Uppgift: Vattenfall var redo att satsa på nya reaktorer
I skuggan av kärnkraftsdebatten planerade Vattenfall under flera år att bygga nya reaktorer vid Ringhals, visar dokumentation från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) som DI tagit del av.
Enligt en källa ska den statliga energijättens projekt ”Svea” ha inletts redan 2006.
– Vattenfall spenderade väldigt mycket pengar och var väldigt, väldigt seriösa, säger källan till tidningen.
Men efter att MP och S bildat regering 2014 ska planerna ha pausats.
SSM uppger för DI att projekt ”Svea” när som helst kan återupptas då ansökan om att bygga reaktorer inte har något bäst före-datum.
Läs mer
bakgrund
Ringhals kärnkraftverk
Wikipedia (sv)
Ringhals kärnkraftverk är ett kärnkraftverk i Varbergs kommun i Halland. Det är beläget på Väröhalvön, cirka 20 km norr om kommunens centralort Varberg.
Verket har två reaktorer i drift (Ringhals 3 och Ringhals 4), samt två reaktorer som är under avveckling (Ringhals 1 och Ringhals 2). De har en sammanlagd effekt på 2 190 MW och en möjlig årsproduktion på cirka 14–17 TWh, vilket är ungefär en åttondel av den elektricitet som konsumeras i Sverige. På Ringhals arbetar (2020) cirka 1 200 personer, vilket gör det till en av Varbergs kommuns största arbetsgivare. På grund av stängningen av Ringhals 1 och 2 planeras antalet anställda minskas till 900 personer 2023. Under revisionstid (när reaktorerna ställs av för underhåll) medverkar många entreprenörer och konsulter så att arbetsstyrkan ibland mer än fördubblas.
Verket ägs och drivs av Ringhals AB, som i sin tur ägs av Vattenfall AB (70,4 procent) och Unipers dotterbolag Sydkraft Nuclear Power AB (29,6 procent).Ringhals kärnkraftverk är den fastighet i Sverige som 2018 hade högst taxeringsvärde, 20,578 miljarder kronor.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen