där den vitryske ledaren Aleksandr Lukasjenko var värd för mötet.Det så kallade Minskavtalet från 2015 eller Minsk II förhandlades fram av Tyskland och Frankrike och undertecknades i februari 2015 av Ryssland och Ukraina innebar att tungt artilleri skulle dras tillbaka från fronten och att östra Ukraina skulle få ett större självstyre. Representanter för Folkrepublikerna Donetsk och Lugansk deltog inte i Minsk II-förhandlingerna. Inte en enda punkt i avtalen har hittills uppfyllts och över 13 000 människor har dödats i kriget. I anslutning till avtalet påtalade Amnesty International att flera krigsbrott hade begåtts på respektive sida av konflikten.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen