Hem
Dagens rätt uppdateras en gång i månaden och består av en trerättersmeny. SJ.
SJANNONS

Så arbetar SJ med maten i första klass

Vad är en tågresa utan en god bit mat, en kopp kaffe eller ett frasigt fikabröd medan landskapet breder ut sig längs med färden. För SJ är äta gott halva poängen med resan. Visste du till exempel att de uppdaterar dagens rätt i 1 klass en gång i månaden?

– I dag är ekologisk och närodlad mat en självklarhet, både för oss och våra resenärer, säger Johan Hallström, sortimentansvarig för mat och dryck på SJ.

Det har hänt mycket sedan SJ fick sin första restaurangvagn 1894. Det var resenärerna på sträckan Uppsala - Gävle som fick pröva på nyheten först. Idag är bistron en naturlig del av resandet för människor över hela landet. Johan Hallström har arbetat med sortimentet för mat och dryck på SJ i 12 år. Han har varit med om en spännande resa som ständigt är i rörelse.

– Det är ett otroligt roligt arbete. Trender kommer och går, men vi är måna om att vår mat och dryck alltid följer en röd tråd som andas SJ. 2015 bestämde vi oss till exempel för att satsa på ekologisk och närodlad mat, säger han.

Alla rätter räknas

Johan Hallström betonar att alla rätter räknas, både för människor och klimatet. Det som inte säljs ombord skänker SJ till Allwin som hjälper dem i samhället som behöver det som allra mest.

– Vi arbetar mycket med matsvinn, men här kan resenärerna också hjälpa till. Om du åker i 1 klass kan du förbeställa dagens rätt. Då vet vi exakt hur mycket mat som vi ska ta med oss ombord. Det är klimatsmart, säger han.

Välj mellan fyra alternativ

Dagens rätt uppdateras en gång i månaden och består av en trerättersmeny. Du kan alltid välja mellan fyra olika alternativ. Det handlar om fisk, kött, vegan – eller en gluten/laktosfri måltid. Köper du en resa med SJ Snabbtåg som avgår innan klockan nio på morgonen så ingår dessutom alltid frukost. Om du bara är sugen på lite gofika, en kopp kaffe, eller en läskande dryck, har bistron massor av alternativ för både stora och små magar.

– Vi byter meny två gånger om året, men vi kommer aldrig att sluta sälja vår populära räkmacka. Den har varit med länge, men i olika varianter. Ett år ville kunderna att vi skulle byta ut brödet mot en mörkare variant. Det gick inte så bra som vi trodde. Idag använder vi ett mycket uppskattat surdegsbröd som bas i stället. Det är viktigt att lyssna på resenärerna, säger han.

Varje rätt räknas
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.