Hem
Philipson SöderbergANNONS

Prisad sangiovese präglad av Medelhavets bris

I vinområdet Maremma nära den toscanska kusten ligger mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Gården, som ägs av familjen Zonin, sedan 1999, förfogar över 430 hektar mark, där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar så förutsättningarna för att skapa kvalitetsviner är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet.

Druvorna skördas omsorgsfullt vid full mognad och pressas försiktigt. Musten jäser i traditionella vertikala jäskar och lagras till sist på franska, rostade ekfat för att uppnå en större nyansrikedom. Chefsvinmakare är den erkände Alessandro Gallo.

Här växer druvorna till vinet Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese. Vinet har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat, mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.

Rocca di Montemassi passar till grillade medelkraftiga kötträtter eller smakrika vegetariska anrättningar, men även till pizza och mustiga pastarätter. Vinet, med sin mörkt blåröda färg, får gärna hällas upp i en karaff och ställas på det dukade bordet.

Kort om vinet:

  • Vinet är skapat helt av sangiovese — en druva som anses vara en av de viktigaste i hela Italien.
  • Vinet har vunnit guld i Sveriges största vintävling Vinordic Wine Challenge.
  • Rocca di Montemassi har också erhållit ett Equalitas-certifikat för sitt engagemang kring hållbarhet.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.