”Unkna könsroller bakom ojämlik föräldraledighet”
Skyll inte på ekonomin. Att inte dela på föräldraledigheten är ett val baserat på konventioner, strukturer och gamla unkna könsroller, skriver SVT-journalisten Helena Zachariasson i en krönika på SVT Nyheter.
”Visst, varje familj är unik. Men när det gång på gång visar sig att kön går före lön – när statistik och forskning visar att även när kvinnan tjänar mest tar hon ut den största delen av föräldraledigheten och att det ändå lönar sig att dela lika i slutändan trots att mannen tjänar mer, så orkar jag inte höra på era argument om att ’det var ekonomin som styrde’”, skriver Zachariasson.
bakgrund
Föräldraledighet
Wikipedia (sv)
Föräldraledighet är den ledighet som beviljas av stat och företag i samband med barns födelse och under småbarnstiden. Från att tidigare bara avsett moderns rätt till ledighet blir det nu allt vanligare att även fadern ges någon form av rätt till ledighet. Utformningen av dessa rättigheter skiljer sig mycket åt mellan länder.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen