Hem
MindlerANNONS

Svårt att sova? Så vet du om du behöver hjälp

Thinking, tired and depression of a woman with mental health, anxiety or insomnia problem. Fatigue, stress and sad person in a bedroom bed feeling depressed ready for sleep on a house pillow.

Nästan var 10:e svensk lider av sömnproblem. Problemen kan te sig olika för olika personer, och det är normalt att stundtals i livet uppleva svårigheter med sömnen. Men när de blir långvariga kan de få negativ effekt på ditt liv och behöver behandlas. Li Åslund är psykolog på Mindler och har forskat på sömnproblem och hur dessa kan lindras.

– Sömnen är central för vårt välmående. Vi behöver god sömn för att fungera bra i privatlivet och på jobbet. Får vi för lite kvalitativ sömn under längre tid påverkas vår kognitiva förmåga och vi får svårare att hantera livet, speciellt under stressiga situationer och motgångar, säger hon.

Generellt behöver en vuxen person minst sju timmars sömn per natt för att fungera i det vardagliga livet, även om vissa klarar sig på färre timmar och ändå fungerar väl. Men om du hamnar i en negativ spiral av sömnproblem som försvårar vardagen och skapar stress och ångest – som i sin tur påverkar sömnen negativt – är det dags att söka hjälp och behandling. 

– Långvariga sömnproblem försvinner tyvärr sällan  av sig själva, utan behandling behövs oftast för att komma tillrätta med problemet. Forskning har visat att kognitiv beteendeterapi, KBT, leder till positiva förändringar på sömnen för patienter som genomgår behandlingen. Söker man hjälp för sina sömnproblem hos oss på Mindler är första steget alltid en bedömning av hur svårigheterna ser ut. Efter det följer behandlingen, som kan se ut på olika sätt beroende på behovet hos individen. Vissa behöver bara en knuff i rätt riktning gällande sömnhygien medan andra behöver psykologsamtal i kombination med  internetbehandling för att se en förändring, vilken brukar komma efter bara ett par veckor, säger Li Åslund. 

Li Åslund menar att synen på sömnproblem inom forskning förändrats de senaste åren. 

– Man brukade se det som att sömnproblem var en konsekvens av andra problem som ångest eller depression då personer med dessa besvär lättare drabbas av problem med sömnen Men nu vet vi att dessa faktorer ömsesidigt förstärker varandra. Vi kan också se att behandling av sömnproblem ger en direkt minskning av nedstämdhet och oro, avslutar Li Åslund.

5 tecken på att du kan lida av sömnproblem

  • Det tar längre än 45 minuter för dig att somna när du lagt dig i sängen.
  • Du vaknar flera gånger per natt och är då vaken längre än 20 minuter.
  • Du sover regelbundet mindre än sju timmar per natt.
  • Du känner dig väldigt trött under dagen eller har svårt att koncentrera dig.
  • Du har haft problem med sömnen flera gånger i veckan i över tre månader.
Li Åslund, psykolog på Mindler.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.