Hem
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). (Samuel Steen/TT)

”Utvisade dömda ska inte få uppehållstillstånd”

Brottsdömda personer som fått beslut om utvisning ska inte beviljas uppehållstillstånd om deras utvisning inte kan verkställas. Det skriver representanter från Tidöpartierna på Expressen debatt.

Enligt dem är det både ”stötande och orimligt” att personer som ska utvisas till följd av brott eller säkerhetshot i dag får uppehållstillstånd i väntan på att utvisningen ska verkställas. Regeringen har gett en utredare i uppdrag att se över hur dagens regler kan ändras, och hur tillgången till välfärdssystemet kan begränsas tills utvisningen kan ske.

”Sveriges öppna och fria samhälle måste försvaras och otryggheten tryckas tillbaka.”

Om debattörerna

Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister

Ludvig Aspling (SD), migrationspolitisk talesperson

Ingemar Kihlström (KD), migrationspolitisk talesperson

Mauricio Rojas (L), migrationspolitisk talesperson

bakgrund
 
Verkställighetshinder
Wikipedia (sv)
Verkställighetshinder mot tvångsutvisning (VUT), eller avvisningshinder, är skäl till att ett utvisnings- eller avvisningsbeslut inte kan genomföras. En person som har varit asylsökande men fått negativt beslut kan därmed ändå ha rätt att vistas i ett land där personen har sökt uppehållstillstånd. I vissa länder och fall övergår personen då till att bli papperslös, medan myndigheter i andra länder under vissa villkor kan ge personen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Exempel på praktiskt hinder mot avvisning är att hemlandet inte är villigt att ta emot personen. Vissa länder vägrar att ta emot återvändande medborgare, exempelvis för att personen har sökt asyl i annat land, för att personen har bott länge i ett tredje land och saknar familjeanknytning till hemlandet eller för att personen saknar pass eller ID-handling och inte har medverkat till att ansöka om sådant. Irak, Iran, Eritrea och Somalia är länder som inte tar emot medborgare om de inte återvänder frivilligt.Exempel på en annan typ av hinder är att det efter utvisningsbeslutet har framkommit nya bevis om att personen riskerar avrättning av myndigheterna i hemlandet, eller tortyr, om han eller hon återvänder, och därför enligt den internationella flyktingkonventionens princip om non-refoulement inte får utvisas. Dessutom har Europadomstolen med hänvisning till Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter visat i en rad vägledande domar att det finns verkställighetshinder mot utvisningar till vissa länder, exempelvis till följd av risk för tortyr.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen