Hem
Arkivbild från vaccinklinik i New York. (Mary Altaffer / AP)

Vaccinrusning i Stockholm efter bekräftat svenskt fall

Mottagningen Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm ”bombarderas” med vaccinförfrågningar. Det säger överläkaren Finn Filén till Svenska Dagbladet efter att ett fall av mpox-varianten klad 1 bekräftats i Sverige.

I nuläget finns ingen allmän rekommendation om att vaccinera sig, men vid 8-tiden på fredagen hade 50 personer hört av sig. Sedan dess har det strömmat in fler förfrågningar.

Venhälsan vänder sig till transpersoner och män som har sex med män, men förfrågningarna kommer från alla grupper, säger Filén.

– Även heterosexuella och personer som planerar att resa till Afrika hör av sig. De ingår inte i vårt uppdrag att hantera.

Mpox, tidigare kallat apkoppor, fick spridning under 2022 och överföringen av varianten klad 2 skedde främst mellan män som har sex med män.

Ett pågående utbrott av klad 1 i Afrika har fått WHO att utlysa ett globalt hälsonödläge. Fallet i Sverige är det första utanför kontinenten.

Vem rekommenderas vaccin?

  • Män som har sex med män med ökad risk för mpox (till exempel flera eller nya sexuella kontakter, nyligen genomgången sexuellt överförbar infektion, får PrEP mot hiv) samt transpersoner som har sex med män. Erfarenhet finns nu av vaccination av barn och unga, och därför kan vaccination även erbjudas till män och transpersoner 17 år och yngre som tillhör någon av ovanstående grupper och behöver preexpositionsprofylax.
  • Personer som har sex med män mot ersättning.
  • Personer med ökad risk för exponering för mpox och som behandlande läkare bedömt behöver vaccination. Till exempel kan vaccination erbjudas individer som reser till geografiska områden med stor smittspridning där exponering för mpox i närmiljö eller i samband med yrkesutövning kan utgöra en ökad risk för smitta.
  • Personer med ökad risk för exponering för mpox och som ansvarig chef med arbetsmiljöansvar bedömt behöver vaccination. Det kan exempelvis gälla laboratoriepersonal som arbetar med odling av, eller koncentrerade mängder av, infektiöst apkoppsvirus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen