Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördags eftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Lena Wesström

Uppgifter: Utpekad man tidigare misstänkt för misshandel av Lena

En man ska ha suttit anhållen, men senare försatts på fri fot, misstänkt för att ha fört bort trebarnsmamman Lena Wesström, rapporterar Expressen. Samme man ska även ha pekats ut som skyldig till att ha misshandlat Lena Wesström för ett år sedan – men utredningen lades av okänd anledning ner.

– Jag kan i nuläget inte kommentera det, säger Janette Stjernström som skulle vara Lena Wesströms målsägarbiträde vid en eventuell rättsprocess.

Polisen misstänker att den döda kvinna som hittades i lördags i Örebro är den försvunna trebarnsmamman. Men identiteten är ännu inte säkerställd.

Tidigare

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Till vänster: Två av de grupper som enligt en tidigare utredning skapats av ryska troll för att påverka amerikanska väljare. Till höger: Byggnad i St Petersburg där en så kallad trollfabrik tros sitta TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Amerikaner grupperades – fick målinriktad påverkan

Ryssland har försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier sedan år 2013. Det framkommer i en rapport till den amerikanska senaten som Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten ska den ryska så kallade trollfabriken ”Internet Research Agency” ha delat upp amerikaner i intressegrupper och skickat målinriktade budskap till dem. Mängden ska ha varierat över tid, men varit särskilt intensiv vid viktiga politiska skeenden som presidentvalsdebatter eller partiernas konvent.

Rapporten visar hur nästan alla de stora sociala medieplattformarna använts både för att stödja Trumps kampanj och för att distrahera eller avskräcka Trumps motståndare, konstaterar Axios i en analys.

20 min
Vladimir Putin och Donald Trump, presidenter. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Rapport: Ryssar duperade i alla sociala medier

Ryssland använde ”samtliga betydande sociala mediekanaler” för att stödja Donald Trump med propaganda inför presidentvalet 2016, enligt en färsk rapport som snart lämnas in till den amerikanska senatens underrättelsekommitté, rapporterar Washington Post.

I rapporten framgår att miljontals poster på bland annat Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Tumblr, Pinterest, Google, Yahoo nyttjades för att sprida budskap som främjade Trumps kampanj. Samtidigt pågick kampanjer med målet att få väljargrupper som antogs kunna gynna Demokraternas kandidat Hillary Clinton att inte gå och rösta.

Bolagen kritiseras för att ha reagerat ”okoordinerat och alldeles för långsamt” mot de riktade påverkansoperationerna.

27 min
Rudy Giuliani. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Giuliani: Mueller frågar ut Trump över min döda kropp

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani har inga planer på att låta Donald Trump intervjuas i Rysslandsutredningen, säger han i Fox News söndagsprogram.

– Lycka till, lycka till. Över min döda kropp, lyder advokatens kommentar.

Presidenten lämnade i november in skriftliga svar på frågor till utredningen men enligt uppgifter i veckan ska den särskilde åklagaren Robert Mueller fortfarande vara intresserad av att intervjua honom.

I en annan intervju med ABC News på söndagen säger Giuliani att han inte kan diskutera huruvida Mueller kommit med nya krav på att få prata direkt med Trump.

Igår 18:12
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild: En kvinna tillhörande den nomadiska folkgruppen Fulani samlar vatten till sin familjs boskap vid en brunn i Gadabeji, i Nigerias grannland Niger. SUNDAY ALAMBA / TT / NTB Scanpix
Jordbrukskonflikten i Nigeria

Ändrat klimat och växande jordbruk ökar spänningar

Våldet mellan jordbrukare och boskapsskötande herdar i Nigeria målas ofta upp som en etnoreligiös konflikt mellan de huvudsakligen muslimska herdarna och de huvudsakligen kristna jordbrukarna. Men många experter och politiker menar att det är klimatförändringar och ett expanderande jordbruk som ligger bakom konflikten, rapporterar Reuters.

Den slutsatsen dras också i en ny rapport från Amnesty International.

”Grunden till denna konflikt har inget att göra med religion eller etnicitet, det handlar i stor utsträckning om mark och tillgång till bete. Men på grund av säkerhetsstyrkornas misslyckanden används konkurrens om resurser på vissa ställen som förevändning för att döda i enlighet med etniska eller religiösa grupperingar”, säger Nigerias Amnesty-chef Osai Ojigho i ett pressmeddelande.

1 tim
Arkivbild: Offer för en attack som skylls på boskapsskötare begravs i staden Makurdi.  AP / TT / NTB Scanpix
Jordbrukskonflikten i Nigeria

Eskalerande konflikt i Nigeria – över 3 600 döda

Konflikter mellan jordbrukare och herdar i Nigeria har eskalerat på senare tid. Sedan 2016 har över 3 600 människor dödats, enligt en rapport från Amnesty International.

Attackerna uppges ofta vara välplanerade och i vissa fall ska automatvapen ha använts.

Konflikterna mellan jordbrukare och boskapsskötare har pågått i årtionden, men den har blivit mer våldsam på senare tid på grund av att försämrade förhållanden tvingat boskapsägare att röra sig söderut för betesmarker, rapporterar TT.

2 tim
Läs mer om Jordbrukskonflikten i Nigeria
ABB:s provhall i Ludvika. ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
ABB:s försäljning till Hitachi

Halva svenska jobbstyrkan till Hitachi: ”Positiva”

Av ABB:s totalt 7 800 anställda i Sverige jobbar runt 3 700 inom Power grids – 2 800 i Ludvika och 900 i Västerås. Inför det väntade beskedet att verksamheten säljs till Hitachi uttryckte inte de anställda någon oro, rapporterar SVT Dalarna.

– Jag ser bara positivt på en sådan här typ av affär, sa Anna Thelenius, anställd vid ABB i Ludvika.

Fackordföranden Allan Jansson säger till Dala-Demokraten att de är ”svagt positiva” till uppköpet.

– Eftersom Hitachi är villiga att köpa oss så hoppas vi att de också är villiga att investera och driva verksamheten framåt, säger han till tidningen.

9 min
Ulrich Spiesshofer, ABB:s vd. LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
ABB:s försäljning till Hitachi

ABB säljer Power Grids till Hitachi

ABB:s affär med Hitachi om att sälja Power grids är klar – affären landar på 100 miljarder kronor för hela bolaget, framgår av ett pressmeddelande. Affären väntas vara helt genomförd under första halvåret 2020.

För den 80-procentiga andelen får ABB netto 7,6 till 7,8 miljarder dollar, motsvarande 69 till 71 miljarder kronor. ABB skriver att 100 procent av Hitachis betalning så snabbt som möjligt ska tillbaka till aktieägarna genom aktieåterköp eller en "liknande mekanism".

– Med den här affären realiserar vi ett värde vi har byggt upp de senaste fyra åren. Våra aktieägare kommer få direkt avkastning av försäljningen, säger Ulrich Sipesshofer, ABB:s vd.

2 tim
Läs mer om ABB:s försäljning till Hitachi
Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M:s försäljning

Sparekonomen: Bra siffror från H&M – känns starkt

H&M släppte bra siffror nu på morgonen, skriver Nordnets avgående sparekonom Joakim Bornold på Twitter.

Försäljningsökningen var 6 procent i lokal valuta i bolagets fjärde kvartal, september till november. Väntat var 6,5 procent enligt Infront.

”Känns starkt i ljuset av bland annat tysk statistik och Inditex resultat”, skriver Bornold.

Den för H&M viktiga tyska marknaden har bromsat in under perioden och huvudkonkurrenten Inditex straffades nyligen på Madridbörsen efter en svag rapport.

Även DI:s analytiker Ulf Petersson är positiv efter släppet.

– Det här är den bästa siffran på länge, säger han i DI:s livesändning.

17 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M:s försäljning

H&M:s försäljning prickar marknadens förväntningar

H&M rapporterar en total försäljningsökning på 6 procent i lokala valutor i bolagets fjärde kvartal, september till november.

Den väntade ökningen var 6,5 procent, enligt Infronts sammanställning av 16 analytikers prognoser. Spannet var dock stort och analytikerna spådde allt från 3 till 9 procent i ökning.

I reda pengar, eller svenska kronor, ökade försäljningen med 12 procent till 56,4 miljarder kronor från 50,4 miljarder kronor exklusive moms.

Med tanke på aktiens turbulenta börsresa det senaste året hade en överraskning åt endera hållet kunnat utlösa en kraftig reaktion, skrev Direkt inför försäljningsrapporten.

Uppgifter om resultat och marginaler släpps i H&M:s delårsrapport som kommer i januari.

18 min
Läs mer om H&M:s försäljning
Valet 2018 Budgetstriden
Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered TT
Valet 2018 Budgetstriden

Minskat stöd till solenergin nästa år i M+KD-budget

Som en effekt av den nya M+KD-budgeten kommer det statliga investeringsstödet för solceller att nästan halveras under nästa år, skriver Ekot.

Om en villaägare sätter upp solceller på taket i dag kan staten stå för 30 procent av kostnaden, men från och med nästa år halveras detta till omkring 15 procent.

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered säger till Ekot att det är roligt att enskilda och företag har investerat mer än någonsin i solceller - men att alla energislag måste klara sig på sina egna meriter.

2 tim
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Budgetstriden

Oro på Naturvårdsverket – lägre anslag i nya budgeten

I den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen i veckan minskar anslagen till Naturvårdsverket med 40 procent, skriver TT.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt stora nedskärningar, säger generaldirektören Björn Risinger.

Enligt honom kan konsekvenserna bli att det så kallade Klimatklivet och elfordonspremien stängs ner och att anslagen för skydd och skötsel av naturområden som myndigheten hanterar halveras.

Igår 19:23
Bild från manifestationen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Protest mot M/KD-budget: ”Den gynnar bara de rika”

Politiker, organisationer och väljare samlades på söndagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot M:s och KD:s budget, skriver TT.

Bland talarna fanns bland andra Jonas Sjöstedt (V), Alice Bah Kuhnke (MP) och företrädare för organisationer som Fältbiologerna och Jordens vänner.

– Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika, säger demonstranten Agnes Lansrot.

Liknande demonstrationer hålls under dagen även i Lund och Visby – och på onsdag i Göteborg, Umeå och Örebro.

Igår 15:03
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
TT
Dagens börs

ABB och H&M åt olika håll när börsen öppnar på minus

Stockholmsbörsen öppnar på minus på måndagen. I öppningen ser indexen ut som följer: • OMSPI: −0,4 % • OMXS30: −0,4 % Wall Street stängde klart ner i fredags – där var de stora indexen ner runt 2 procent.

På måndagsmorgonen har ABB offentliggjort att de säljer Power grids till japanska Hitatchi. Affären landar på runt 100 miljarder kronor för hela bolaget. ABB har sagt att pengarna från försäljningen så snart som möjligt ska tillbaka till aktieägarna. ABB steg över 2 procent i öppningen, men handlades vid 09.10-tiden marginellt på minus.

H&M har rapporterat en totalt försäljningsökning om 6 procent i lokala valutor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade väntat en ökning på 6,5 procent.

H&M-aktien handlas ner drygt 2 procent i den tidiga handeln.

16 min
Arkiv. TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
Dagens börs

Blandad giv på Asiens börser

Efter två veckor av fall i skuggan av konjunkturbesvikelser och handelsoro är det blandad giv på stora asiatiska börsindexen under veckans första handelssession. Vid 5.45-tiden står indexen som följer: • Nikkei: +0,7 % • Shanghai: +/– 0 % • Shenzhen: −0,6 % • Hongkong: –0,1 % • Kospi: +0,2 %

Mycket av veckans fokus väntas ligga på penningpolitik, när flera centralbanker inom de närmaste dagarna stakar ut vägen framåt.

Dagens makro är sydkoreanska BNP-prognosen, som justeras ner på grund av svag export. Det handelsberoende landet väntar sig nu den långsammaste ekonomiska tillväxten sedan 2012, orsakat av försämrad global efterfrågan i spåren av handelskriget.

3 tim
Läs mer om Dagens börs