Niklas Rådström, arkivbild. Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Uppgift: Rådström inte längre aktuell för en stol

Författaren och dramatikern Niklas Rådström är inte längre aktuell för en plats i Svenska Akademien, erfar Kulturnyheterna.
I går bekräftade Rådström för DN att han blivit tillfrågad men ville inte säga om han tackat nej. Däremot sa Rådström att han velat att Akademien skulle kunna gå vidare från sina allvarliga problem, men att förutsättningar för det saknas i dagens läge.
Det är inte känt om Rådström har avböjt eller om något annat har gjort att han inte längre är aktuell, enligt Kulturnyheterna.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven välkomnar samtal med Lööf: ”Vi är öppna”

Stefan Löfven (S) välkomnar nya samtal med Annie Lööf (C) om hon får sonderingsuppdraget efter omröstningen om Ulf Kristerssons (M) regeringsalternativ på onsdag, skriver Expressen.
– Skulle hon få det så är vi öppna för samtal, men det är talmannen som har den bästa helhetsbilden, säger han till tidningen.
S-ledaren säger också att han inte tror att ett nytt val behövs för att lösa regeringskrisen, då han inte tror att så mycket skulle förändras.

1 tim
KD-ledaren Ebba Busch Thor och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson utesluter inte comeback i framtiden

Även om Ulf Kristersson röstas ner under ondagens omröstning finns en chans att han kan göra comeback som regeringsbildare i ett senare skede.
C och L är öppna för möjligheten till ett samarbete med MP eller en M-S-regering, men de har inte stängt dörren helt för en mindre M-regering om detta inte är möjligt, skriver SvD.
Kristersson själv påpekar för tidningen att talmannen har ytterligare tre försök på sig om han inte lyckas på onsdag.
– Jag kommer att stå till förfogande och det här politiska alternativet kommer att finnas kvar, säger han.
KD-ledaren Ebba Busch Thor menar dock att L och C tar en stor risk om de röstar nej till en borglig statsminister nu och i SR:s ”Studio Ett” uppmanar hon partiledarkollegerna att tänka om.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Om Kristersson faller återstår bara Löfven

Det enda som kan hindra ett extraval är att något parti ändrar sig, men ingenting tyder på att någon kommer göra det i nuläget, skriver SR:s Tomas Ramberg i en analys.
Enligt Ramberg ligger ansvaret på S, M och C som är de enda partierna som kan stoppa ett extraval, men samtidigt tycks ingen av dem vara sugen på samarbete då det är taktiskt osmart eller kan ses som ett svek mot väljarna.
SVT:s Mats Knutson skriver att om Ulf Kristerssons (M) regeringsalternativ faller finns bara två alternativ: att C-ledaren Annie Lööf sonderar eller att S-ledaren Stefan Löfven får pröva ett regeringsalternativ.
Men om Kristersson faller i omröstningen kommer C behöva markera avstånd även till S, menar han och tillägger att oavsett vad ”sitter Löfven just nu med trumf på hand”.
”När Kristersson uttömt sina regeringsalternativ återstår i praktiken endast Löfven som realistisk statsministerkandidat – såvida inte partierna vill driva regeringsfrågan till ett extraval.”

1 tim
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om regeringsfrågan

Ledare: C och L bryter inte sina löften, men det gör M

Opinion Det är en gåta hur Alliansen ska kunna resa sig om två borgerliga partier i riksdagen röstar nej till sin egen statsministerkandidat på onsdag, skriver Västerbottens Folkblads ledarskribent Peter Franke.
”40 år av borgerligt samarbete går mot sitt slut”, skriver han och tillägger att M och KD närmar sig SD medan C och L tar avstånd.
Enligt Franke finns bara en realistisk lösning som innebär att SD hålls borta från makten: Ett blocköverskridande samarbete mellan S, MP, C och L.
DN:s ledarredaktion frågar sig hur man kan ha missat att C och L redan under valrörelsen var tydliga med att de inte ville ge SD inflytande. Enligt ledaren försöker högerdebattörer som driver kampanj för Alliansen att få igång ett ”spinn” om att C och L är opålitliga som inte släpper fram M-ledaren Ulf Kristersson.
Men det var Kristersson som lovade att inte ”samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”, skriver tidningen. ”Nu vill han leda en regering som behöver Jimmie Åkessons mandat för att tillträda och i varje votering där de rödgröna partierna röstar på samma sätt.”

12 min
Andreas Norlén. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Talmannen – gör dig redo för nästa omgång

Opinion Ulf Kristersson försöker bli statsminister, men han är väl medveten om de hopplösa oddsen, skriver Patrik Oksanen i centerpartistiska Hela Hälsingland.
”Det är bara att hoppas att så många som möjligt är kyliga i hur man uttrycker sig på onsdag så att inte ännu större sprickor skapas. Snart kommer nya omröstningar”, skriver han.
Men kanske ser ändå Kristersson ett ljus i tunneln, skriver Karin Bergqvist i liberala Gefle Dagblad. Kanske ser han att C och L lägger ner rösterna och på så sätt signalerar att man tolererar regeringen.
”Troligt? Nja, talmannen gör bäst i att förbereda sig för nästa omgång”, skriver Bergqvist.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökinsatsen efter 12-åriga Dante

Närbutiken blir en viktig plats för Falkenbergsborna

En närbutik i området där 12-åriga Dante bodde blir en viktig plats för invånarna att prata om händelsen, rapporterar P4 Halland.
– De flesta känner en väldig tomhet. Det har varit så intensivt och alla har letat och stöttat varandra och hjälpt till så gott det går. Nu blir det helt tomt bara, säger butiksägaren Lisbeth Andersson till 4 Halland.
I Falkenberg fortsätter invånarna att sörja Dante som på fredagen sannolikt hittades död.

Igår 08:28
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökinsatsen efter 12-åriga Dante

Sverige höll en tyst minut för Dante: ”All kärlek”

Klockan 20.00 hölls en tyst minut över hela landet för tolvårige Dante, rapporterar Expressen. Uppmaningen startade i ett Facebook-inlägg som delats tusentals gånger på lördagen.
”Denna kille har inte lämnat någon oberörd. All kärlek till alla anhöriga”, skriver en person i en kommentar till inlägget.
I tre dygn sökte polisen och tusentals frivilliga efter Dante men på fredagseftermiddagen meddelade polisen att man hittat en död person som med största sannolikhet är den försvunna pojken.
– Våra tankar går framför allt till alla i pojkens närhet, hans familj och vänner, sa Christer Bartholdsson, polischefen som tvingades ge beskedet.

10 nov
Läs mer om Sökinsatsen efter 12-åriga Dante
Arkiv. Amr Nabil / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Källa: bin Salmans hejdukar ville leja lönnmördare

Omkring ett år före mordet på journalisten Jamal Khashoggi ägnade sig höga saudiska tjänstemän åt att på uppdrag från kronprins Mohammed bin Salman sondera i det privata näringslivet efter lönnmördare. Det skriver New York Times, med hänvisning till tre som vid olika tillfällen tillfrågades i ärendet.
Kretsen av företagare utgörs av personer som varit anställda av den saudiska underrättelsetjänsten. Den tjänst som skulle utföras bestod i att eliminera iranska hot, och affärsförslaget lyftes fram som en ”lukrativ källa till intäkter” och som ett sätt att eliminera ”gemensamma hot”.
Både Vita huset och Israel ska ha varit informerade om planerna.

33 min
Bild från minnesstund för Khashoggi i helgen OZAN KOSE / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiet slår tillbaka mot nekandet: ”Oacceptabelt”

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian förnekade på måndagen att landet skulle ha fått ta del av inspelningar relaterade till mordet på Jamal Khashoggi, vilket Turkiet hävdar.
– Vi ser det som oacceptabelt att han anklagar president Erdogan för att ”spela politiska spel”, säger Erdogans kommunikationschef enligt AFP.
Han fortsätter:
– Låt oss inte glömma att det här fallet skulle ha blivit mörklagt för länge sedan om det inte vore för Turkiet.

4 tim
Jean-Yves Le Drian LUDOVIC MARIN / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Frankrike nekar: Har inte hört några inspelningar

Frankrike har inte fått ta del av någon inspelning relaterad till mordet på Jamal Khashoggi, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian i en intervju med France 2, enligt Reuters.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdade i helgen att flera länder, däribland Frankrike, fått ta del av inspelningen. På frågan om det betyder att Erdogan ljuger svarar Le Drian:
– Det betyder att han har ett politiskt spel att spela.
Samtidigt säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau att landets säkerhetstjänst lyssnat på inspelningarna.
– Kanada har fått ta del av allt Turkiet hade att dela med sig av, säger Trudeau vid en presskonferens, och tillägger att han tackat Erdogan för hur Turkiet hanterat fallet.

6 tim
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Trumps USA Första världskriget
Trump i Paris/arméns tweet. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Trumps USA Första världskriget

Franska arméns pik: ”Vi bryr oss inte om regnet”

Donald Trumps beslut att ställa in sitt besök vid en cermoni i Paris på grund av regn har fått kritik från flera håll. Nu har även den franska armén pikat den amerikanske presidenten, skriver Washington Post.
Arméns officiella Twitter-konto la på måndagsmorgonen upp en bild på en soldat i regn och skrev:
”Det regnar men vi bryr oss inte. Vi känner oss fortsatt motiverade.”
Vita huset har förklarat att det var riskabelt för helikoptern att lyfta i lördagens regnväder och att man inte ville orsaka kaos i Paristrafiken genom att låta Trump åka till ceremonin i bil.

1 tim
Melania och Donald Trump möter Emmanuel och Brigitte Macron på lördagen. VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Första världskriget

Churchills barnbarn sågar Trump: Visar inte vördnad

Nicholas Soames, brittisk parlamentsledamot och barnbarn till Winston Churchill, är en av flera som kritiserar Donald Trumps beslut att ställa in ett besök på militärkyrkogården Aisne-Marne på fredagen på grund av dålig väder.
I ett inlägg på Twitter beskriver han Trump som ”patetisk” som ”inte ens kunde trotsa vädret för att visa vördnad till de som stupat”.
Enligt Vita huset bedömde man att vädret var för dåligt för att färdas med helikopter. Barack Obamas tidigare rådgivare Ben Rhodes skriver på Twitter att det ”alltid” finns planer på ett alternativt färdmedel.
”Trump använder USA:s militär för ett politiskt utspel inför valet men sitter på sitt hotell i stället för att hedra de som stred och dog för USA”, fortsätter han.
Vita husets talesperson Sarah Sanders försvarar beslutet:
– Vi kan inte stänga ner stan i fyra timmar för att han ska åka dit och tillbaka, säger hon till NBC News.

Igår 07:13
Läs mer om Trumps USA
Omni Ekonomi 1 år

Läsarna ger toppbetyg till Omni Ekonomi

Inför 1-årsdagen har 400 läsare tyckt till om Omni Ekonomi i en undersökning. Den korta versionen av resultatet: läsarna älskar Omni Ekonomi.
– Det är nästan generande höga betyg. Men vi är förstås oerhört stolta över resultatet och det ger oss energi att fortsätta förbättra Omni Ekonomi ytterligare, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.
På frågan ”Allt som allt, hur nöjd är du med Omni Ekonomi?” ger 96 procent av läsarna tjänsten betyget 4 eller 5 på den femgradiga skalan.
Det som läsarna uppskattar mest är nyhetsöversikten, att de får alla källor på ett ställe och de korta sammanfattande texterna. Mest saknar läsarna mer börsgrafik i artiklar, en börstjänst liksom fler aktierekar och aktietips.
På frågan ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera Omni Ekonomi till en vän?” svarar 96 procent av läsarna med minst fyra på den femgradiga skalan. Hela 73 procent satte allra högsta poängen, alltså en femma.

Idag 07:30
Omni Ekonomi 1 år

Annonsstudion bakom Omni bäst i världen

Omni har från start varit pionjärer i Sverige med native advertising. I dag kommer 70 procent av Omnis och Omni Ekonomis intäkter från native advertising, som enklast beskrivs som de annonsmärkta artiklarna i appen.
Nu har stjärnorna bakom Omnis annonskoncept prisats som världens bästa annonsstudio. I prestigefyllda Native Advertising Awards i Berlin vann annonsstudion, Schibsted Brand Studio, i kategorin “Native Advertising Agency/Studio of the Year (under 20 employees)”.
Schibsted Brand Studio är en del av Schibsted Sales & Inventory som står för all annonsförsäljning i Omni.
– Det känns fantastiskt och är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och att vi skapar effekt för våra kunder. Jag är så stolt över mitt team, säger Karin Schmidt, tillförordnad chef för Schibsted Brand Studio & Insight.

2 tim
Omni Ekonomi 1 år

Missa inte nya börstjänsten i Omni Ekonomi

Omni Ekonomi firar 1-årsjubileum – och det gör vi genom att lansera vår nya börstjänst i appen. Med den kan du följa utvecklingen för index från alla ledande börser, enskilda aktier samt råvaror och valutor.
– Äntligen, får man väl säga. Många läsare har längtat efter detta, säger Tomas Medin Westman, ansvarig för redaktionell utveckling på Omni Ekonomi.
Börstjänsten ger överblick över handeln just nu samt möjlighet att se historisk utveckling.
– Det här är bara början. Vi testar nu olika lösningar för att presentera och visualisera börsdata i appens artiklar också, säger Tomas Medin Westman.
Finns inte nya börstjänsten under börsfliken i din app? Gå då in till App Store eller Google Play och uppdatera till senaste versionen.

Idag 07:30
Läs mer om Omni Ekonomi 1 år

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Kvinnor är vanligare inom den organiserade brottsligheten än man tidigare trott.  Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Fler kvinnor i organiserad brottslighet än man trott

Enligt en ny forskningsrapport är kvinnorna inom den organiserade brottsligheten och extremismmiljöer fler än man tidigare trott, rapporterar SVT Nyheter.
Rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” bygger på data från Säkerhetspolisen och Polismyndigheten och enligt den utgör kvinnorna 8,1 procent av de drygt 15 200 personer som finns i de två myndigheternas register.
– Det är inte är ovanligt att man hittar flera förmildrande omständigheter när det gäller kvinnor. Men det här håller på att förändras, i dag finns det en större medvetenhet om att kvinnor är egna aktörer, säger kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki som är en av forskarna bakom rapporten till SVT Nyheter.

2 tim
Arkivbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Studie: Psykisk ohälsa vanligt i kriminella gäng

Institutet för Framtidsstudier har gjort en omfattande kartläggning av 15 244 personer med kopplingar till bland annat våldsbejakande extremism, kriminella gäng och fotbollshuliganism. I studien framkommer det bland annat att 45 procent av de som undersökts har diagnostiserats med någon form av psykisk ohälsa, skriver SVT Nyheter.
För att få en jämförelsepunkt har studien även tittat på syskon till de som har kartlagts och som inte finns med i polisens misstankeregister. Av dem hade bara 17 procent diagnostiserats med psykisk ohälsa.
Studien är den största i sitt slag och har även undersökt till exempel utbildningsnivå, ålder och bakgrund.

Idag 06:19
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Lidingö. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
De lokala valen

Nytt styre klart på Lidingö – bara Vaxholm kvar i länet

Efter långa förhandlingar är det nu klart med ett nytt styre på Lidingö, rapporterar Mitti. Under förra mandatperioden styrdes kommunen av Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Lidingöpartiet. Det nya styret består av samma tre partier, men nu ingår även Liberalerna.
Lidingö var näst sist i Stockholms län med att komma överens om hur kommunen ska styras och enligt liberalen Amelie Tarschys Ingre har det varit ett ”komplicerat läge”. Nu är det endast i Vaxholm som framtidens styre ännu är oklart.

1 tim
Michael Arthursson och Johan Hedin. TT
Valet 2018 De lokala valen

Trots alliansmajoritet – M väljer SD: ”Oroande”

Flera politiker och debattörer reagerar på beskedet att M och SD inleder ett samarbete i Staffanstorps kommun – trots att Alliansen har egen majoritet i kommunen.
”Här är en delförklaring till agerandet från C och L på riksplanet. Det går inte att lita på att M håller gränsen mot SD, oavsett vad Kristersson säger nu”, skriver Alex Voronov, politisk redaktör på liberala Eskilstuna-Kuriren, på Twitter.
”Mycket oroande”, skriver Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
Johan Hedin (C), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, håller med.
”Snälla säg att detta är ett missförstånd”, skriver han.
Även Gustaf Reinfeldt som sitter i ledningen för Fria Moderata studentförbundet och är son till förre statsministern Fredrik Reinfeldt sågar ett SD-samarbete.
"Under inga omständigheter ska man samarbeta med SD. Det är oacceptabelt", skriver Gustaf Reinfeldt på Instagram.

4 tim
Richard Olsson (SD) och Christian Sonesson (M). SD Staffanstorp/M Staffanstorp
Valet 2018 De lokala valen

M och SD samarbetar i Staffanstorp: ”Samsyn”

Moderaterna och Sverigedemokraterna inleder ett samarbete i Staffanstorps kommun, rapporterar Dagens Nyheter.
”Under de senaste fyra åren har likheterna mellan dessa båda partier blivit tydliga i omröstningar i kommunfullmäktige”, skriver Richard Olsson (SD) och Christian Sonesson (M) i ett pressmeddelande.
– Jag tycker att det här känns bra, vi har samsyn i de flesta av frågorna, säger Jonny Rolf, ordförande för SD i Staffanstorp, till Sydsvenskan.
Partierna, som tillsammans samlar 54 procent, har också tagit fram ett gemensamt politiskt handlingsprogram.

6 tim
Läs mer om De lokala valen