Olof Mellberg. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Uppgifter: Malmö FF har kontaktat Olof Mellberg

Malmö FF har varit i kontakt med Olof Mellberg om att ta över som tränare, rapporterar Fotbollskanalen. Mästarna gjorde sig av med Magnus Pehrsson och lät sportchefen Daniel Andersson ta över, men klubben har meddelat att man letar ny huvudtränare.
Mellberg förde upp BP till allsvenskan 2017 men lämnade det jobbet i vintras. Om han ska ta över MFF krävs en dispens, eftersom han ännu inte påbörjat den högsta nivån på tränarutbildningen.

Toppnyheter

Fotbolls-VM Grupp F
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Matchhjälten: ”Nu är all press på Tyskland”

Lagkaptenen Andreas Granqvist var mycket nöjd efter premiärsegern mot Sydkorea. Med sitt straffmål blev Granqvist matchhjälte.
– Det är en typisk premiär. Vi kämpar, vi får en straff. Jag var säker på att sätta den. Målvakten gick ganska tidigt, säger han till SVT direkt efter matchen.
I nästa match väntar Tyskland för Sverige. Tyskarna förlorade mot Mexiko i går och är piskade att vinna på midsommardagen.
– Vinner vi den så är vi klara. Pressen är på dem nu, säger Granqvist.

1 tim
Andreas Granqvist och Albin Ekdal jublar efter straffmålet. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Svensk drömstart i fotbolls-VM – Granqvists straffmål avgjorde mot Sydkorea

Sverige fick en drömstart på fotbolls-VM när man slog Sydkorea med 1–0. Matchhjälte blev lagkaptenen Andreas Granqvist som gjorde enda målet på straff i den 64:e minuten. Svenskarna tilldömdes straffen efter att domaren videogranskat en situation där Viktor Claesson fälldes.
Segern var välförtjänt. Efter en trevande första kvart tog Sverige över matchen och radade upp målchanser. Den bästa fick Marcus Berg som i den 20:e minuten blev helt fri, men skottet räddades av den sydkoreanske målvakten.
Sydkorea var blekt och hade mycket svårt att skapa lägen mot det nykomponerade svenska försvaret, där Pontus Jansson ersatte sjuke Victor Nilsson Lindelöf.
Sverige toppar nu gruppen tillsammans med Mexiko. Nästa match är på midsommardagen mot världsmästaren Tyskland.

2 tim
JOHANNES EISELE / AFP
Fotbolls-VM Grupp F

Domarens VAR-granskning räddade svenskarna

Videogranskningssystemet VAR räddade Sverige i öppningsmatchen i VM.
I 62:a minuten kapades Victor Claesson i straffområdet av Kim Young-Gwon. Domaren Joel Aguilar viftade avvärjande men tio sekunder senare avbröt han spelet efter att VAR-domarna uppmärksammat honom på situationen.
Aguilar sprang ut till sidlinjen, tittade på sitautionen och blåste straff. Andreas Granqvist tog hand om den och sköt tre poäng till Sverige.

1 tim
Läs mer om Grupp F
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Andreas Granqvist och John Guidetti kramas efter  Sveriges seger. MATTHEW CHILDS / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Krönikor: ”Granen” är det här lagets trygga famn

Den svenska VM-drömmen lever. Tacka Andreas Granqvist för det. Lagkaptenen var Sveriges klart bästa spelare i premiären mot Sydkorea, skriver Expressens krönikör Noa Bachner.
”När saker ramlar nedåt i det här landslaget finns det en famn att landa i, en kapten som lämnar fartyget sist av alla.”
Senast Sverige spelade en VM-match var 2006. För många unga fotbollsfans var det här första gången man såg det svenska herrlandslaget vinna i VM, påpekar Sportbladets Erik Niva.
”Såhär känns det i alla fall, såhär satans skönt känns det. Spring ut i sommarkvällen nu. Låtsas att ni är Andreas Granqvist.”

1 tim
Andreas Granqvist och Viktor Claesson. IVAN ALVARADO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Claesson och Granqvist får högst betyg i Sverige

Andreas Granqvist och Viktor Claesson hyllas i medierna efter Sveriges VM-premiär. Fotbollskanalen och Sportbladet ger dem fyra av fem i betyg.
”När laget inledde svagt så var det Granen som efter 13 minuter tog tag i det och drev upp ett anfall på egen hand”, skriver Fotbollskanalen.
Expressen ger visserligen bara en trea till Claesson, men skriver också att han var Sveriges näst bästa spelare efter Granqvist.
”Skapade mycket framåt, höll i bollen och fixade även straffen”, skriver tidningen.

1 tim
Montage TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Hundratals fans fastnade på Arlanda: ”Folk gråter”

Ett hundratal svenska fans som skulle resa till Ryssland i morse för att se Sveriges premiärmatch i fotbolls-VM mot Sydkorea fastnade på Arlanda, skriver Aftonbladet. Planet, som skulle avresa till Nizhny Novgorod vid 07.30 på måndagsmorgonen, ställdes in.
– Folk gråter, säger en besviken supporter till tidningen.
Planet som aldrig lyfte hade chartrats av arrangörerna Watch it live.
– Det har varit en oerhört besvärlig situation för våra resenärer som hamnat i den situationen och får det beskedet, säger Peter Birath, styrelseordförande i Watch it live, till Aftonbladet.

Idag 06:50
Läs mer om Sveriges VM-resa
Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Tyska migrationskrisen

Paus i tysk asylstrid – Merkel får två veckor på sig

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrationsbråket med regeringspartnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU och deras partiledare – inrikesminister Horst Seehofers – direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen.
Merkel bekräftade på en presskonferens att det finns en kompromiss mellan partierna, vilket innebär att regeringskrisen för tillfället är avstyrd.
Hon kommer nu att försöka förhandla bilateralt med de länder som berörs av att Tyskland avvisar asylsökande som redan registrerat sig i ett annat EU-land. Om Tyskland skulle fatta ett sådant beslut på egen hand kan det leda till negativa dominoeffekter för andra länder, säger Merkel.
– Vi önskar förbundskanslern lycka till, säger Seehofer vid en parallell pressträff, och upprepar att han vill införa direktavvisningar om det inte blir någon EU-överenskommelse.

8 min
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Tyska migrationskrisen

Trump: Det som händer i Europa ska inte hända här

Donald Trump kommenterar på Twitter asylbråket som splittrar den tyska regeringen.
”Vi vill inte att det som händer med migrationen i Europa ska inträffa här hos oss!”, skriver presidenten.
Utspelet handlar om striden mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel (CDU) och hennes inrikesminister Horst Seehofer (SCU). Seehofer vill direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen, men Merkel har avfärdat kravet och sagt att hon ska försöka hitta en lösning på europeisk nivå inom två veckor.
”Befolkningen i Tyskland vänder sig mot makten samtidigt som migrationen skakar den redan svaga koalitionen i Berlin”, twittrar Trump vidare.
Om Tyskland börjar direktavisa flyktingar vid gränsen kommer det få dominoeffekter i hela EU och slå hårt mot Tysklands grannländer, har Merkel varnat.

16 min
Inrikesminister Horst Seehofer (CSU).  RALPH ORLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Tyska migrationskrisen

Analys: Måndagens drama kan landa i en kompromiss

Förbundskanslern Angela Merkel längtar troligtvis efter att sparka inrikesministern Horst Seehofer men hon kan inte göra det utan att riskera pakten mellan CDU och CSU och riskera en regeringskris, skriver BBC:s korrespondent i Berlin, Jenny Hill, i en analys.
Horst Seehofer vill att flyktingar som tidigare registrerats i ett annat EU-land ska kunnas avvisas direkt vid gränsen. Ett förslag som skapat ett bråk mellan Seehofers CSU och Merkels parti CDU.
”Till viss del är det här personligt för herr Seehofer. Han har aldrig förlåtit Merkel för hennes beslut att låta asylsökande som fastnade i Budapest få fri passage till Tyskland, vilket öppnade landets dörrar till hundratusentals människor.”
Men för CSU skulle inte koalitionens fall heller vara positivt, därför kan ”måndagens drama landa i den mest tyska av utgångar – en kompromiss”, skriver Hill.

5 tim
Läs mer om Tyska migrationskrisen
Släckningsarbetet pågick så gott som hela helgen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i Nacka

Varningen efter branden: ”Faller träd hela tiden”

Räddningstjänsten varnar för fallande träd i den branddrabbade skogen i Nacka utanför Stockholm, skriver SVT Nyheter Stockholm. Nu uppmanar räddningstjänsten människor att inte gå in i skogen.
– Träd kan falla, det har fallit ganska många träd. Och så har det börjat blåsa lite nu så man märker att det faller träd hela tiden, säger Örjan Dahlberg, styrkeledare på Södertörns brandförsvarsförbund till SVT.
Det var i fredags som det började brinna mellan Ryssviken och Värmdöleden i Nacka.

1 tim
Tre helikoptrar jobbade med att vattenbomba branden söder om Kristinehamn tidigare i juni. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i Nacka

”Brandflygen är slöseri med skattepengar – i onödan”

Opinion Italienska brandflyg och försvarets helikoptrar används i onödan vid de svenska skogsbränderna. Det skriver Mattias Dahl, vd på Transportföretagen, och Fredrik Kämpfe, chef på Svenska Flygbranschen, på SvD Debatt.
I stället menar Kämpfe och Dahl att privata helikopterföretag – som har tillstånd, utrustning och utbildad personal – borde få delta i släckningsarbetet, vilket hade blivit mycket billigare. Enligt debattörernas beräkningar hade prislappen för släckningsarbetet kunnat bli mindre än en tiondel än vad den är i dag.
”Svenska Flygbranschen är mycket kritisk till denna situation som direkt drabbar våra medlemsföretag och resulterar i ett stort och onödigt slöseri av skattemedel.”

5 min
Skogsbranden i Nacka den 15 juni Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i Nacka

Mänsklig handling bakom skogsbranden i Nacka

Mänskligt handlande tros ligga bakom den skogsbrand som bröt ut i Nacka i Stockholm på fredagen, rapporterar Mitti.
– En sak är säker och det är att skogen självantänder inte. Då finns det bara en sak kvar och det är mänsklig handling. Att det finns en människa bakom kan vi slå fast, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till nyhetssajten.
Men det finns ingen misstanke om att branden är anlagd, slår han samtidigt fast.
Släckningsarbetet väntas pågå fram till måndag men kan bli klart tidigare än så.

Igår 04:55
Läs mer om Skogsbranden i Nacka