USA:s ambassad i Havanna. Desmond Boylan / TT / NTB Scanpix
Relationen Kuba–USA

USA kallar hem personal efter ljudattacker på Kuba

USA varnar amerikanska medborgare för att besöka Kuba och kallar hem mer än hälften av sin ambassadpersonal.
Enligt varningen från utrikesdepartementet är orsaken ”specifika attacker”. Från tidigare rapporter är det känt att 21 amerikanska diplomater misstänks ha utsatts för någon slags ”ljudangrepp”, med hälsoproblem som följd.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger i ett uttalande att man kommer upprätthålla de diplomatiska relationerna till Kuba.

Toppnyheter

Författaren Elise Karlsson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Kritiken mot Akademien: ”Fullkomligt otillräckligt”

Svenska Akademien släppte i dag sitt första officiella uttalande om advokatutredningen av kulturprofilen Jean-Claude Arnault.
Författaren Elise Karlsson är en av 18 kvinnor som i en DN-granskning i höstas vittnade om sexuella trasserier från Arnault. Hon är besviken över att Akademien inte valt att polisanmäla Arnault, och kallar pressmeddelandet för ”fullkomligt otillräckligt”.
– Det är ett pressmeddelande som å ena sidan säger att man tar sexuella trakasserier på fullaste allvar, och å andra sidan inte verkar vilja vidta några åtgärder för att motverka de saker som lett till det som uppdagats, säger hon till DN.
I pressmeddelandet slår Akademien bland annat fast att ”oönskad intimitet har förekommit”, vilket ledamöterna menar inte har varit känt inom Akademien. De meddelade också att utredningen lämnats över till rättsvårdande myndigheter.
Arnault har hela tiden nekat till anklagelserna.

37 min
Sandgren, akademiledamöterna Engdahl och Lugn. Arkivbilder.  TT
Röster om krisen i Svenska Akademien

”Akademien lägger sig platt – gör total omsvängning”

Med sitt sedan länge utannonserade pressmeddelande går Svenska Akademien kritikerna till mötes, anser civilrättsprofessorn Claes Sandgren. I en intervju med SR Ekot beskriver han utvecklingen som ”nära nog sensationell”. Han exemplifierar med att Akademien erkänner att den gjort fel när anklagelser om sexuella trakasserier inte tagits på allvar.
– Man kan säga att den lägger sig platt, och utövar en långtgående självkritik, säger Claes Sandgren.
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman beskriver i SVT skeendet som en ”omvändelse under galgen”:
– Hade man haft den här inställningen hela tiden hade man kunnat undvika att hamna i den bottenlösa kris som man nu befinner sig i, säger han.
Kjell Espmark, som för två veckor sedan lämnade sin stol i Akademien beskriver för Aftonbladet beskedet om polisanmälan som ”utomordentligt fint”:
–Det är vad jag har önskat hela tiden, säger Espmark som inte vill uttala sig mer än så eftersom arbetet i Akademien enligt honom befinner sig i en ”väldigt ömtålig fas”.

3 tim
Akademieledamoten Katarina Frostenson med maken Jean-Claude Arnault.  Kerstin Carlsson / TT / SCANIPX SWEDEN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Forskare i nytt upprop: Släpp advokatutredningen

Opinion Svenska Akademien måste offentliggöra advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det kräver 465 forskare och akademiker inom humaniora i ett upprop som publicerats i DN.
”Vi kräver att Svenska Akademien omvandlas grundligt och efterlever väletablerade grundprinciper om öppenhet och rättssäkerhet”, skriver debattörerna. De kräver också att alla misstänkta brott ska polisanmälas.
Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet har skrivit under uppropet. Han säger till SVT:s Kulturnytt att Akademien behöver en ”radikal reform”.
– För precis som Macchiarini-skandalen skadade Karolinska institutet, så skadar detta vår forskning. Nu kräver vi att advokatutredningen offentliggörs, att medlemmarna tar sitt ansvar och att de eventuella brott som begåtts lagförs, säger han.
Tidigare i veckan publicerade DN ett upprop från 228 akademiker inom litteratur- och språkforskning, där de uttryckte stark oro över Akademiens trovärdighet.

Igår 15:03
Läs mer om Röster om krisen i Svenska Akademien
Anders Olsson.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Brotten mot sekretess och jäv är mycket allvarliga”

Tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson konstaterar att Svenska Akademien måste göra om mycket i sitt sätt att arbeta.
– Brotten mot jäv och sekretess är mycket allvarliga, men det rör sig om ett delat ansvar. Akademien måste bli mycket bättre på att följa reglerna, och ska tillsätta en särskild grupp som ska arbeta med de frågorna, säger Olsson i en intervju med TT.
I det pressmeddelande som skickades ut tidigare under fredagen konstaterade Svenska Akademien bland annat att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults klubb stod i strid med Akademiens jävsregler.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien lämnar utredningen till polisen

Svenska Akademien kommer att lämna över utredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault till ”rättsvårdande myndigheter”, skriver de i ett pressmeddelande. Det rapporterar TT.
I pressmeddelandet framgår att utredningen visar att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till Arnaults klubb stod i strid med Akademiens jävsregler.
”Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta.”
I pressmeddelandet skriver Akademien också att utredningen visar att ”oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit (...) Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets”.
Ekobrottsmyndigheten bekräftar för Dagens Nyheter att utredningen har lämnats in. Presskommunikatören Niklas Ahlgren meddelar tidningen att utredningen inte är offentlig:
– Det råder förundersökningssekretess.

4 tim
Sture Allén 1997 Eric Roxfelt/TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Beklagar djupt” att brev om övergrepp lades undan

I dagens pressmeddelande kommenterar Svenska Akademien det brev som dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén tog emot 1996 och som Dagens Nyheter var först att rapportera om. Avsändare var konstnären Anna-Karin Bylund. Hon anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp – och uppmanade Akademien att inte ge fler ekonomiska bidrag till Arnaults verksamhet.
”Svenska Akademien beklagar djupt att brevet lades åt sidan, vilket ledde till att inga åtgärder vidtogs för att utreda saken så att fortsatta utbetalningar till Forum hade kunnat stoppas” skriver Akademien i pressmeddelandet.

4 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Arsene Wenger TT
Premier League 17/18

Krönikor: Sorgligt att Wenger slutar, men på tiden

En av de riktigt stora tränarna lämnar nu scenen, när Arsène Wenger aviserat att han slutar i Arsenal – men man måste ha varit blind om man inte sett att det var på gång, skriver Daily Mirrors krönikör John Cross.
”Wenger och Arsenal gör helt rätt som meddelar detta nu och på så sätt hoppas kunna samla supportrarna under avslutningen av säsongen och ge tränaren det avsked han förtjänar”, skriver Cross.
The Independents Miguel Delaney ser tillbaka på en tränare som förändrade den brittiska klubbfotbollen. Han beskriver hur den lågmälde och personlige Wenger var en udda fågel när han kom till Arsenal i en tid då många brittiska tränare främst tycktes drivas av rytande ilska och där fotbollen var brutal.
”Wenger var helt annorlunda, och det hade en enormt tydlig, kanske oproportionerlig, effekt”, skriver han.
I Sports Illustrated skriver Jonathan Wilson att även om det kommer att kännas sorligt att inte se Wenger på Emirates Stadum nästa år var det dags att sluta. Resultaten finns inte längre och Arsenal ser i år ut att gå mot sin sämsta placering någonsin med Wenger bakom rodret. Men han poängterar också att Wenger fortfarande kan avsluta med att vinna en pokal – Europa League.
”Det är något väldigt passande med att finalen spelas i hans hemland Frankrike”, skriver han.

40 min
SCOTT HEPPELL / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 17/18

Efter 22 år – Arsène Wenger lämnar Arsenal

Arsenals manager Arsène Wenger lämnar klubben efter säsongens slut. Han har tränat den engelska fotbollsklubben i 22 år.
”Efter noggrant övervägande och diskussioner med klubben så känner jag att det är rätt tillfälle för mig att kliva ned” säger han i ett uttalande som The Telegraph tagit del av.
Arsenal ligger för närvarande sexa i Premier League och kommer därmed inte vara direktkvalificerade för Champions League. Däremot kan de nå turneringen genom att vinna Europa League, där de är framme i semifinal.

6 tim
GLYN KIRK / AFP
Premier League 17/18

Premier League-lagen slår nytt vinstrekord

Fotbollslagen i Premier League gjorde tillsammans en vinst på en halv miljard pund, motsvarande nästan 6 miljarder kronor, under säsongen 2016/2017. Det är en dubblering från säsongen innan och högre än det förra rekordet som sattes tre år tidigare. Det visar färska siffror från revisionsfirman Deloitte som citeras av Bloomberg.
Spelarlönerna steg med 9 procent till 2,5 miljarder pund men tillväxten var inte närheten av de snabbt växande tv-intäkterna. Dessa ökade till 5,1 miljarder pund från 3 miljarder säsongen innan.
Även mittenklubbar som West Ham lyckades leverera solida vinster, konstaterar Bloomberg.

Idag 08:40
Läs mer om Premier League 17/18
Foto: Huddinge kommun/TT Nyhetsbyrån
Nazismen i Sverige

Nazistflagga bränd till aska i småländska Boda

Flaggor med hakkors har under natten satts upp på olika platser i Sverige. Men i Småland blev flaggan snabbt till aska. Någon hade hängt upp en naziflagga vid ett museum i Boda Glasbruk, men den brändes upp av någon annan.
– Vi har fått askan från flaggan, men jag såg den inte uppsatt. Det är bra att folk i Boda visar civilkurage och reagerar på det här och agerar. Vi ska spara askan som en symbolhandling, säger museichefen Maja Heuer till Barometern.
I Vetlanda hissades en flagga med hakkors utanför en mataffär, i Nyköping har flera platser i stadskärnan blivit nedsprejade med nazistiska budskap, huvudsakligen hakkors och bilder på Adolf Hitler. På flera håll i Stockholm, bland annat vid centralbron har liknade flaggor satts upp.
Samtliga flaggor har tagits ner, och polisen har ingen misstänkt för flagguppsättningen. Händelserna rubriceras som hets mot folkgrupp.

1 tim
Foto: Huddinge kommun
Nazismen i Sverige

Nazistflaggor hissade på flera håll i Stockholms län

Polisen har under natten och morgonen fått flera larm om att flera nazistiska flaggor satts upp på olika platser i Stockholm län, skriver tidningen Mitti.
Vid två kommunhus i Stockholms län och vid centralbron i centrala Stockholm hade nazistiska flaggor satts upp.
Upphissad i en flaggstång framför kommunhuset i Huddinge hade någon hängt en flagga med ett hakkors. Flaggan var fäst på ett sådant sätt att hela stången fick plockas ner för att ta bort flaggan
– Vi ser otroligt allvarligt på det här, att man sätter upp en symbol som är oerhört kränkande och som sprider rasism och skräck i kommunens demokratiska hjärta, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, till SVT.

Idag 07:32
Läs mer om Nazismen i Sverige
Vägen utanför Grand Hotel i Lund fick snabblagas. TT
FN-mötet i Skåne

Säkerhetsrådet anlände till Sverige i kortege över bron

FN:s säkerhetsråd är nu på plats på svensk mark. Under eftermiddagen åkte medlemmarna och deras delegationer i kortege över Öresundsbron. På den danska delen av bron leddes kortegen av danska mc-poliser men på gränsen tog svenska kollegor över, rapporterar SVT Nyheter.
Första stopp för kortegen blir Lund där rådsmedlemmarna väntas checka in på Grand Hotel. Utanför hotellet pågår en vägreparation och byggarbetarna har i ilfart fått bygga en temporär väg för höjdarna, rapporterar Sydsvenskan.
Under fredagen besöker de också forskningsanläggningen ESS utanför Lund och i morgon samlas de för arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen.

1 tim
Dag Hammarskjölds Backåkra på Österlen och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.  TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Syrien väntas bli fokus för FN-möte i Skåne

Syrienkriget väntas bli fokus när de 15 FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet och generalsekreteraren António Guterres kommer till Skåne i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
USA:s och Rysslands relation är på fryspunkten efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och efter svarsanfallet mot Syrien förra helgen från USA, Storbritannien och Frankrike.
Även om läget är dåligt är det inte omöjligt att komma ur krisläget, anser Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.
– Någonstans har vi nu testat det och nått vägs ände. Då är det kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på vad är det vi alla kan vara överens om, säger han.

Idag 07:03
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Lund första anhalten för FN:s säkerhetsråd

I dag inleder FN:s säkerhetsråd sitt Sverigebesök på ESS i Lund, skriver TT. Ett halvfärdigt bygge med en budget på 1,8 miljarder euro.
– ESS är ett väldigt bra exempel på internationellt samarbete för att lösa vetenskapliga problem, säger ESS generaldirektör John Womersley till TT och konstaterar samtidigt att tidpunkten är perfekt.
ESS kan beskrivas som ett gigantiskt mikroskop, som kommer att kunna användas för att studera olika material, från plast och läkemedel, till motorer, molekyler och nanoteknologi.
Bygget inleddes 2014 och först 2023 kommer verksamheten att vara i full gång.

Idag 08:09
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Ericssons vd Börje Ekholm. Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

”Ekholm är dagens Zlatan – men kampen är inte över”

Analytikerna ser mestadels positivt på krisande Ericssons delårsrapport som visade att förlusten i det första kvartalet var betydligt mindre, och bruttomarginalen betydligt högre, än väntat. SvD Näringslivs Patricia Hedelius konstaterar att lönsamheten har kommit tillbaka och kallar vd:n Börje Ekholm för ”dagens Zlatan i näringslivet”.
Handelsbankens Ericssonanalytiker Daniel Djurberg räknar med att skriva upp prognoserna, speciellt på lönsamheten för affärsområdet Networks, skriver TT.
Nordnets sparekonom Joakim Bornold menar att krisen visserligen är över, men att bolaget kommer att ha det fortsatt tufft.
DN:s Dan Lucas är inne på samma linje och skriver i en kommentar att det är för tidigt att säga om Ericsson är ute ur tunneln eller inte.
Ericssons aktie är upp runt 20 procent efter dagens rapport.

21 min
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Ekholm: Vi är på väg att nå de mål vi satt upp

Ericsson har inte bara lyckats stärka bruttomarginalen utan även sin position på marknaden. Det säger bolagets vd Börje Ekholm till TT.
Förlusten var mindre än befarat och för helåret 2018 lär det kunna bli vinst för första gången på länge för den tidigare krisande telekomkoncernen.
– Det är en tuff marknad men vi ser en positiv efterfrågan på flera marknader. Vi är väl på väg mot de mål som vi satte upp inför 2020, säger Ekholm till nyhetsbyrån.
Ericssons aktie är upp runt 20 procent efter dagens rapport.

20 min
Jonas Olavi  TT
Turbulensen i Ericsson

Ericsson börsrusar: ”Läge för blankarna att ge upp”

Telekomjätten Ericsson rusade 15 procent vid öppningen efter en delårsrapport som kom in klart starkare än väntat. Rapporten är ett tecken på att bolaget är på väg att göra en turn-around, bedömer Jonas Olavi som är allokeringschef på Alfred Berg.
”Ericssons omstruktureringar börjar synas i siffrorna. På god väg att göra en turn a round. Läge för blankarna att ge upp!” skriver han på Twitter.
Vid 16.30-tiden på fredagen är aktien upp över 20 procent.

Idag 07:07
Läs mer om Turbulensen i Ericsson
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar nedåt trots starka rapporter

Rapportstarka Stockholmsbörsen går mot strömmen på fredagen, där Europabörserna handlas runt nollan och Wall Street fortsatte gårdagens nedgångar kort efter öppningen. Efter 10 minuters handel var Dow Jones industriindex ner 0,2 procent, Nasdaqs kompositindex hade tappat 0,5 procent och S&P 500 hade backat 0,2 procent.
De amerikanska rapporterna har annars varit överlag bättre än väntat och konglomeraten Honeywell och General Electric slog båda analytikernas förhandsprognoser.
GE:s aktie steg över 5 procent i öppningen. Däremot tyngde Apple, som backade över 2 procent.

1 tim
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen stiger – SSAB faller på rapportmiss

Stockholmsbörsen fortsätter veckans sista handelsdag med stigande index. Vid 13.30-tiden är breda OMXS upp 0,6 procent och storbolagsindexet OMXS30 är upp 1 procent.
Morgonen har varit rapporttung med jättar som Ericsson, Telia och SSAB, bland andra. Telia kom in bättre än väntat och aviserade samtidigt att man ska återköpa aktier för totalt 15 miljarder kronor under tre år. Aktien är upp 8 procent på eftermiddagen.
SSAB nådde inte riktigt upp till de högt ställda rapportförväntningarna och kvartalet tyngdes bland annat av driftstörningar. Aktien föll 6 procent i handelsstarten men bromsar upp och är ner 0,7 procent vid 13.30.
Ericsson, som kom in bättre än väntat, är upp över 16 procent samma tid.

Idag 07:07
Läs mer om Dagens börs
Kindberg Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Kommunen stoppar alla pengar till Östersunds FK

Östersunds kommun stoppar sina planerade sponsorutbetalningar till Östersunds FK. Det rapporterar Östersunds-Posten.
– I avtalet vi har om sponsring finns en klausul att stoppa betalningarna om brottslig handling begåtts, säger kommundirektören Anders Wenneberg till tidningen.
Bakgrunden är att klubbens ordförande Daniel Kindberg misstänks för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.
Klockan 18.00 håller Daniel Kindberg en presskonferens.

2 tim
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Kindberg lämnar jobbet som vd för Östersundshem

Östersunds FK:s klubbordförande Daniel Kindberg säger upp sig från sin post som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, rapporterar Expressen.
Kindberg anhölls i tisdags, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han släpptes i går men misstankarna mot honom kvarstår.
– Mot bakgrund av det som har skett har ansökan accepterats och Daniel Kindberg avgår med omedelbar verkan, säger Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor till tidningen.

Idag 07:11
Daniel Kindberg. Arkivbild. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Kindberg tar timeout som ordförande i Östersunds FK

Daniel Kindberg tar timeout som ordförande i Östersunds FK, skriver klubben på sin hemsida. Bakgrunden är brottsmisstankarna mot honom.
– Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår. Det gemensamma beslutet gäller under utredningstiden, säger vice ordförande i Östersunds FK, Hasse Carlsson.
Kindberg anhölls i tisdags, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han släpptes i dag men misstankarna mot honom kvarstår. Han har valt att inte kommentera situationen i nuläget, skriver klubben i pressmeddelandet.

Igår 19:41
Läs mer om Misstankarna mot Kindberg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.