Hem
Internationella brottmålsdomstolen i Haag i Nederländerna. (Peter Dejong / AP)

Ukraina öppnar för Internationella brottmålsdomstolen

Ukrainska parlamentet har godkänt Romstadgan som innebär att landet kan ansluta sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC), rapporterar Reuters.

En anknytning till den juridiska instansen är dessutom en nyckelpunkt i Ukrainas möjliga EU-medlemskap.

Ukraina signerade stadgan 2000 men har inte ratificerat den. Vissa politiker och militärer uttryckte rädsla för att ukrainska soldater skulle ställas inför rätta, skriver AFP.

I ratificeringen ingår en referens till en av stadgans artiklar som skulle kunna undanta ukrainska medborgare från att åtalas för krigsbrott i sju år, enligt Jevgenija Kravchuk, politiker i regeringen.

Enligt Ukrainska Pravda är det dock oklart hur Ukraina kommer att använda artikeln, eftersom Ukraina redan har tillåtit domstolen att utreda brott som begåtts på landets territorium.

”Ratificeringen av Romstadgan kommer samtidigt att öka möjligheterna att straffa ryssar och öka isoleringen av Ryssland”, skriver hon på Facebook enligt AFP.

Läs mer

bakgrund
 
Internationella brottmålsdomstolen
Wikipedia (sv)
Internationella brottmålsdomstolen eller krigsförbrytartribunalen (engelska International Criminal Court, ICC, franska Cour pénale internationale, CPI, ibland förkortat ICCt för att särskilja det från International Chamber of Commerce), etablerades 2002 som en internationell domstol och en permanent tribunal för att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och sedan 2010 aggressionsbrott enligt bland annat Romstadgan. Tribunalen har sitt säte i Haag, Nederländerna, men regelverket för ICC tillåter att den kan hålla sammanträden var som helst.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen