Hem
Mohammed Saleh överlevde attacken mot Utøya. Nu berättat han om traumat i ”Rekonstruktion Utøya”. (Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Utøya-dokumentär kan få nordiskt filmpris

Den svenska dokumentären ”Rekonstruktion Utøya” har chansen att vinna Nordiska rådets filmpris, skriver DN.

Regissören Carl Javér anser att nomineringen är ”en stor ära”.

– Jag tänker speciellt på de unga överlevarna från terrorattacken på Utøya 2011, Rakel, Mohammed, Jenny och Torje som i filmen vågade gå tillbaka till den dagen, säger han.

Motiveringen lyder att Carl Javér ”tagit sig an detta nordiska trauma” med ”intelligens, finkänslighet och djup respekt”.

bakgrund
 
Nordiska rådets filmpris
Wikipedia (sv)
Nordiska rådets filmpris är det nyaste av Nordiska rådets priser. Det delades ut första gången i samband med Nordiska rådets 50-årsjubileum 2002. Priset har utdelats varje år sedan 2005 och prissumman är 350 000 danska kronor, vilka delas mellan manusförfattare, regissör och filmproducent. Avsikten med filmpriset är att det ska främja produktion av nordisk film och utveckla den nordiska filmmarknaden och på längre sikt också bidra till att stärka nordisk film internationellt. Priset ska gå till en långfilm som är förankrad i den nordiska kulturen, har ett högt konstnärligt värde, har utmärkt sig genom artistisk originalitet och utgör ett helgjutet verk. Nyskapande inom filmgenren är också ett plus vid jämförelse av nominerade filmer. Filmen ska helst finnas på ett nordiskt språk för att komma ifråga för filmpriset. Nordisk Film- & TV-fond administrerar priset för Nordiska rådets räkning. Vinnare utses av en jury av kritiker som är utsedd av de olika nordiska ländernas filminstitut. Jurymedlemmarna är filmkännare, men ska vara fristående från det egna landets filmbransch och inte ha egna ekonomiska intressen i nominerade filmer. Det är den nationella jurymedlemmen som föreslår vilken film som skall nomineras från det egna landet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen