Guillermo Barros Schelotto. JAVIER BARBANCHO / BILDBYR N
MLS, Major League Soccer 2018

Uppgift: Zlatans tränare i LA Galaxy blir Schelotto

Zlatan Ibrahimovics klubb LA Galaxy är närmare en ny tränare, rapporterar Fotbollskanalen. Enligt uppgifter till tidningen LA Times har klubben kommit överens med Guillermo Barros Schelotto.

Barros Schelotto kommer senast från det argentinska laget Boca Junior som han lämnade efter finalförlusten mot River Plate i Copa Libertadores.

Los Angeles-klubben har stått utan tränare sedan Sigi Schmid fick sparken med sex matcher kvar av säsongen. Schmid, som tränade Galaxy under 2017–2018, dog under natten av hjärtproblem.

Toppnyheter

Drottning Elizabeth II med Meghan Markle och prins Harry. Arkivbild. TOLGA AKMEN / AFP
Harrys och Meghans beslut

Analyser: Ett omskakande besked från drottningen

Beskedet att Meghan Markle och prins Harry inte längre är arbetande medlemmar av kungafamiljen är ”omskakande”, säger Sky News hovkommentator Alastair Bruce.

– Det här är en sorts abdikering från kungafamiljen för prins Harry. Han och hans fru är nu fria, i viss utsträckning, att leva ut sina drömmar, säger han.

BBC:s kommentator Jonny Dymond skriver att det var nödvändigt med en tydlig separation mellan prinsparet och hovet.

”Harry och Meghan är fortfarande medlemmar av familjen, men de är i praktiken inte längre kungliga”, skriver han.

Expressens Karin Lennmor säger att drottningen i sitt uttalande försöker visa en försonlig sida, men att det ser annorlunda ut bakom kulisserna.

– Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här, säger hon.

11 min
Meghan Markle och prins Harry. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska kungahuset: Prins Harry och Meghan slutar använda sina kungliga titlar

Prins Harry och Meghan Markle har nått en uppgörelse med kungafamiljen som bland annat innebär att de inte längre kommer att kalla sig kungliga högheter. Det skriver Buckingham Palace i ett pressmeddelande.

Paret kommer inte formellt att ingå i kungafamiljen och har därmed inte rätt till något apanage. Förändringarna kommer att träda i kraft under våren 2020.

Drottning Elizabeth skriver i uttalandet att hon är nöjd med att ha nått en överenskommelse.

”Hela kungafamiljen hoppas att dagens uppgörelse ska låta dem påbörja ett lyckligt och fridfullt nytt liv”, skriver hon.

2 tim
Prins Harry och Meghan Markle på bröllopsdagen. Chris Jackson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Prinsparet måste betala tillbaka 29 miljoner kronor

Dagens uppgörelse med den brittiska kungafamiljen innebär att prins Harry och Meghan Markle måste betala tillbaka motsvarande 29 miljoner kronor till den brittiska staten.

Efter vigseln användes offentliga medel för att renovera parets bostad Frogmore Cottage, som ligger i anslutning till slottet Windsor. De kommer att behålla bostaden men betala tillbaka pengarna, skriver Buckingham Palace i sitt pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att de inte längre är formella medlemmar av kungafamiljen och därmed har de inte heller rätt till något apanage.

2 tim
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
Illustrationsbild. TT
Rapporten om Brå

Brå-utredare: Studien om Brå är långt ifrån saklig

Opinion Utredare vid Brå riktar ny kritik mot den studie som forskare vid Linköpings universitet publicerat om politisk påverkan på rådet. Arton personer verksamma vid Brå skriver i DN Debatt att de inte vill ifrågasätta de som intervjuats i studien men att de motsätter sig slutsatsen.

”Som nuvarande anställda utredare på Brå motsätter vi oss dock den generella beskrivningen av vår verksamhet som styrd, censurerad eller präglad av en tystnadskultur”, skriver de.

Att Brås forskningsfrågor utgår från vilket underlag regeringen behöver innebär inte att de är politiskt styrda, menar de. Utredarna skriver att den studie som Linköpingsforskarna gjort om Brå är ”långt ifrån en granskning som kan anses saklig och metodologiskt godtagbar”.

10 min
Brå / Jerzy Sarnecki TT
undefined

Författare till Brå-rapport riktar kritik mot Sarnecki

Opinion Forskarna bakom rapporten om Brottsförebyggande rådet, som vållade debatt i december, skriver på SvD Debatt att den polarisering som uppstått riskerar att göra att rapportens slutsats går förlorad.

I rapporten beskrevs att Brå låtit sig påverkas av politiska påtryckningar och att specifikt Socialdemokraterna hade ”stark anknytning” till rådet. Den kopplingen tog dock rapportförfattarna sedan avstånd från.

Författarna skriver att de var beredda på kritiken men att den också visar hur politiskt känslig den fråga som de belyst är. De skriver att de inte kan lyfta fram allt material de har som stärker deras påståenden eftersom det skulle röja de anonyma intervjupersonerna. De kritiserar i sin tur Jerzy Sarnecki som varit skarpt kritisk mot rapporten.

”Han har för vana att attackera forskare och journalister som beskrivit verkligheten på ett annat sätt än det som han gjort till sitt eget.”

16 jan
Läs mer om Rapporten om Brå
 Gui Congyou / Hans Wallmark TT
Sveriges relation med Kina

Moderaterna vill inte se utvisning av Gui Congyou

Moderaterna tycker att det är fel taktik att utvisa Kinas ambassadör Gui Congyou. Partiet är dock starkt kritiskt till Kinas agerande.

– Att kasta ut en ambassadör kommer inte ändra Kinas förhållande till Sverige och frågan är vilka motreaktioner de kommer att genomföra mot oss, säger Hans Wallmark, M:s utrikespolitiske talesperson, till SVT.

Partiet vill i stället att man tillsammans med andra länder har ett gemensamt förhållningssätt till Kina.

Frågan har återaktualiserats efter SVT:s granskning om att ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar. V, KD och SD upprepar nu sina krav på en utvisning medan L tycker att man bör börja med att UD kallar till sig Gui Congyou, skriver SVT.

Utrikesministern meddelade under lördagen att hon kommer kalla till sig Gui Congyou.

2 tim
Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

Idag 14:24
Arkivbilder.  TT
undefined

Kina utövar påtryckning mot svenska medier

Flera svenska medier har kontaktats av den kinesiska ambassadören i Sverige i syfte att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut till landets åtta största nyhetsredaktioner.

Enligt svaren har Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television kontaktats under de senaste två åren. Kontakterna har skett via mejl och brev och har både innehållit kritik och påtryckningar kring publiceringar.

Bland annat har Expressen tagit emot kritik och hotfulla formuleringar som rör tidningens rapportering om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Idag 10:07
Läs mer om Sveriges relation med Kina
En koala passar på att dricka lite vatten efter regnvädret i Moree i New South Wales. Social Media / TT NYHETSBYRÅN
Markbränderna i Australien

Australiska regnvädret släcker fler och fler bränder

Regnet fortsätter att vräka ner på den australiska östkusten och dämpa bränderna som plågat delstaterna New South Wales och Victoria, skriver Channel 9 News.

I New South Wales har över 25 stora bränder släckts under de senaste dagarna. Samtidigt har delstaten drabbats av översvämningar och elavbrott till följd av ovädret. I Queensland är situationen ännu värre – Gold Coast-regionen har fått mer regn de senaste 12 timmarna än man normalt får under hela januari.

Minst 28 personer har dött sedan bränderna startade i september, skriver BBC.

3 tim
Bilderna visar stora översvämningar på djurparken. Australian Reptile Park
undefined

Efter eldinfernot: Koalor räddas från regnkaoset

Efter de kraftiga bränderna i Australien möter djurlivet nu ett nytt hot: översvämningar. I en del områden som varit svårt drabbade av torka och bränder har regnet nu öst ner, skriver AFP. I en djurpark utanför Sydney har personalen tvingats hjälpa dyngsura koalor i säkerhet.

Vattnet har också stigit upp till staketet i de dammar där parkernas alligatorer hålls. På bilder som djurparken släppt ser man hur personal lutar sig över staketet och med en kvast försöker pressa tillbaka en alligator som ser ut att vara på väg att försöka rymma.

– Det här är otroligt. Vi har hela teamet ute, genomblöta. De försöker agera snabbt för att hålla våra djur trygga från vattnet, säger parkchefen Tim Faulkner.

Igår 06:09
Läs mer om Markbränderna i Australien