Lena Söderblom. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stjärnorna på slottet

”Underhållande – men hon var onödigt blygsam”

”En underhållande timme, utan att riktigt lyfta”, skriver Expressens krönikör Anders Björkman efter Lena Söderbloms dag i ”Stjärnorna på slottet”.

Björkman skriver att de övriga deltagarna nästan blev irriterade av Söderbloms ödmjukhet.

– Man ska inte vara mallig, sa hon när de protesterade mot hennes blygsamhet.

Lena Söderblom berättar engagerande om ett liv och en karriär som är märkvärdigare än vad hon själv verkar tycka, skriver Aftonbladets krönikör Jan-Olov Andersson.

”Ödmjukhet är visserligen alltid en tillgång. Men i synen på sin egen karriär, där bevisade programmet att hon var onödigt blygsam.”

Läs mer

Toppnyheter

Vakter utanför en av kyrkorna som drabbats.  TT
Explosionerna i Sri Lanka

Sex explosioner i Sri Lanka – minst 137 personer döda och över 460 skadade

Minst 137 personer har dödats i totalt sex explosioner i Sri Lanka, uppger polisen enligt AFP. Minst 460 personer uppges vara skadade enligt nyhetsbyråns uppgifter.

Tre av explosionerna skedde i kyrkor samtidigt som påskfirandet pågick. Den ena kyrkan som attackerades, St. Anthony’s Shrine, ligger i huvudstaden Colombo och besöks ofta av utländska turister, skriver AP. De andra attackerade kyrkorna ligger i Negombo, en stad med katolsk majoritet norr om huvudstaden, och Batticaloa på landets östra sida.

Det ska även ha skett explosioner på tre femstjärniga hotell i huvudstaden Colombo: The Shangri La, Cinnamon Grand och Kingsbury hotels.

2 tim
DINUKA LIYANAWATTE / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Sri Lanka

Polischefen varnade för attacker under förra veckan

Sri Lankas polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade om att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP med hänvisning till ett dokument som nyhetsbyrån tagit del av.

Informationen om attackplanerna kom från en utländsk underrättelsetjänst och enligt den ska dådet ha planerats av den islamistiska gruppen National Thowheeth Jama'ath, NTJ.

Totalt uppges minst 137 människor ha dödats i de sex explosioner som inträffat i landet under påskdagen.

5 min
Ambulans utanför St. Anthony's Shrine i Colombo.  ISHARA S. KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

UD undersöker om det finns drabbade svenskar

UD undersöker om det finns svenskar bland offren för explosionerna i Sri Lanka, uppger SVT i sin livesändning.

Det finns ännu inga uppgifter om drabbade svenskar och till TT säger UD:s presstjänst att ambassaden i New Delhi och konsulatet i Colombo är i kontakt med lokala myndigheter i Sri Lanka.

– Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala medier, säger UD:s presstjänst för TT.

1 tim
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka
Volodymyr Zelenskij /vallokal i Ukraina.  TT
Presidentvalet i Ukraina

Komikern ser ut att gå mot en jordskredsseger i valet

Vallokalerna i Ukraina har öppnat och inför den andra och avgörande omgången i presidentvalet verkar komikern Volodymyr Zelenskij av allt att döma gå mot en jordskredsseger, skriver AFP.

När Zelenskij på nyårsafton meddelade att han skulle utmana den sittande presidenten Petro Porosjenko tog många det som ett skämt, eftersom han är mest känd för att spela ofrivillig president i en komediserie. Men nu kan han alltså få uppdraget i verkligheten, trots att många ställt sig frågan om vad han står för som politiker.

Vallokalerna stänger klockan 19 i kväll svensk tid, och de första preliminära resultaten väntas några timmar senare.

13 min
Volodymyr Zelenskij. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Presidentvalet i Ukraina

”Han lär vinna – men ingen vet hur han tänker styra”

Efter Majdanupproret hoppades många i Ukraina att Porosjenko skulle stå för förändring – men det gamla systemet hävdade sig snart igen, skriver The Guardians Shaun Walker i en analys inför presidentvalet.

”När få invånare fem år senare känner att de lever på det nya sätt som utlovades, ser det nästan säkert ut som att Porosjenko kommer att förlora söndagens val.”

Walker skriver att utmanaren Volodymyr Zelenskijs framgångar beror på att han varit som ett tomt ark som folk har kunnat projicera sina besvikelser på – men att frågan om hur han skulle styra landet kvarstår.

Även CNN:s Nathan Hodge menar att utmanaren är ett ”oskrivet blad politiskt” och han vänder sig till tv-serien där Zelenskij spelar en ofrivillig president för ledtrådar till hans åsikter. Där hittar han bland annat en vision om ett Ukraina som strävar efter att vara som ett ”normalt” europeiskt land, fritt från korruption och med en fungerande demokrati.

Igår 13:12
Läs mer om Presidentvalet i Ukraina
Helg Långläsning
Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Läkaren som vill sälja heroin i varuautomater

På senare år har de narkotikarelaterade dödsfallen i Nordamerika ökat kraftigt. I många fall beror dödsfallen på att missbrukare inte kommer över exempelvis heroin och då tvingas ta till farligare alternativ, exempelvis fentanyl.

I Kanada har man valt att möta den dystra utvecklingen genom att öppna särskilda mottagningar där missbrukare kan injicera heroin i en säker miljö.

I ett långt reportage berättar Wired om läkaren Mark Tyndall, som var med och drev på att mottagningarna skulle öppna. Nu vill han gå ett steg till, och börja sälja rena, säkra droger i varuautomater. Men förslaget har väckt het debatt.

Läs hela reportaget via länken nedan.

2 tim
Arkivbild.  JOEL SAGET / AFP
Helg Långläsning

Facebooks 15 månader av skandaler, bråk och avhopp

I början av 2018 lovade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att fixa techjättens problem – sedan följde 15 månader fulla av skandaler, osämja och toppchefer som lämnade företaget.

I ett långt reportage i Wired ges en inblick i hur den senaste tiden sett ut bakom kulisserna – med intern kritik mot hanteringen av Cambridge Analytica-skandalen, konflikter mellan höga chefer och en kamp för att återfå användarnas förtroende.

Det skildras även hur det som var tänkt som lösningar ger upphov till nya problem. Till exempel gör tillsättandet av innehållsmoderatorer att frågan om vilket typ av innehåll som faktiskt ska vara otillåtet lyfts – och skapar svåra diskussioner. Samtidigt gör förändringarna i deras så kallade news feed, som var tänkta att stoppa falska nyheter och annat problematiskt innehåll, att de hamnar på kollisionskurs med de traditionella mediejättarna.

Läs hela texten via länken nedan.

2 tim
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Nicklas Bäckström jublar med lagkompisen Brooks Orpik. GEOFF BURKE / BILDBYRÅN
NHL 18/19

Bäckströms nya show: Fyra poäng i 6–0-utklassningen

Nicklas Bäckströms storform fortsätter. I natt stod Washington-stjärnan för två mål och två målgivande passningar i 6–0-segern mot Carolina, skriver NHL på sin hemsida.

Washington vann de inledande två matcherna i Stanley Cup-slutspelets inledande matchserie, men har sedan förlorat två raka matcher mot Carolina.

– Självklart tycker jag att det här var ett ganska bra svar på det, säger Bäckström efter utklassningssegern.

Bäckström har nu gjort fem mål och tre assist på slutspelets första fem matcher. Han ligger på fjärde plats i slutspelets poängliga, två poäng bakom ledande Vegas-forwarden Mark Stone.

2 tim
Jaden Schwartz. Bildbyrån
NHL 18/19

Oväntad hjälte gjorde alla mål när Blues avancerade

Jaden Schwartz sköt sitt St Louis Blues vidare till kvartsfinal i Stanley Cup-slutspel genom att göra samtliga mål i nattens 3–2-seger mot Winnipeg.

– Det är definitivt kul att kliva fram och hjälpa till, säger matchhjälten enligt NHL:s hemsida.

26-åringen avgjorde också den förra matchen med sitt 3–2-mål med 15 sekunder kvar. I vanliga fall är Schwartz ingen målspruta. Med 11 mål på 69 matcher i grundserien slutade han tia i den interna skytteligan.

I nästa slutspelsrunda i Stanley Cup-slutspelet väntar Nashville eller Dallas.

2 tim
Robin Lehner och lagkamraten Scott Mayfield firar en seger i slutspelet mot Pittsburgh.  Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

”Den som inte ser ljuset i tunneln måste få rätt hjälp”

Den svenske NHL-stjärnan Robin Lehner säger att han hoppas att hans framgång kan hjälpa andra som är i samma situation som honom.

– Jag hoppas att folk därute som inte ser ljuset i tunneln får rätt hjälp, man måste ha en plan, man måste ta hand om sig själv först och få hjälp. Sen kan man starta sin resa och bli vad man vill i livet.

Han säger att man inte kan göra det i omvänd ordning, man måste ta hand om sin återhämtning först.

– Det här visar att det kan göras, med rätt hjälp och rätt människor omkring sig.

Efter förra säsongen skrev Robin Lehner in sig på en rehabklinik för att få hjälp med psykisk ohälsa och missbruk. I dag nominerades han som en av tre spelare till priset som NHL:s bästa målvakt.

Igår 22:37
Läs mer om NHL 18/19