Uppgift: Den åtalade är tidigare M-politiker
Den man som åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift är en tidigare moderat kommunpolitiker, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Enligt åtalet ska mannen ha spridit uppgifter om försvarsanläggningar på ett nätforum.
– Jag bedömer brottet som grovt för att det handlar om en stor mängd anläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig, säger åklagare Lars Hedvall i ett pressmeddelande.
Enligt honom kan röjandet av uppgifter innebära men för rikets säkerhet.
Den åtalade mannen nekar till brott genom sin advokat. Han är för närvarande inte frihetsberövad och har heller inte varit det under utredningens gång.
bakgrund
Obehörig befattning med hemlig uppgift
Wikipedia (sv)
Obehörig befattning med hemlig uppgift är ett brott i den svenska brottsbalken (19 kap 7 §) och ett tryckfrihetsbrott enligt tryckfrihetsförordningen. Brottet innebär att någon obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgifter om Sveriges försvar - om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt m.m. - eller om något annat förhållande av betydelse, om det skadar Sveriges säkerhet att förhållandet röjs för främmande makt. Det är också straffbart om personen "framställer eller tar befattning med" skrift, teckning eller annat föremål som innehåller sådan information, t.ex. om en person läser en hemligstämplad handling om försvaret utan att vara behörig att läsa den. Det spelar ingen roll om uppgifterna är riktiga eller inte, enligt lagtexten. För att dömas för brottet ska personen dock inte ha haft som syfte att gå främmande makt till handa genom handlingen - om ett sådant uppsåt att gå främmande makt till handa kan visas kallas brottet istället spioneri. Spioneri har identiska brottsrekvisit med obehörig befattning med hemlig uppgift, men det skiljer på den punkten om det finns ett syfte att gå främmande makt till handa eller inte, dvs om gärningen har begåtts huvudsakligen för att sprida informationen till främmande makt eller av något annat skäl. En journalist har t.ex. sällan ett sådant syfte att gå främmande makt till handa, om de hemliga uppgifterna är avsedda att publiceras i en tidning eller är avsedda att väcka debatt.
Brottet kan ge böter eller fängelse i högst två år; är brottet grovt kan det ge fängelse i högst fyra år.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen