Hem
Demonstration för kvinnors rättigheter i Filippinerna. (Aaron Favila / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

UN Women: Våldet mot kvinnor en global pandemi

35 procent av världens kvinnor har utsatts för våld, omkring 750 miljoner kvinnor har blivit bortgifta som barn och 200 miljoner kvinnor och flickor har utsatts för könsstympning, de flesta innan fem års ålder.

Det skriver Monica Gren och Petra Engberg från UN Women i en debattartikel i Aftonbladet med anledning av att det i dag är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.

”Våld mot kvinnor är en global pandemi”, konstaterar debattörerna.

Det rör sig också om ett stort samhällsekonomiskt problem. Kostnaderna för sjukvård, rättsväsende, socialtjänst men också förlorade arbetsförtjänster och minskad produktivitet uppgår enligt uppskattningar till två procent av världens BNP, skriver Gren och Engberg.

Debattörerna

Monica Gren, ordförande, UN Women nationell kommitté Sverige
Petra Engberg, verksamhetschef, UN Women nationell kommitté Sverige

bakgrund
 
Internationella dagen mot våld mot kvinnor
Wikipedia (sv)
Internationella dagen mot våld mot kvinnor är den 25 november. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen instiftades 25 november för att hylla de tre systrarna Mirabal som kämpade mot diktaturen i Dominikanska republiken och avrättades av Rafael Trujillo. I resolutionen slog man fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor är enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen