Hem
Kocken Tsukasa Takeuchi driver restaurangen Take Mikado i Östersund. Foto: Eriksberg
Eriksberg AlkoholfriANNONS

Efter branden – byggde nytt och blev världskänd

Vad krävs för att driva en japansk restaurang djupt inne i Jämtlands skogar?

En skoningslös eldsvåda, och en stor dos jävlaranamma – i alla fall om du frågar stjärnkocken Tsukasa Takeuchi.

– Jag har bott i Yokohama, Berlin, Paris, New York och Östersund. Vägen till att öppna restaurang i de jämtländska skogarna har varit allt annat än rak, säger han.

Tsukasa Takeuchi hade sökt efter sitt kall hela sitt liv när kärleken tog honom till Sverige på 1980-talet.

"Restaurangen brinner"

Han startade restaurangen Take Mikado – men rå fisk stod inte direkt högst upp på menyn i 80-talets Östersund.

– Det tog fem år innan jag fick restaurangen på fötter. Då ringer plötsligt telefonen en kväll: ”Restaurangen, den brinner”.

När Tsukasa Takeuchi kom fram var stället nedbränt.

– Det var mitt liv som brunnit.

Han flydde till Japan, och bodde ensam utanför Yokohama för att sortera tankarna. Till slut insåg han att hemmet inte var Japan – det var Östersund.

Tsukasa Takeuchi reste till Sverige, tog ett lån och byggde upp restaurangen från grunden.

– I dag är den inte bara på fötter igen. Den är världskänd.

Eriksberg – En god historia

Eriksberg har funnits sedan 1864 – och nästan lika länge har de prytt ölets etikett med orden "En god historia". Nu är det dags att lyfta även andra goda historier. Först ut var Berit Wahlgren och hennes järnvägsrestaurang på Östra Station i Stockholm, tätt följd av porslinslagaren Andrej Bobrowski och konstnären Bernth Uhno – nu är det dags för Tsukasa Takeuchi och hans jämtländska finkrog.

Här kan du se videon om Berit Wahlgren

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.