Hem
Seafood From NorwayANNONS

Så äter du rätt för hälsa, klimat och plånbok

Efter en sommar i njutningens tecken handlar hösten för många svenskar om budgetering och hälsosamma vanor. Men billig mat behöver inte vara likställt med tristess och dåliga val. Här får du några matnyttiga tips på hur du tar en skandinavisk favorit från somrig fräschör till höstigt mys.

Torsken har i århundraden varit en populär och uppskattad fisk i våra nordiska vatten. Det vita, fasta köttet är tacksamt att bjuda på både till fest och till vardags och passar lika bra för barnfamiljer som för ensamstående – både tack vare smaken, dess miljöpåverkan och priset. Men torsken associeras för många med sommar, vilket gör att den ibland glöms bort när kallare vindar drar in och vi blir mer sugna på mustiga, värmande maträtter.

Smaksätt efter ditt favoritkök

Eftersom torsken har en mild smak som inte tar över, är den väldigt tacksam att krydda på ett flertal olika sätt. Välj ut dina favoritkryddor och låt torsken ta en naturlig plats i rätter med inspiration från hela världen. Varför inte testa att para den med koriander, avokado, chili och lime i en fisktaco? Eller att tillaga den i ugnen tillsammans med zucchini, fetaost och tomat för en värmande grekisk måltid? Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna med torsk i köket!

Ett smakrikt och hållbart val

Det är inte bara smaken och dess mångsidighet som gör torsken till en hjälte på tallriken. Den norska arktiska torsken är världens största torskbestånd, där torsken lever vilt och fritt i det djupblå vattnet i Barents hav. I denna miljö trivs den som fisken i vattnet, där den utvecklar starka muskler med ett oerhört fast och texturerat kött. Dessutom har torsken ett mindre koldioxidavtryck och en betydligt lägre miljöpåverkan än vissa andra proteinalternativ, såsom nöt- eller griskött.

Värmande hösträtter till vardag eller fest

När kylan och mörkret smyger sig på efter sommaren är vi många som börjar se fram emot mustiga grytor och värmande soppor. Även här gör sig den proteinrika och prisvärda torsken väldigt bra. För måltider som kräver få förberedelser och som sköter sig själva kan du enkelt gratinera torsken i ugn. Servera med säsongens rotfrukter och grönsaker för att få en smakrik, färgglad tallrik som inte heller kostar skjortan. 

Ska du bjuda till fest är torsken också ett starkt skäl att svänga förbi fiskdisken. Ett tips som definitivt kommer att imponera på dina gäster är stekt torsk som paras med en mustig risotto. Bonus om du också snabbt svänger ihop maträtten när gästerna kommit för att utan ansträngning skapa den där extra lyxeffekten.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.